23 miljoen voor nieuwe zwembaden in Zwolle

Zwolle – Zwolle verdient moderne en volwaardige sportaccommodaties. Daarbij hoort een goede zwemwatervoorziening. De realisatie hiervan is weer een stap dichterbij gekomen. Het college heeft het Programma van Eisen voor het nieuwe hoofdzwembad in concept vastgesteld en vraagt de raad voor de realisatie een investeringskrediet van 23,1 miljoen beschikbaar te stellen. Daarnaast bekrachtigt het college de samenwerking met Windesheim rondom het satellietbad en is het college bereid medewerking te verlenen aan het particulier initiatief om in de wijk Stadshagen een instructiezwembad te realiseren.

Het nieuwe hoofdzwembad krijgt een plek op bedrijventerrein De Vrolijkheid, aan het Rechterland. Het Programma van Eisen is in samenspraak met een klankbordgroep en andere belanghebbenden opgesteld. Dit plan voorziet in een 8-baans wedstrijdbad van 25×21 meter dat geschikt is voor bijvoorbeeld wedstrijdzwemmen en waterpolo. Daarnaast komt er een multifunctioneel 6-baans wedstrijdbad van 25×15,4 meter. De beweegbare bodem, twee duikplanken en een duikkuil van 3,8 meter diep maken het bad ook geschikt voor doelgroepzwemmen en duiken. De omvang van beide baden is groter dan oorspronkelijk beoogd. Daarmee voldoen ze aan de eisen die de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) stelt aan volwaardige wedstrijdbaden.

Ook komt er een bad voor instructie- en doelgroepzwemmen. Het bad is 20×10 meter en heeft een gedeeltelijk beweegbare bodem. Tot slot is er een recreatiebad van 365 vierkante meter in speelse vormen met onder andere een glijbaan, whirlpools, een Turks stoombad en een apart peuterbad van 100 m2.  SatellietbadNaast het hoofdzwembad bouwt hogeschool Windesheim op de Campus een kleiner zwembad. Dit ‘satellietbad’ biedt ruimte aan twee instructiebaden (25×12,5 en 20×10 meter), en een therapiebad (15×10 meter). Het bad heeft niet alleen een onderwijsfunctie, maar wordt ook opengesteld voor doelgroepzwemmen, instructiezwemmen, schoolzwemmen en banenzwemmen. De raad wordt gevraagd om een investeringsbijdrage.  Zwemvoorziening StadshagenAquaconcepten, de exploitant van zwemschool Akwaak, heeft bij de gemeente een voorstel ingediend om op eigen (financiële) kracht een zwemvoorziening in Stadshagen te realiseren en te exploiteren. Het gaat om een bad van 20×8 meter dat bedoeld is voor instructiezwemmen, schoolzwemmen, doelgroepenzwemmen en recreatief banenzwemmen. Het college wil via gronduitgifte haar medewerking verlenen aan dit initiatief, omdat het bad in Stadshagen een positieve bijdrage levert aan de spreiding van zwembaden over de stad.  De komst van een instructiebad in Stadshagen maakt dat er in het hoofdzwembad minder ‘instructiewater’ nodig is. De ruimtebesparing komt ten goede aan het recreatiebad.   VervolgBegin februari heeft de gemeente een oproep geplaatst voor partijen ten behoeve van het ontwerp en de realisatie van het hoofdzwembad. Zeven partijen hebben hierop gereageerd. Aan de hand van een selectieleidraad heeft de gemeente hieruit vijf partijen geselecteerd. Zodra het Programma van Eisen door de gemeenteraad is vastgesteld, wordt deze partijen gevraagd om op basis van een gunningleidraad een daadwerkelijk plan in te dienen voor het ontwerp en de realisatie van het hoofdzwembad. Naar verwachting is in het eerste kwartaal van 2010 bekend aan welke partij het ontwerp en de realisatie van het hoofdzwembad wordt uitbesteed.

