Serenadeconcert Bazuin voor erevoorzitter Bruintjes

Zwolle – Christelijk Harmonieorkest De Bazuin uit Zwolle verraste woensdagavond in De Kievitsbloem aan de Pariottenlaan erevoorzitter Piet Bruintjes met een serenadeconcert. Een optreden dat gerust uniek genoemd mag worden. De heer Bruintjes is dit jaar 75 jaar lid van De Bazuin. Bovendien is zijn naam onlosmakelijk verbonden met die van de harmonie. Naast het optreden werd de gewaardeerde erevoorzitter verrast met een oorkonde. Om hem te eren voor het vele werk dat hij voor de harmonie verricht heeft zal bovendien de grote zaal van het verenigingsgebouw de naam “Piet Bruintjeszaal” krijgen.

bazuin_2-19-edit.jpg

Piet Bruintjes, nu 82 jaar, werd al op zijn zevende lid van De Bazuin, het harmonieorkest dat in het jaar na zijn geboorte werd opgericht. Sinds enkele jaren is hij geen actief musicerend verenigingslid meer, omdat zijn gezondheid dit niet toelaat. De laatste periode dat hij meespeelde, maakte hij deel uit van de slagwerksectie en bespeelde hij de grote trom. Zijn hart ligt echter bij het koperwerk. Hij bespeelde alle koperinstrumenten die deel uitmaakten van het orkest. Bruintjes was naast muzikant ook op vele andere manieren actief binnen De Bazuin. Hij gaf leiding aan een blokfluitgroep in het kader van de Algemene Muzikale Vorming en gaf les aan muzikanten voor verschillende instrumenten. Een aantal van deze muzikanten is nog steeds lid van De Bazuin. Voor hen was het optreden op 24 juni dan ook extra bijzonder.

bazuin_2-73-edit.jpg 

bazuin_2-14-edit.jpg 

Bestuurslid was hij ook. In zijn functie als voorzitter heeft hij er onder andere voor gezorgd dat de vereniging in het bezit kwam van het prachtige repetitiegebouw. In zijn vrije tijd zorgde hij er door een samenwerking met het toenmalige Tijl voor dat er vrijwilligers voor het bedrijf werkten. Tijl betaalde een vergoeding voor deze werkzaamheden. Hierdoor werd letterlijk een fundament gecreëerd voor het eigen gebouw. Piet Bruintjes deed dit overigens niet alleen voor De Bazuin. Ook de biljartclub en een Zwolse voetbalclub leverden vrijwilligers aan en kregen hierdoor extra inkomsten. Bezoekers van het gebouw De Bazuin kunnen nog altijd de eerste steen zien met daarop de naam van de persoon die hem gelegd heeft; Piet Bruintjes. Behalve actief voor De Bazuin vervulde Piet Bruintjes ook een belangrijke rol bij de oprichting van de onlangs opgeheven Drumfanfare Berkum.

bazuin_2-78-edit.jpg

Piet Bruintjes maakte vele hoogtepunten van De Bazuin mee, maar beleefde ook enkele dieptepunten. Toen in de Tweede Wereldoorlog de beruchte Kulturkammer een greep op particuliere organisaties wilden hebben, besloot de vereniging zichzelf te ontbinden. Direct na de bevrijding veranderde dit dieptepunt snel in een hoogtepunt. Binnen een maand waren er weer 20 musicerende leden. Andere hoogtepunten die hij zich levendig herinnert, zijn de concerten die De Bazuin gaf met Louis van Dijk, Marco Bakker en pianist Cor Bakker.

Tijdens het concert speelde De Bazuin stukken die prima bij de erevoorzitter in de smaak vielen. Speciaal voor de gelegenheid was voor marsliefhebber Bruintjes de mars King Size weer op het programma gezet. De titel van het stuk “Pastime with good company” (tijdverdrijf met goed gezelschap) staat symbool voor een belangrijk aspect van het verenigingsleven, naast de liefde voor muziek.

De Bazuin is een bloeiend harmonieorkest uit Zwolle. De vereniging kent een opleidingsorkest voor jeugd en een A-orkest. Ook hierin is veel jeugd vertegenwoordigd, doorgestroomd via de opleiding in het B-orkest. Geïnteresseerden kunnen vanaf 1 augustus tijdens de repetities op woensdagavond altijd een kijkje komen nemen in gebouw De Bazuin aan de Jupiterstraat 8A.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Mijn vraag is over jeugdkorps : trompetterkorps berkum , waar ik vroeger bij gespeeld heb als tamboer. Jaren eind 60 begin 70. Is daar nog beeld materiaal van? Ik weet dat dhr bruintje daar voorzitter van was .


    ⚠️ Meld

Reageer