Lev-06: “Citymoves hoort thuis op zondag”

Zwolle – Wat de lokale politieke partij Lev-06 betreft is de verhuizing van Citymoves van zondag 2 augustus naar zaterdag 8 augustus eenmalig. “Zondag is de meest ontspannen dag van de week. Dan komt het laagdrempelige karakter en de relaxte sfeer van zo’n evenement het best tot zijn recht”, aldus Sibrand Hofstra van Lev.

Vorig jaar maakte het gratis toegankelijke Citymoves gebruik van het Wezenlandenpark. Naast veel bezoekers, enthousiaste reacties en een vriendelijke sfeer, leverde het festival ook klachten op over geluidsoverlast. “Het is logisch dat Zwolle moet wennen aan muziek op de zondag”, aldus Hofstra. “Maar met een goede voorlichting vooraf, de juiste apparatuur  en een beetje tolerantie moet dat lukken.” Lev-06 is ervan overtuigd dat veel Zwollenaren blij zijn met de komst van festivals als Citymoves en Citydance, die overal in het land op zondag plaats vinden. Lev wijst hierbij ook op de succesvolle tegenbeweging die vorig jaar spontaan op internet ontstond; in korte tijd telde de Zwolse Hyves-pagina tegen mensen die klagen bij festivals meer dan duizend leden.

Artikel delen:
Reacties 31
 1. Ik stem Lev-06 ;D

  Belachelijk dat ze het verplaatst hebben, had 8 aug. al wat gepland dus nu loopt mijn planning in het 100 en kan ik er niet heen door die zondagszeikers… >:(


  Maak melding

 2. Zeurders
  De mensen die lopen te klagen vanwege geluidsoverlast op zondag moeten eens naar hun eigen kerkklokken luisteren… Ik word iedere zondag ochtend om 10 uur gewekt door de klokken van de kerk aan het begin van de Van Karnebeekstraat, nog geen half uur later word ik gestoord door de vriendelijke evangelisten van de Wijngaard verderop in de van Karnebeekstraat… Mag daar ook over geklaagd worden? Ik bedoel als hun last hebben van een beetje muziek in een openbaar park… Dan vind ik dat wij (niet gelovigen) ook mogen klagen over die kerkklokken op Zondag, en vind ik dat dat ook gestopt moet worden…

  Kunnen we de kerk niet een dagje verplaatsen? Naar maandag… Kijken wat die gelovige belangrijker vinden… Werk of hun geloof.

  Volgend jaar City Moves gewoon lekker op zondag…

  Groeten,


  Maak melding

 3. Ontzuiling betekent ook dat we elkaar wat moeten gunnen. Bij een rustdag hoort tegenwoordig ook het houden / bezoeken van evenementen. Beetje dubbel dit verhaal: dezelfde mensen gaan (zeer waarschijnlijk) wel massaal naar de meubelboulevards op zon/feestdagen maar oh wee als er incidenteel iets in de ‘achertuin’ gebeurd. Het is niet zo dat dit wekelijks is 8)


  Maak melding

 4. in korte tijd telde de Zwolse Hyves-pagina tegen mensen die klagen bij festivals meer dan duizend leden.

  Hé?! Tegen Klagen of Voor mensen die klagen??


  Maak melding

 5. tolerantie
  Sibrand pleit voor een beetje tolerantie.
  Volgens mij werkt dat naar twee kanten.
  Als ik dan zie hoe de “gelovigen” hier een etiket meekrijgen, dan valt er nog wel wat te poetsen aan de tolerantie


  Maak melding

 6. wat een boel gezeur om een festival wat één keer per jaar was. Hoeveel klachten waren er? Hoeveel feestgangers? Hoeveel mensen hebben er niet geklaagd? Welke groep zal dan groter zijn? ;D


  Maak melding

 7. het gezeur gaat hier al dagen door, terwijl het ‘probleem’ al op voorhand was opgelost. Ach ja, Nederlanders he, je moet toch wat 🙂  Maak melding

 8. Eén zondag per jaar wordt het vrolijke dansfeest Citymoves in Zwolle georganiseerd.
  52 zondagen per jaar moet iedereen in Zwolle het jengelende gebeier van de kerkklokken aanhoren die een minderheid van de burgers moet doen oproepen om naar de kerk te gaan om daar bezig te zijn met een zelfbedachte zogenaamde ‘hogere macht’.
  Deze gelovigen willen een eenmalig zondags dansfeest verbieden waar vele anderen plezier aan beleven.