Artikel delen:
Reacties 30
 1. een bad op ’t rechterland wie bedenkt nou zoiets, denkt de gemeente nu werkelijk dat bewoners uit westenholte stadshagen holtenbroek aalanden zwolle-zuid naar die uithoek gaan, en hoe denk je dat de verkeers chaos wordt op de ceintuurbaan, en wat gebeurt er met het personeel van 2 baden, moet dat naar dat eene bad of wordt het ontslagen?? het verschil in prijs is nu al groot tussen de huidige zwembaden en aakwaak en calo bad dat wordt alleen maar groter voor de zwemlessen, en de zwemclubs alleen op het rechterland?? dan is het banenzwemmen ook verledentijd voor de zwollenaar, weer zo’n domme zet van het gemeentelijke apparaat.


  Maak melding

 2. Steek 5 miljoen in een renovatie van het Aa-bad en de burger is ook weer tevreden.
  Nee ! denkt de gemeente, het moet duurder en vooral tegen de wens van de bewoners op de vrolijkheid.
  Kinderen uit de Aa-landen en Holtenbroek die nu lopend naar het zwembad gaan moeten straks allemaal in busjes.
  Wie gaat dat betalen……de gemeente!?,de scholen!? of toch weer de belastingbetaler!?

  Napels aan de IJssel, ik blijf er bij.>:(


  Maak melding

 3. Zwolse zwembaden
  Tja, Zwolle prijst zichzelf graag de markt uit. Zie ook de stentor, waar in het teruglopende bezoekersaantal van de binnenstad wordt besproken. (Hoezo parkeerbeleid? wanbeleid!)
  Nu dan een nieuw zwembad……..
  Vraag aan mijn kinderen (4 en 6) naar welk zwembad ze willen, Hanzebad, Aa-bad, Kampen, wezep, De Scheg in Deventer.
  Aa-bad!!! Het antwoord staat eigenlijk al vast, als ik de vraag stel.
  De kinderen willen lekker zwemmen in een overzichtelijk bad. Kinderen en ook volwassenen vanaf een jaar of 30 hoeven geen stroomversnelling, vrijeval waterglijbaan, golfslag enz.
  Neem het Aa-bad, zwemmen, spelen in een overzichtelijk bad in een goed bereikbaar deel van de stad. Het Hanzebad wordt al minder gewaardeerd hier, maar is weer goed bereikbaar voor de binnenstad, Veerallee en Zwolle-Zuid.

  Nieuwe lokatie, mega duur zwembad.
  Voor wie wordt dit bad leuk? Voor wie is dit bad bereikbaar op de fiets met 2 of 3 kleine kinderen? Leuk bad voor Berkuminwoners. Berkummers, veel plezier met je privébad, zo door burgermeester en wedhouders aan jullie geschonken.
  We (de 100.000 andere inwoners van Zwolle, hopen dat het betaalbaar blijft. Ik vrees zelf het ergste!  Maak melding

 4. @Zwolleder:

  Wie gaat dat betalen……de gemeente!?,de scholen!? of toch weer de belastingbetaler!?

  Wat dacht je? JAN MET DE KORTE ACHTERNAAM NATUURLIJK ,
  WIJ INWONERS DUS…..

  Meijer en consorten wonen zelf denk ik in dat achterlijke berkum…
  laat ze straks lekker verzuipen in de k*t zwembad van ze


  Maak melding

 5. zwembad
  Zielig hoor, afgeven op mensen die hier ook niet om gevraagd hebben!
  Denk je dat het hier niet over onze centen gaat? Of is het soms afgunst, dat jezelf niet in Berkum woont?


  Maak melding

 6. Wat een onzin om te schijven dat de vrolijkheid zo ver uit de stad is.Vanuit de Aalanden is het maar eventjes op de fiets.Tja en dan die kinderen die er niet meer naar toe kunnen lopen?Nou ik heb kinderen uit Berkun nog nooit horen klagen als ze moesten fietsen naar het Aa bad.


