Munitieonderzoek Singelgracht

Zwolle – Donderdag 2 juli gaan duikers met metaaldetectoren op zoek naar wapens en munitie in de Singelgracht ter hoogte van de Potgietersingel. Zodra dit onderzoek is afgerond gaan de duikers op zoek naar wapens en munitie bij de Schoenkuipenbrug die over de Singelgracht/Almeloos Kanaal ligt. Deze brug is naar verwachting vanaf vrijdag 3 juli afgesloten voor het fietsers en voetgangers voor ongeveer drie dagen. 

Er wordt gezocht nabij de Potgietersingel, omdat daar bij het baggeren een wapen is gevonden. Eerder zijn op deze locatie na onderzoek zes geweren gevonden, twee mitrailleurs (Colt M19) met reservelopen en een kleine Duitse mortiergranaat. Bij de Schoenkuipenbrug is tijdens het baggeren een wapen gevonden. Na onderzoek zijn tenminste elf spots geconstateerd waar metaalachtige materiaal in de bodem ligt. Dat kan munitie zijn, maar ook voorwerpen van metaal zoals fietsen.

De duikers beginnen bij de locatie langs de Potgietersingel. Dit onderzoek duurt een tot twee dagen. Aansluitend start het onderzoek bij de Schoenkuipenbrug op vrijdag 2 juli of maandag 5 juli. Dit onderzoek neemt ongeveer 3 dagen in beslag. Tijdens de werkzaamheden staat de Schoenkuipenbrug open. Fietsers en voetgangers worden met borden verwezen naar een alternatieve route. Tijdens de werkzaamheden is de doorvaart voor het waterverkeer gestremd op beide locaties. Duikers onderzoeken of er daadwerkelijk munitie of wapens op deze locaties liggen.

Als er munitie ligt, wordt dit door de duikers verwijderd en in een speciale, beveiligde container opgeslagen. De gevonden wapens en/of munitie wordt overgedragen aan de Explosieven opruimingsdienst voor vernietiging.

Artikel delen:

Reageer