Halve Marathon Zwolle

Zwolle – De organisatie van de Groene Land Achmea halve marathon in Zwolle is dit jaar verguld met een uitgebalanceerd internationaal deelnemersveld. Atleten uit verschillende landen zullen op zaterdag 13 juni aan de start staan in de Koggelaan. Waar bij andere wedstrijden met name Keniaanse atleten de dienst uitmaken is in Zwolle gekozen voor een deelnemersveld met verschillende nationaliteiten.

halve.jpg

De toplopers in het Zwolse halve marathon festival komen uit allerlei landen. De Keniaanse favorieten Ben Kimwole, Peter Kiprotich en Ben Kimutai Kimwole wonnen al eerder in Zwolle. Een van de topfavorieten is een Belg van Marokkaanse komaf,  Monder Rizki (29) Rizki is bijzonder snel op de halve marathon. Begin dit jaar produceerde hij in Austin (Texas VS) een nieuw persoonlijk record van 1.01.47 op de halve marathon. Het was tevens zijn debuut op de halve marathon. Rizki wist zich vorig jaar met een prachtige 13.04 te kwalificeren voor de OS 5000 mtr in Beijing. De Belg was dit weekeinde nog actief  in de Europa Cup 10.000 mtr op Madeira (28.38). Een hele andere hardloper is de Ier Vinny Mulvey (31). Deze lange afstandsloper heeft een persoonlijk record van 1.06.09 op de halve marathon en is daarmee gegadigde voor een van de ereplaatsen in de Groene Land Achmea halve marathon. Mulvey loopt in Zwolle pas zijn tweede halve marathon. Uit Zwitserland komt de marathonloper Stéphane Joly. Hij was vorig jaar voor Zwitserland deelnemer aan het wereldkampioenschap op de weg. Stéphane Joly liep bij het WK in een snikheet Rio de Janeiro een persoonlijk record van 1.09.56.

Nederlanders

De Nederlandse toplopers Luc Krotwaar en Hugo van den Broek zullen in het internationale deelnemersveld uitgedaagd worden om zo lang mogelijk weerstand te bieden. Van den Broek is dit jaar bezig met een ijzersterke reeks. De kleine hardloper, veelal woonachtig in Kenia was afgelopen zondag in de sterke bezette Dak Run (10 km) in Groesbeek de beste niet-Afrikaan.  In de halve marathon van Venlo was van den Broek ook al met 1.04.03 de beste Nederlander. Luc Krotwaar , de zevenvoudig Nederlands marathonkampioen, is de andere gegadigde voor de titel beste Nederlander . Neals Strik is in deze prestigestrijd een belangrijke uitdager.

Dames

Bij de dames komen de favorieten uit Kenia en Ethiopië. De tweevoudig winnares van de Eindhoven marathon Lydia Kurgat (Kenia) krijgt sterke concurrentie van de Ethiopische toploopster Etalemahu Kidane en de landgenote van Kurgat Ruth Wanjiru. Nederlands kampioene cross Jacqueline Rustidge zorgt voor de Nederlandse inbreng terwijl veelvoudige Belgisch crosskampioene Anja Smolders België vertegenwoordigt.

Artikel delen:
Reacties 15
 1. volgens mij denkt die rizki dat het om een triatlon gaat, ik zag hem vanavond nog roeiend in een bootje op de ijssel:D


  Maak melding

 2. So da’s een topper idd die rizki Koko

  Begin dit jaar produceerde hij in Austin (Texas VS) een nieuw persoonlijk record van 1.01.47 op de halve marathon. Het was tevens zijn debuut op de halve marathon. Rizki wist zich vorig jaar met een prachtige 13.04 te kwalificeren voor de OS 5000 mtr in Beijing.

  . Heb net 2 statafels uit Berkum gehaald dus wij kunnen helaas niet naar Marrianne, Alfredo, Rijkie en al die andere toppers kijken: succes en het weer lijkt mee te zitten!! Ook voor de kijkers terrasjesweeer8)


  Maak melding

 3. De echte toppers hebben vanavond een geweldige pasta party bij AV PEC 1910 gehad (tx Vito’s). Sinds april hebben 12 groepen in hun eigen tempo toegewerkt naar morgen. Ieder met zijn eigen doel.

  De clinic was weer geweldig pec!

  Morgen zullen er weer velen zijn die om hun eigen reden de halve lopen en topprestatie’s neerzetten.

  Ik zie er al naar uit… de muziek, de mensen, het afzien, en de finish…

  Ook dit is Zwolle!:D


  Maak melding

 4. Ben benieuwd hoe vaak de EHBO weer uit moet rukken om een recreatieloper die zijn persoonlijk record wil verbeteren weer tot zijn positieven kan brengen.


  Maak melding

 5. @ één van de: Gezellig! Toch vrees ik dat good old Nico K. en Krijn van H. jullie er morgen allemaal uitloopt. Melchior B en Ab moeten jullie er wel onder kunnen houden. 😉 Zal de ranglijst maandag weer bestuderen.

  Doelen verschillen enkele 10-tallen seconden van elkaar? Of kan een doel ook al meedoen is voldoende zijn?

  Veel plezier vooral; lijkt mij het belangrijkste!


  Maak melding

 6. EHBO
  @koko en assendorper, voor de EHBO zijn dat de mensen van o.a. Het Rode Kruis en al die andere vrijwilligers. Hoop dat het mooi weer is
  ;);D:D


  Maak melding

 7. @ben. uiteraard!!! je bedoelt die mensen die met de vierdaagse flink worden bevoorraad met eten en drinken door een bezorger. Die met de auto rakelings langs de wandelaars rijdt;D:'( KLOPT die bedoel ik ook:D


  Maak melding

 8. contact
  Oh ja, en kan dus via mijn naam wel contactformulier vinden ofzo. Of misschien zet hij nu mijn e-mail ook wel als link bij mijn naam….


  Maak melding

Reageer