  Maak melding

 7. Leuk bad voor Berkuminwoners. Berkummers, veel plezier met je privébad, zo door burgermeester en wedhouders aan jullie geschonken.

  wat n reactie suzanne,alsof wij hierom vragen, lekker egoistisch


  Maak melding

 8. Aangezien Berkum toch te ver weg is aan het gros van de reacties te zien heb ik wel een alternatief plan:

  Zijltje over de grasmat van de Zwolsche Kuip, vol kiepen met water, brug over de Centuurbaan en plots hebben we het mooiste zwembad van Nederland m?t prachtig buitenbad!

  Ver… hou toch op met drammen. We wonen niet in New York! Manhattan – Brooklyn is ver, Stadhagen – Berkum is toch een lachertje.
  Lekker warm fietsen naar het zwembad, frisse duik en vervolgens een cooldown terug naar huis. Dat heet sport volgens mij…..


  Maak melding

 9. zwenbad
  Dat het met zo,n hoge prijs niet mogelijk is om er ook nog een turks bad oftewel een hamam bij te zetten vind ik wel droevig gesteld.Als ze dat te duur vinden dan kunnen ze beter ook dit nieuwe bad afschaffen en de oude baden uitbreiden of renoveren dacht dat dit veel goedkoper is .Maar deze gemeente houd er den ik van om zoveel mogelijk in de rode cijfers terecht te komenzodat de burgers weer moeten bijspringen.


  Maak melding

 10. zwembad in stadshagen
  Ik las net in de stentor dat Zwemschool Akwaak in Stadshagen een zwembad gaat bouwen, helemaal TOP.
  Mijn kinderen moeten nu in Zwartsluis afzwemmen omdat Akwaak in de Zwolse zwembaden geweerd wordt ivm concurentie, Gefeliciteerd Akwaak en Eigen schuld dikke bult zwolse zwembaden.
  Groeten


  Maak melding

 11. Als we dan toch zo gaan klagen, dan wil ik het Stilobad terug!!:P De kinderen hier uit de buurt moeten veel te ver fietsen naar het Hanzebad 😉


  Maak melding

 12. Eigenlijk vind ik een golfslagbad, een stroomversnelling, leuke glijbanen enz wél leuk!

  Waar ze denk ik voor op moeten letten is, dat ze niet hetzelfde doen als in Venray. Daar hadden ze ook zo’n wedstrijdbad met beweegbare bodem. Dat kost potdomme een geld! En wat heb je er aan? Volgens mij heb je veel meer aan een leuk recreatie/golfslagbad met daarnaast een wedstrijdbad met vaste bodem. Dan hou je volgens mij nog ruim voldoende geld over voor een leuk instructiebad wat van minder diep naar diep loopt.

  Als ik kijk naar Venray: daar hebben ze een “normaal” binnenbad en een buitenbad ingeruild voor een nieuw zwembad met allerlei poespas! Mensen zijn nog nooit zo ontevreden geweest!


  Maak melding

 13. zwembaden
  Ik vind het heel vreemd dat er zoveel geld wordt uitgetrokken voor een nieuw zwembad, terwijl een turkse hamam niet mogelijk is in Zwolle… Ik geloof daar eerlijk gezegd helemaal niets van. Vraag maar eens om je heen: heel veel mensen zouden het geweldig vinden om zoiets in Zwolle te hebben…

  ik hoop dat er gekeken wordt naar andere gemeenten, zodat Zwolle geen blunders maakt wat betreft inrichting en omgeving van het zwembad…


  Maak melding

 14. Kan dat ding niet gewoon op de huidige plek van de IJsselhallen ofzo?
  Veel centraler voor iedereen. Goed met openbaar vervoer bereikbaar, goed per fiets bereikbaar, etc. etc.

  Dan kan er op de vrolijkheid weer vrolijk kantoren e.d. gebouwd worden.

  Aan de andere kant is de vrolijkheid wel weer op de route van en naar mijn werk, dus kan ik mooi ’s morgens en ’s avonds even zwemmen. Kan nu niet, omdat het Hanzebad zo verrekte uit de route ligt.


