Kunstroutes Zwart niet rolstoeltoegankelijk

Zwolle – Het zomerseizoen is weer begonnen en het gonst van de activiteiten in Zwolle en daar hoort nu voor de tweede maal festival Zwart bij. Leuk, vindt raadslid van GroenLinks/De Groenen Rana Berends. Toen ze donderdagavond het programma bekeek om uit te zoeken waar ze allemaal naar toe zou kunnen gaan viel haar oog op het rolstoelsymbooltje. "Het is weliswaar bij een aantal voorstellingen afgebeeld, maar bij geen enkele kunstroute. Op de website staat bij iedere route expliciet dat ze niet toegankelijk zijn voor rolstoelen." Dat vindt Berends teleurstellend.

dsc_3486.jpg
Optredens wel, maar kunstroutes niet rolstoeltoegankelijk…

Berends in een brief naar de organisatie van Zwart: "Juist de routes zijn het hart en het onderscheidende deel van uw festival. Vorig jaar waren de routes ook al niet toegankelijk voor rolstoelers. Ik heb toen intern aandacht gevraagd voor dit probleem. U reageerde dat het inderdaad met een aantal andere aanloopproblemen een punt van aandacht was voor de evaluatie en beloofde dat dit jaar twee routes rolstoeltoegankelijk zouden worden. Ik ben teleurgesteld dat dit niet zo blijkt te zijn." Berends begrijpt dat het lastig is om een aantal gebruikte locaties rolstoeltoegankelijk te maken. Maar ze vindt het voor Zwart een creatieve uitdaging om enkele toegankelijke routes te maken. Berends hoopt en verwacht dat er in 2010 een aantal spannende rolstoeltoegankelijke routes op het programma staan. "Ik geef u in overweging om hiervoor meesters te werven die ervaring hebben met fysieke beperkingen."

"Voor nu zou het heel mooi zijn als u nog voor dit festival improvisatietalent kunt laten zien, door alsnog een alternatieve rolstoeltoegankelijke route samen te stellen.  U zou hiervoor binnen de bestaande routes kunnen kijken welke onderdelen wel rolstoeltoegankelijk zijn. Mocht dit programmatechnisch niet lukken, dan kunt u overwegen om onderdelen uit routes tegen een gereduceerde prijs aan te bieden."

 

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Zwart wordt zo langzamerhand beschamend. Ik lees hier (en nog nergens anders) dat Zwart dit jaar alweer een valse start had door gelijk de eerste voorstelling af te lassen. De foto’s hier en verderop deze internetkrant liegen niet; weinig publiek! Denk nu met weemoed terug aan de De Stad Als Theater, en de geweldige (gratis!!) openlucht concerten bij de gracht. Nu al een stevige evaluatie gewenst!


  Maak melding

 2. @Zwollie, daarvoor moet je wel de Peperbus beklimmen en daarvoor mag je ook nog eens 2,50 neertellen.
  Kan morgen om 11.00 uur nog en zondag om 12.30.  Maak melding

 3. Festival Zwart
  Hoezo beschamend? Wij hebben het festival bezocht en het is ons super bavallen. Zwart is een aanwinst voor de stad!


  Maak melding

 4. Festival Zwart
  Gisteren op festival Zwart geweest, en het ziet er leuk uit. Ik heb de voorstelling van Gnaffel gezien en ik ben naar Kalterflug geweest, en ik snap niet waar de mensen die hier boven een reactie hebben geplaatst het over hebbe. Het festival ziet er goed uit en het was gezellig gisteravond.
  Zwart ga zo door!!  Maak melding

 5. afschaffen, en liefst direkt ! deze linkse toestanden pruimt het publiek al jaren niet meer, gewoon op oerol doen die flauwekul


  Maak melding

 6. Het artikel gaat over de rolstoeltoegankelijkheid (leuk woord voor galgje…) vh festival, maar daar vind ik in bovenstaande reacties niks over terug…
  Kan me voorstellen dat het voor mensen in een rolstoel erg jammer/vervelend is dat de routes niet toegankelijk zijn en het is jammer dat er niet 1 aangepaste route is. Maar op zich vind ik het nog wel ‘netjes’ dat het expliciet vermeld wordt.
  Als mevrouw Berends een voorvechster is voor ‘rolstoeltoegankelijkheid’ dan wil ik haar aanraden om eens met een rolstoel de Perrysport te bezoeken.
  (Daar mag je onderaan de roltrap wachten op een medewerker die je van bovenaf toeschreeuwt de hoek om te gaan zodat je daar via een achterdeur met de goederenlift naar boven kan worden gebracht…)
  Verder zou ze eens in een rolstoel bij de Slegte langs moeten gaan…


  Maak melding

 7. zeker teveel van die kunstrotzooi op de paden. Ik ben er niet geweest maar zo aan wat foto’s te zien mis ik er ook niet veel aan. Koko heeft morgen weer een culinaire route in .attem. Geheel rolstoelvriendelijk:D


  Maak melding

 8. Joop, zou jij niet iets op oerol kunnen doen, je kritiek is bijna een karikatuur….zeer geschikt voor een festival als Oerol….


  Maak melding

 9. Aanvulling:

  Festival Zwart laat weten, dat de routes 1 en 8 wel rolstoeltoegankelijk zijn, alleen op een enkel onderdeel niet. Er is geen tekentje van een rolstoel bij gezet om de indruk te wekken dat het geheel toegankelijk is.

  De routes zijn in overleg met de gemeente Zwolle en de Zwolse Gehandicapten Raad vantevoren doorgenomen.


  Maak melding

 10. We raakten op Terschelling eens per ongeluk verzeild in die Oeral-Comedy. Dat was wel lachen, er heerste bovendien een broeierige sfeer. 😉


  Maak melding

 11. Keep up the good work
  :-* ga zo door! Ziet er goed uit dit jaar! Wat een negativiteit lees ik hier. Typisch Zwols!!!!!!;)


  Maak melding

 12. Festival Zwart laat weten, dat de routes 1 en 8 wel rolstoeltoegankelijk zijn, alleen op een enkel onderdeel niet. Er is geen tekentje van een rolstoel bij gezet om de indruk te wekken dat het geheel toegankelijk is.

  Puntje van aandacht voor de volgende keer dus. Niet klakkeloos de icoontjes weglaten of plaatsen maar even aangeven welk deel van de route eventueel wel/niet toegankelijk is.


  Maak melding

 13. Waar is De Stad Als Theater???????????
  De naam zegt het al: Zwart.
  Dat slaat op het geheel.
  Nu worden de eerste barsten duidelijk: Geen toegang voor rolstoelers.

  Waar is De Stad Als Theater????
  Dat wordt hier node gemist.
  De Stad Als Theater was wel goed georganiseerd, qua bezoekersaantal wel nog steeds groeiende, wel leuk en gezellig, etc.

  Nadat eerst, om volkomen onduidelijke redenen de, inmiddels terecht afgetreden, “wethouder” Witbraat dit prachtige evenement de nek had omgedraaid, doet het college een bij voorbaat mislukte poging dit te compenseren met een “Zwart” scenario.
  Dat dit nooit zal lukken is nu al bekend natuurlijk.

  Raadslid Berends, waar was indertijd de steun van Grl.Gr. voor De Stad Als Theater?? Jullie hebben gewoon eveneens dit evenement de nek omgedraaid.
  Schaamt u!!!!


  Maak melding

Reageer