  En dan durven die kerkgangers te spreken over (in)tolerantie??? :'(>:(


  Maak melding

 9. Je fantasie slaat op hol Larry, van verbieden is NERGENS sprake, dus hou het wel zuiver. Om het geloof aan te vallen is veel te makkelijk, en dat van die kerkklokken klopt ook al niet, want ik heb in meerdere wijken in Zwolle gewoond waar ik nooit een kerkklok gehoord heb. En al hoor je ze tien minuten, waar hebben we het over?

  Maar waarom meteen wij tegen zij? ‘Die’ kerkgangers, gelukkig is de organisatie van Citymove verstandiger door niet meteen te gaan, hetgeen in Nederland toch al veel te veel gebeurd.

  En nog even voor de duidelijkheid: Ik ben een zeer groot houseliefhebber, en van mij mag het gewoon op zondag doorgaan, maar als mensen aangeven er bezwaar tegen te hebben en de organisatie komt met een oplossing dan heeft toch geen enkele zin om daar tegen te gaan schuimbekken? Ik snap het niet hoor…  Maak melding

 10. in korte tijd telde de Zwolse Hyves-pagina tegen mensen die klagen bij festivals meer dan duizend leden
  Begrijp ik nou goed dat dat mensen zie die klagen over mensen die klagen? 😀


  Maak melding

 11. Wat achtergrond info zou bij bovenstaand artikel wel handig zijn geweest.
  Je weet wel: Lev-o6 (?) is tegen DE verhuizing (?) van Citymoves (?)…


  Maak melding

 12. @ John van Boven, dat klopt natuurlijk wat je zegt. Het probleem is hierin denk ik dat er voor veel mensen nog een zweem van intolerantie aan het geloof hangt. Nu weet ik dat veel kerken in Zwolle helemaal niet zo bot in elkaar steken. Maar als er een feest is op 1 zondag in het jaar en het wordt dan vanwege zondagsrust verplaatst, dan wordt een vooroordeel wel weer enigzins bevestigt.

  Persoonlijk kan me voorstellen dat een dagje rust best lekker is, ik doe daar natuurlijk ook wel eens aan mee. Wanneer ik dat dagje neem staat me vrij. Ontspanning is voor mij kunnen kiezen om rust te nemen, of te kunnen kiezen om ergens aan deel te nemen. Verplichte rust werkt niet rustgevend, het werkt beklemmend.
  Ik denk dat kerken zich dit moeten realiseren en ook accepteren. Voor eens in de 52 weken, lijkt me dit geen zware opgave.


  Maak melding

 13. @ghehe: persoonlijk heb ik niks tegen activiteiten op zondag, maar de stelling dat het om 1 zondag per jaar gaat, gaat naar mijn idee niet op.
  Ok DIT evenement is 1x per jaar, maar er zijn natuurlijk nog talloze andere evenementen op andere zondagen.
  Overigens vind ik het zelf ook wel uitmaken om wat voor soort evenement het gaat. House maakt natuurlijk wel heel veel meer herrie dan de meeste andere evenementen.  Maak melding

 14. Overigens vind ik het zelf ook wel uitmaken om wat voor soort evenement het gaat. House maakt natuurlijk wel heel veel meer herrie dan de meeste andere evenementen.

  Volgens mij ligt dat echt aan de volumeknop, carola 😉


  Maak melding

 15. Carola, dit is denk ik het enige feest op zondag waar je echt wat van merkt in de stad. Muziek in de tent, ik woon op steenworp afstand en ik merk het niet. Dat gaat dus ten koste van heel weinig rust.

  Nu maakt een housefeest herrie, dat klopt. en dat is precies waar het om gaat. Geven en nemen, voor de zondagsrust wordt een hoop opgegeven door mensen die er weinig mee hebben. Zij worden 52 dagen per jaar beperkt in hun mogelijkheden tot het doen van aankopen, werken, etc. Dat moet ook kunnen. In het verhaal van een housefeest worden rustgenieters 1 dag van de 52 geplande rustdagen beperkt in de mogelijkheden om rust te genieten. Dat is waar men hier om vraagt, en dat lijkt me een redelijk verzoek.


  Maak melding

 16. Rutger,

  naar aanleiding van de vorige editie van Citymoves is er weldegelijk via verschillende media door vele christenen persoonlijk en ook door chr. organisaties een verbod gevraagd om op zondag een dergelijk evenement te organiseren. Dit om de zondagsrust te eerbiedigen, omdat de zondag ‘de dag des heere’ zou zijn.
  De organisatie van Citymoves toont dus tolerantie ten opzichte daarvan.
  Als dan de fractievoorzitter van de Christenunie begint over tolerantie die twee kanten op moet werken, dan vraag ik mij af waarom er geen dansfeest op zondag gehouden mag worden.
  Is dit omdat een dergelijk feest het etiket van heidens heeft meegekregen van de christelijke minderheid in Zwolle?
  In mijn ogen is juist bij die mensen de fantasie op hol geslagen omtrent het bestaan van een god en het laten leiden van je leven daardoor.

