Muziektent Assendorp wint Erfgoedprijs 2009

Zwolle – Wethouder Janco Cnossen en Jan Stavenuiter van de werkgroep Renovatie Muziektent maakten donderdagmorgen bekend dat de muziektent op het Assendorperplein dit jaar de Erfgoedprijs Zwolle – Kampen gewonnen heeft. Andere genomineerden voor de prijs waren het Spinhuis en een monumentaal pand aan de Koestraat 10.

De prijs is een gezamenlijk initiatief van de beide gemeentes. Elk jaar kennen de beide netwerksteden de onderscheiding toe aan een project waarin op aansprekende wijze is zorggedragen voor beheer, restauratie en instandhouding van cultuurhistorisch erfgoed. De manier waarop de muziektent is aangepakt voldoet zonder meer aan die voorwaarden. Bovendien wordt in de jurybeoordeling aangegeven dat de restauratie ook heeft gezorgd voor meer toegankelijkheid, een betere uitstraling voor de hele omgeving en passend hergebruik. Bijzonder is dat het project ook is voortgekomen uit de sociale samenhang in Assendorp, en heeft gezorgd voor extra cohesie in de stad. Met een krap budget, subsidies en de inzet van diverse vrijwilligers en sponsoren is de renovatie van de muziektent uit 1950 uitgevoerd. Tientallen Zwolse projecten zijn door de teams monumentenzorg van Zwolle en Kampen beoordeeld. De Erfgoedprijs, waaraan een geldbedrag van duizend euro is verbonden, wordt het ene jaar in Kampen uitgereikt – vorig jaar won de kerkhofkapel in IJsselmuiden de eerste Erfgoedprijs -, het andere jaar in Zwolle. De Erfgoedprijs 2009 wordt op 11 september tijdens Monumentendag uitgereikt.

Vanuit het experiment Wijkbudgetten is de muziektent het afgelopen jaar opgeknapt geweest. Verder kwam het beheer en onderhoud van de tent in handen van de Stichting Assendorper Zaken. Bij de renovatie waren veel vrijwilligers betrokken en is ook een kleed- en bergruimte gemaakt onder de muziektent. De muziektent heeft een belangrijke functie in de wijk. En het project is een voorbeeld van saamhorigheid in de wijk. De muziektent is een gemeentelijk monument en blijft in eigendom van de gemeente. Het beheer en dagelijks onderhoud werd middels een overeenkomst overgedragen aan de stichting. De stichting dekt met een bedrag van € 1.000 per jaar het dagelijks onderhoud, en de kosten van vastrecht voor de energievoorziening. Het groot en buitengewoon onderhoud blijft een verantwoordelijkheid van de gemeente Zwolle.

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Hey Jan en alle vrijwilligers die hebben meegewerkt; van harte gefeliciteerd, nice! Punten voor het plein! 🙂

  Namens Eureka,

  Eit


  Maak melding

 2. Top; gefeliciteerd!
  Het ziet er fantastisch uit en straalt 8) elke 2e zondag van de maand enorme gezelligheid uit.


  Maak melding

 3. Hm, op werk kan ik niet reageren in het “bericht”stukje. Maar heb wel in planning om naar a-plein te gaan
  ;D:'(


  Maak melding

Reageer