  Maak melding

 15. beste vee akwaak wordt geweerd in de zwolse zwembaden omdat ze voor bijna niets op primetime willen zwemmen , dat ze zelf gaan bouwen mooi hoor maar het zal niet lang duren dan komen ze om steun van de gemeente want zoiets is niet alleen te betalen
  ik hoop voor de zwollenaar dat men kan blijven zwemmen voor of na werktijd mijn idee is dat dat niet gaat gebeuren het bad ligt vol met de zwemclub ( ook op primetime) en alleen het recreatie gedeelte is open maar daar kan je niet banenzwemmen


  Maak melding

 16. Vind het wel goed, als het maar een mooi bad wordt. Neem toch aan dat elke provinciehoofdstad een mooi, groot en betaalbaar bad heeft. Zeker als er zoveel gemeenschapsgeld in zit. Is bij dit bad geen enkele relatie met die hamam? Heb, idd Pieter, nooit goed begrepen waarom die niet doorging.


  Maak melding

 17. de grootste fout die de gemeente zwolle heeft in deze eeuw.
  dus de inwoners van stadshagen betalen straks de hoofdprijs voor zwemlessen want de aakwaak zal er zeker een slaatje uitslaan.
  want ze zijn het enigste bad in stadshagen en naar de vrijlijk fietsen is geen optie dus de inwners van stadshagen moeten de lessen duurbetalen.
  en het bad op de vrijlijkheid is ten doode op geschreven want daar komen er neit zoveel bezoekers als er nu komen in het hanzebad en het aa-bad samen.
  dit vind ik een grote fout van de gemeente en de adviseur die de gemeente heeft in gehuurd vind de plek de vrolijkheid ook geen goede locatie om een zwembad te bouwen.
  mijn iedee zou zijn bad in stadshagen en een bad op de oude plek van de brandweer in zwolle-zuid en omdat de gemeente toch een zwembad op de vrijlijkheid wil plaats daar dan een 25×15 bad want daar heeft volgens mij de landstede wel belang bij.


  Maak melding

 18. pffffffffffff

  wat een gezeik allemaal met die baden, belachelijk!!!
  ik vind het aabad top, zwom er als kind al en kreeg er toen zwemlessen, inmiddels hebben mijn kids er zwemles gehad , en wij zwemmen er nog steeds. het aabad zou gewoon moeten blijven, beetje aangepast, kan het nog wel 35 jaar mee, belachelijk , ze willen groots doen, kunnen ze niet beter kijken wat wij willen de burgers???
  durf te wedden dat een meerderheid niet wil dat t aabad weggaat.
  en wat betreft een bad bij de vrolijkheid, waarom niet als extra bad erbij, maar dat achterlijk idee van dat bad bij windesheim pfff,wie heeft hier in godsnaam baat bij, t hanzebad kan volgens mij ook nog jaren mee, niet dat ik er zelf gebruik van maak, maar is wel handig voor zuid.  Maak melding

 19. in berkum zit ook niemand op dat zwembad te wachten, straks krijgen we van alles over de vloer. gewoon de situatie laten zoals die is en renoveren die bende


  Maak melding

 20. @michelle, sorry maar het aabad zal men nooit houden, staat op ..storten. Hanzebad ik hoop dat men niet dezelfde fouten maakt als bij het bouwen van dit bad
  :'(:-*:P8):o:(>:(;D:D;):)


  Maak melding

 21. hej dick, mijn moeder woont er nog en ben er geboren dus is er nog sprake van een wij-gevoel alhoewel dat steeds minder wordt sinds ik in stadshagen woon, want deze wijk is als een warm bad


  Maak melding

 22. Aha Joop, dat herken ik en heb ik zelf eigenlijk ook met Westenholte.
  😀 Heerlijk verkwikkend he, Stadshagen. Ook geen last meer van het jongerencentrum hoop ik?


  Maak melding

 23. nee, alle plooien zijn in een gezellig samenzijn gladgestreken. Willem Lucht noemde het al een voorbeeld voor andere centra.


  Maak melding

Reageer