  En voordat je begint te ‘schuimbekken’, ik heb al vaker uitgesproken en zal het bij deze nogmaals doen, dat ik zeer veel waardering heb voor het feit dat John van Boven als enige fractievoorzitter zich hier op Weblog Zwolle structureel in discussies durft te mengen en zich daarbij ook nogal eens kwetsbaar durft op te stellen.
  Hij is in mijn ogen de enige politicus in Zwolle die hiermee daadwerkelijk de kloof tussen politiek en burgers probeert te overbruggen en daar mogen alle overige politici, inclusief Sibrand Hofstra van Lev-06, zich een voorbeeld aan nemen. 😉


  Maak melding

 17. Overigens, ik heb al eens geopperd over de mogelijkheid dat feesten op zondag verboden gaan worden (Ook hier is Lev-06 mee bezig geweest), zodra de ‘megakerk’ er komt. Ik weet niet of dit een verband heeft met het huidige verplaatsen, maar het lijkt me niet onlogisch dat dat straks met alle evenementen in het Wezenlandenpark gebeurt. Dat zou onredelijk zijn. Dit ervaar ik wel een beetje als ‘eerste stap’ naar een verbod op zondagse evenementen in het Wezenlandenpark.


  Maak melding

 18. rust
  Het is een lastige discussie, omdat er op de een of andere manier emoties een rol spelen. Aan beide kanten. Er is het algemene gevoel (los van de zondag) dat er activiteiten worden georganiseerd die te maken hebben met grenzen aan het geluid (de decibellendiscussie). Daar wordt tegen geageerd.
  Er is het gevoel van Zwollenaren die graag de zondag op hun manier willen vieren en die daar een dergelijk feest niet bij vinden passen.
  Er is het gevoel van de liefhebbers die merken dat er een groep mensen is die tegen het organiseren van deze feesten op zondag is en daar dan een waardeoordeel aan vast koppelen die – zo krijg ik de indruk – samenhangt met een oordeel over geloof.
  Dat alles bij elkaar maakt dat een zakelijke discussie niet goed van de grond komt.
  Ik heb niet de behoefte om mijn idee van zondag vieren aan een ander op te leggen. Er moet ruimte zijn voor andere meningen. Dat zeg ik als christen en dat zeg ik als politicus.
  Dan komt de vraag: hoe houd je met elkaar rekening in een dergelijke situatie. Ik zelf heb dan de vraag: wordt de zondagse kerkgang belemmerd? Als dat niet zo is dan is dat geen punt meer. Welke invloed heeft het lawaai meer dan door-de-week op het gevoel van Zwollenaren die zich storen aan het geluidsniveau.
  De anderen zou ik willen vragen: wat wordt de beleving van het feest minder wanneer het niet op zondag is. Als daar belangrijke redenen voor zijn, dan moeten de overwegingen worden afgewogen tegen de andere argumenten. Waarbij niemand het primaat heeft van de eigen mening.
  Voorlopig heeft de organisatie er voor gekozen om het naar de zaterdag te verplaatsen.


  Maak melding

 19. aardig!?
  @larry: dank voor je aardige woorden. Minder dank voor je opmerking:

  In mijn ogen is juist bij die mensen de fantasie op hol geslagen omtrent het bestaan van een god en het laten leiden van je leven daardoor.

  Dit soort opmerkingen zijn niet nodig in het wegen van elkaars opvattingen. Het vergoot aleen mar de emotionele component  Maak melding

 20. ??Citymoves hoort op zondag?? is een straffe stelling. Er zijn steden aan te wijzen waar City Moves op een maandag of donderdag wordt georganiseerd. Daarnaast kun je nog niet weten of de feestbeleving van de zaterdag minder zou zijn dan de zondag. Vorig jaar was de eerste editie.

  En volgens mij is er nu in goed overleg toch een win-win-situatie ontstaan. Citymoves stelt dat nu grotere artiesten naar Zwolle kunnen komen, het feest kan worden uitgebreid, (wellicht) kan langer worden genoten van de muziek (zondag duurde het feest maar tot 22.00 uur), de zaterdagnacht biedt mogelijkheden voor afterparties en de feestgangers kunnen de day-after recupereren van de dansinspanningen om de maandag weer fris als een hoentje naar werk of school(?) te gaan.
  De liefhebber van de zondagsrust (daar zitten geheid ook niet-Christenen onder!) kan genieten van een relatief rustige zondag.

  Geen dansfeesten op zondag? Natuurlijk wel. De IJsselhallen zouden een prima plek kunnen zijn.

