Zwolle maakt afspraken over duurzaamheid woningen

Zwolle – Vandaag is de laatste zonnecollector geplaatst op het dak van de Rembrandtflat door de gedeputeerde Theo Rietkerk en Wethouder Gerard van Dooremolen. Het plaatsen van de 240 m2 aan zonnecollectoren is de laatste energiebesparende voorziening van de Rembrandtflat aan de Monteverdilaan. De flat van Woningstichting Openbaar Belang heeft een heuse metamorfose ondergaan en een sprong gemaakt van energielabel E naar energielabel A. Met deze nieuwe maatregelen wordt het energieverbruik met ruim 30% verlaagd en wordt de CO2 uitstoot met de helft verminderd.

img_6632bew470.jpg

Gedeputeerde Theo Rietkerk zorgde dat de laatste zonnecollector naar het 34 meter hoge dak van de Rembrandtflat werd gehesen, terwijl Wethouder Gerard van Dooremolen op het dak van de Rembrandtflat de zonnecollector plaatste samen met Gerke Brouwer, directeur van Openbaar Belang. Dit alles in het bijzijn van de bewoners van de Rembrandtflat en genodigden. Gerke Brouwer sprak in zijn welkomstwoord uit trots te zijn op het bereikte resultaat van het behaalde energielabel A. ‘Naast dat het van belang is een bijdrage te kunnen leveren aan het milieu zorgen we met name voor vermindering van de woonlasten voor de bewoners’, aldus Brouwer. De heren Rietkerk en Van Dooremolen spraken zich voorafgaand aan de officiële handeling lovend uit over het groot onderhoudsproject van de Rembrandtflat. De heer Rietkerk lanceerde het motto dat iedere woning meer moet opleveren aan energie dan dat het verbruikt en wil aansluitend op dit motto energieprojecten gaan initiëren. Hij noemde het project van de Rembrandtflat een goed initiatief en Openbaar Belang een voorbeeld woningcorporatie. De heer Van Dooremolen sprak zich uit trots te zijn dat een woningcorporatie met een geringe omvang voor Zwolle zulke grootse handelingen verricht.

img_6445bew470.jpg
 Theo Rietkerk koppelde vanaf de grond de zonnecollector vast. Op het dak was het Gerard van Doornemolen die deze weer ontkoppelde…

img_6471bew470.jpg

img_6486bew470.jpg

img_6475bew470.jpg

De energiemaatregelen waardoor het energielabel A werd behaald zijn onderdeel van een groot onderhoudsproject aan de Rembrandtflat, welke nagenoeg is afgerond. Medio 2008 startte Woningstichting Openbaar Belang met het groot onderhoudsproject van de Rembrandtflat. In de woningen zijn de keuken, douche, toilet, beglazing (HR++) en het volledige leidingwerk (CV/Warmwater) inclusief radiatoren vernieuwd. De flat heeft een heel eigentijdse facelift gekregen met onder andere een nieuwe entree, lift, diverse veiligheidsvoorzieningen en aan de schil van de flat zijn energiebesparende maatregelen doorgevoerd, waaronder het vernieuwen en isoleren van de kopgevels en het dak inclusief 240 m2 zonnecollectoren op het dak. Daarnaast zijn de cv- en warmwaterinstallaties vernieuwd. De totaalinvestering van het groot onderhoudsproject bedraagt € 10 miljoen Euro.

Naast de technische maatregelen wordt door de bewoners hard gewerkt aan het verminderen van het energieverbruik. Zo werd in 2008 gestart met het project

‘Gebruik je energie’, een laagdrempelige wijze om bewustwording van energiebesparing te realiseren met een persoonlijke benadering van bewoners. Maandelijks wordt bij iedere deelnemer gecheckt in hoeverre het lukt om energie te besparen. 26 bewoners hebben meegedaan en zijn actief gestart met het besparen van energie. Daarnaast heeft een aantal bewoners van de Monteverdilaan met hun energiebesparings-initiatieven de 28ste plaats behaald bij het landelijke klimaatstraatfeest.

img_6482bew470.jpg

Artikel delen:

Reageer