Alvast studeren, zonder diploma

Zwolle – Voor leerlingen die net niet geslaagd zijn voor hun examen, maar geen tijd willen verliezen biedt Windesheim het traject Alvast Studeren aan. Deelnemers van Alvast Studeren kunnen binnen een jaar hun havo- of vwo-diploma halen én gelijktijdig studeren op Windesheim. Op deze manier benutten zij dit ‘overgangsjaar’ zo optimaal mogelijk.

De afronding van havo of vwo vindt bij Alvast Studeren zoveel mogelijk in de avonduren plaats op de afdeling vavo (Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs) van het ROC van hun keuze. Hun hbo-studie volgen zij overdag op Windesheim. Deelnemers die na een jaar slagen voor hun havo- of vwo-diploma kunnen hun studieresultaten op Windesheim omzetten in vrijstellingen, wanneer zij zich voor het studiejaar 2010-2011 definitief inschrijven voor een studie op Windesheim. Deze vrijstellingen bieden hen een voorsprong in hun hbo-studie. Met uitzondering van de opleidingen van het Honours College en de opleidingen Bewegingsagogie en Psychomotorische Therapie, Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding, Sport en Bewegen en Journalistiek, doen alle opleidingen van Windesheim mee aan Alvast Studeren.

Deelname is alleen mogelijk met één onvoldoende teveel om het havo- of vwo-diploma te kunnen ontvangen. Om de kans op slagen zo groot mogelijk te maken zijn de deelnemers wel verplicht om twee vakken bij de vavo-afdeling te volgen. Verder gaat Windesheim van tevoren met hen in gesprek om te kijken of ze over voldoende motivatie en inzet beschikken. Deelnemers van ‘Alvast Studeren’ worden op Windesheim niet ingeschreven als student. Ze staan bij een ROC als leerling ingeschreven, waardoor ze geen recht hebben op studiefinanciering en een OV-kaart. Als zij na het jaar Alvast Studeren verder gaan met hun studie hebben zij nog wél steeds recht op vier jaar studiefinanciering. 

Belangstellenden kunnen terecht op de website van Windesheim (http://www.windesheim.nl/) of bij het Windesheim Informatiecentrum, tel. 038-4 699 699. Zowel via de website als het Windesheim Informatiecentrum is een brochure op te vragen.

Artikel delen:

Reageer