  Ik zie geen problemen waar je niet gezamenlijk een oplossing voor kunt verzinnen.

  Met vriendelijke groet,

  Martijn van der Veen  Maak melding

 21. @John van Boven.

  Ondanks het feit dat die gebruikte woorden eigenlijk in relatie staan tot de reactie van Rutger aan mijn adres, is het uiteraard niet mijn bedoeling om mensen onnodig te kwetsen i.v.m. hun geloof. Maar vanwege mijn (ex)Nederlands Hervormde achtergrond/opvoeding en vergaande interesse in allerlei geloven/religies/levensbeschouwingen en wat dies meer zij, beter gezegd: wat mensen zoal bezig houdt, is het wel mijn eigen weldoordachte en hopelijk tot nadenken stemmende mening.
  Ik geloof liever in Liefde en Vrijheid voor een ieder, maar op het moment dat een geloofsminderheid anderen wil beperken in hun vrijheden om op zondag dansfeesten te houden of bij te wonen, omdat die minderheid die dag tot hun eigen ‘heilige’ dag heeft verklaard en wil dat ieder ander zich daar dan naar schikt, dan wordt bij mij inderdaad de emotionele component enigszins vergroot.  Maak melding

 22. Door de hectiek van alledag is een rustige zondag op zijn plaats, ik geniet ervan.
  Overdekt in de hal is misschien een optie.
  En dan even aan de mensen die dit feest moet op zondag kunnen zo voorstaan, hoe exclusief is het?  Maak melding

 23. ff redactioneel; waarom lezen we op dit weblog te pas en te onpas de mening/proefballonnetjes van een partij zonder zetels in de raad, maw een partij met weinig achterban? Idem Lijst Willem Lucht en Solidara.
  Verder regelmatig reacties van CU-John v Boven, D66, af en toe VVD, SP en Swolwacht, maar verder? Doet het CDA of PVDA wel eens een voorstel? Hebben die partijen al een internetaansluiting?


  Maak melding

 24. Met verbazing de hele discussie gevolgd totdat Martijn van der Veen eindelijk iets langer nadenkt. Zaterdag is veel beter. Trek je veel meer bezoekers die vervolgens in de stad nog verder kunnen feesten en op zondag bij kunnen komen. Alleen maar sfeerverhogend!

  Probleem opgelost!


  Maak melding

 25. Erg verstandig om City moves te verplaatsen naar zaterdag 8 augustus. De volgende dag wordt de wedstrijd Fc Zwolle – Go ahead Eagles gespeeld. Kunnen de supportersgroepen elkaar ’s avonds alvast opzoeken onder het genot van een drankje en lekkere muziek.  Maak melding

 26. denk niet dat de koekstad bewoners zo dapper zullen zijn om op een zwols feest te komen waar elke zwollenaar dan ineens zijn plicht moet vervullen om die geel rode rakker de stad uit te `begeleiden`.


  Maak melding

 27. ff redactioneel; waarom lezen we op dit weblog te pas en te onpas de mening/proefballonnetjes van een partij zonder zetels in de raad, maw een partij met weinig achterban? Idem Lijst Willem Lucht en Solidara.
  Verder regelmatig reacties van CU-John v Boven, D66, af en toe VVD, SP en Swolwacht, maar verder? Doet het CDA of PVDA wel eens een voorstel? Hebben die partijen al een internetaansluiting?

  ??Citymoves hoort op zondag?? is een straffe stelling. Er zijn steden aan te wijzen waar City Moves op een maandag of donderdag wordt georganiseerd. Daarnaast kun je nog niet weten of de feestbeleving van de zaterdag minder zou zijn dan de zondag. Vorig jaar was de eerste editie.

  En volgens mij is er nu in goed overleg toch een win-win-situatie ontstaan. Citymoves stelt dat nu grotere artiesten naar Zwolle kunnen komen, het feest kan worden uitgebreid, (wellicht) kan langer worden genoten van de muziek (zondag duurde het feest maar tot 22.00 uur), de zaterdagnacht biedt mogelijkheden voor afterparties en de feestgangers kunnen de day-after recupereren van de dansinspanningen om de maandag weer fris als een hoentje naar werk of school(?) te gaan.
  De liefhebber van de zondagsrust (daar zitten geheid ook niet-Christenen onder!) kan genieten van een relatief rustige zondag.

  Geen dansfeesten op zondag? Natuurlijk wel. De IJsselhallen zouden een prima plek kunnen zijn.

  Ik zie geen problemen waar je niet gezamenlijk een oplossing voor kunt verzinnen.

  Met vriendelijke groet,

  Martijn van der Veen

  @ iemand
  Volgens mij is martijn van het CDA.
  Sterker nog, er staat een link van het cda.  Maak melding

Reageer