Universitaire Pabo start in Zwolle

Zwolle – Per september 2009 gaat een unieke combinatie van opleidingen van start; de universitaire opleiding Pedagogiek en de Lerarenopleiding Basisonderwijs oftwel de PA2-Universitaire Pabo. 

PA²-Universitaire Pabo biedt studenten de gelegenheid om de studie Pedagogiek aan de Vrije Universiteit te combineren met de Pabo bij hogeschool INHolland, de IPABO, Windesheim en de Gereformeerde Hogeschool.  Met de PA²-Universitaire Pabo combineren studenten de wetenschappelijke studie Pedagogiek met de beroepsgerichte Pabo. Studenten worden opgeleid tot onderzoekende leerkracht. Leerlingen  met een vwo-diploma of een HBOpropedeuse zijn toelaatbaar. Na vier jaar studie gaat de student met twee bachelordiploma’s naar huis. 

 

PA2-Universtitaire Pabo wordt aangeboden op zowel Windesheim als op de Gereformeerde Hogeschool (GH)in Zwolle. Het Universitaire gedeelte van beide opleidingen is gelijk, het Pabo gedeelte verschilt per instelling. Zo volgen studenten van de Universitaire Pabo op de GH het deeltijdtraject en studenten op Windesheim het voltijdtraject van de Pabo. In het eerste jaar staan bij beide opleidingen de belangrijkste algemene principes van het lesgeven op de basisschool  centraal. Tevens vindt in dit jaar de integratie plaats met het programma van Pedagogiek op de Vrije Universiteit. Verder worden vakinhouden en vakdidactiek van de verschillende basisschoolvakken behandeld. Hiervoor wordt voor de studenten op Windesheim een speciaal programma ontwikkeld. In de volgende leerjaren komt het ontwerpen van onderwijs, het omgaan met verschillen, het werken met leerlijnen en verzorgen van thematisch onderwijs aan bod. Tijdens de open dag vrijdag 19 juni van 13.00 – 17.00 uur kunnen belangstellenden op Windesheim terecht voor meer informatie over de PA2-Universitaire Pabo. Studenten die de universitaire pabo aan de GH willen volgen kunnen contact opnemen met de opleiding.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

10 gedachten over “Universitaire Pabo start in Zwolle”

  1. Christine wie? Christine Le Duc? ;D

    (ik las eerst christenunie 😮 maar zie dus dat het om een zekere Christine gaat?)

    Ik verbaas me erover dat er 2 diploma’s met BA-titel vanaf komen. Het is toch een universitaire studie? Waaorm komt er dan geen drs-titel vanaf? Dit zijn twee HBO-titels voor zover ik weet (ik heb HBO gedaan en zo’n ‘bachelor titel’ (die ik nooit gebruik en die niemand gebruikt die hem heeft volgens mij)

  2. en dan kun je de kindjes universitair basisonderwijs gaan geven? Ik snap dit toch niet hoor, volgens mij kun je lesgeven of niet en is pedagogische kennis heel nuttig, maar ga je er als leerkracht echt niet meer mee verdienen. Een extra baangarantie is het ook al niet, want het onderwijs heeft toch schreeuwende tekorten. Zou ik lekker kiezen voor de pabo, stuk makkelijker 😀

  3. Goed, ik lees dus nu hier ‘2*bachelor = 1*universitaire titel’ ?
    Ik kan me er geen voorstelling bij maken dat iemand hiervoor te porren is, maar ik kijk er ook al heel lang van op dat iemand die VWO-gediplomeerd naar een HBO gaat i.p.v. naar de universiteit. Natuurlijk snap ik het wel van die personen die een bepaalde opleiding willen doen die niet op de universiteit gegeven wordt, maar wat betreft het kunnen van zo’n leerling/student, vind ik het eigenlijk ‘zonde’ dat diegene niet een universitaire studie gaat doen.

  4. Het heeft een aantal grote voordelen. Zo moet een hbo-afgestudeerde daarna nog drie jaar studeren voor een wo-bachelor. Dat scheelt dus drie jaar. Een andere mogelijkheid is een master volgen aan de universiteit. Maar dat vraagt eerst om een niet-bekostigd schakeljaar en dat is alleen al bijna 10.000 euro collegegeld.

    Overigens is er een verschil tussen bachelors op hbo en universitair niveau. Een hbo afgestudeerde heet – afhankelijk van de studie – bachelor of applied sciences/art. Universitair afgestudeerden hebben een gewone bachelor. De drs. titel bestaat geloof ik al niet meer.

  5. bovendien is een drs titel een mastertitel en geen bachelortitel.

    Zwaar belachelijk dit. Een leraar moet voorbereid worden op de praktijk. (er zijn al uren zat in het onderwijs om je te professionaliseren)

  6. universitaire pabo
    Ben benieuwd of dit ook echte goede leerkrachten oplevert, of dat dit een mogelijkheid is om naast je universitaire studie lekker snel een pabo-diploma te behalen. Altijd makkelijk voor als je niet weet wat je na je studie wilt gaan doen.
    Hoezo afstemming en integratie van de inhoud van de pabo en de universiteit, daar zit namelijk de kracht in. Dan pas kom je tot werkelijke verdieping waar een leerkracht in de dagelijkse praktijk iets mee kan en waar kinderen iets aan hebben.
    Nu is het aansluiten bij de mode.
    In Utrecht loopt dit goed, het levert studenten op dus wij “moeten”dit ook maar eens gaan doen.
    Tsja. Mijn advies: “doe het goed of doe het niet”

  7. HBO & Universiteit
    Nog even voor de duidelijkheid. Je krijgt dus niet 2 HBO-titels, maar een HBO-titel (namelijk de Bachelor van de PABO) en een universitaire titel (de Bachelor van Pedagogiek; staat voor 3 jaar universitair onderwijs). Evt kan wie dat wil nog een pedagogiek (of aanverwante) master volgen van 1 jaar. Ik kan me goed voorstellen dat vwo-ers die heel graag voor de klas willen dit een interessante optie vinden, want het praktijkdeel van de Pabo wordt aangevuld met theoretische verdieping (en dat is waar het op de pabo’s nog wel eens aan schort). Overigens had bijv UU/HvU die vorig jaar met iets vergelijkbaars starten veel meer inschrijven dan ze konden toelaten.

Reacties zijn gesloten.