Juni 2010: Jan Fabre palmt Zwolle in !

Zwolle – In de zomer van 2010 palmt de Vlaamse beeldend kunstenaar, auteur en theatermaker Jan Fabre de stad Zwolle in met een tentoonstelling, theatervoorstellingen en een uitgebreid randprogramma: zo is er, vanaf 4 juni 2010 is er een tentoonstelling over zijn werk te zien in Museum de Fundatie. Tijdens het Festival Zwart, dat start op 18 juni 2010 is hij de internationale hoofdgast. Zijn theater-3-daagse De Trilogie van de Schoonheid gaat er in Nederlandse première.

 

portretfoto_jan_fabre.jpg
© 2009 Angelos

Een uniek samenwerkingsverband tussen de Zwolse instellingen Museum de Fundatie, Festival Zwart, Odeon De Spiegel theaters en Artez hogeschool voor de kunsten heeft ertoe geleid dat Jan Fabre in de zomer van 2010 de centrale figuur zal zijn van een groot aantal culturele activiteiten in de stad Zwolle.

Museum de Fundatie presenteert: De geleende tijd / Le temps emprunté De tentoonstelling De geleende tijd toont theatertekeningen van Jan Fabre in combinatie met foto’s van gerenommeerde fotografen, genomen tijdens repetities en voorstellingen van Fabres theater-, opera- en dansproducties. De blik van de regisseur kruist op deze manier die van de fotografen en levert een persoonlijke kijk op het universum van Jan Fabre. Betrokken kunstenaars/fotografen zijn ondermeer Helmut Newton, Robert Mapplethorpe, Carl De Keyzer, Jorge Molder, Malou Swinnen, Maarten Vanden Abeele en Dirk Braeckman.dAcapo Artez &  Festival Zwart

Van 18 t/m 27 juni 2010 is Jan Fabre internationale hoofdgast van het Festival Zwart. In aanloop naar dit festival zal er rond hem een programma worden ontwikkeld door dAcapo Artez, het Studium Generale van Artez hogeschool voor de kunsten. Gedurende het Festival Zwart zal Fabre masterclasses en readings geven en vinden er workshops en voorstellingen van en rond zijn werk plaats op allerlei bijzondere locaties in de binnenstad van Zwolle.

Tijdens het festival heeft bovendien de Nederlands première plaats van De Trilogie van de Schoonheid die Jan Fabre schreef en regisseerde voor Dirk Roofthooft. De eerste twee delen, De Keizer van het Verlies en De Koning van het Plagiaat werden in respectievelijk 1996 en 2005 gecreëerd. Aan het derde deel, De dienaar van de Schoonheid, legt Fabre op dit moment de laatste hand. De voorstellingen hebben plaats in de Hemminkzaal van Theater Odeon.

Troubleyn is het gezelschap waarbinnen Jan Fabre zijn activiteiten als theatermaker realiseert, zijn activiteiten als beeldend kunstenaar bracht hij onder in Angelos. www.troubleyn.be www.angelos.be

Zwart is een eigenzinnig en kleurrijk festival met beeldende kunst en bijzondere theater-en muziekvoorstellingen op unieke locaties in de binnenstad van Zwolle. Dit jaar vindt Zwart plaats van donderdag 25 t/m zondag 28 juni. In 2010 van 18 t/m 27 juni. www.festivalzwart.nl

Fabre (Antwerpen, 1958) staat in binnen- en buitenland bekend als een van de meest vernieuwende en veelzijdige kunstenaars van zijn tijd. Hij heeft zich de voorbije 25 jaar geprofileerd als performance-kunstenaar, theatermaker, choreograaf, operamaker, theaterauteur en beeldend kunstenaar. In elk genre dat hij bespeelt, verlegt hij grenzen.

Artikel delen:

Reageer