Racoon op Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle

De eerste bands die op het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle op komen treden zijn bekend. Het zijn de populaire bands Racoon, De Dijk en Wipneus en Pim. De Dijk zal het grootse evenement afsluiten op 5 mei. Opgezwolle, dat door het Nationaal Comité 4 en 5 mei tot Ambassadeur voor de Vrijheid is uitgeroepen, zal niet in Zwolle optreden, maar wel in andere steden. Zo gauw er meer bekend wordt gemaakt over het Bevrijdingsfestival laat Weblog Zwolle u dat als eerste weten.

Het Bevrijdingsfestival in Zwolle is alweer de 17e editie. Vorig jaar trok het evenement op Park Weezenlanden 120.000 bezoekers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft Racoon, Opgezwolle en Krezip benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid in 2007. Op 5 mei treden de drie groepen op bij de dertien Bevrijdingsfestivals. Op die dag vieren we dat Nederland al 62 jaar in vrede en vrijheid leeft. Onder het motto Vrijheid maak je met elkaar worden de 750.000 bezoekers van de festivals door de Ambassadeurs opgeroepen om op te komen voor vrijheid overal ter wereld. Racoon, Opgezwolle en Krezip zijn in hun taak voorgegaan door artiesten als Marco Borsato, Ali B, Anouk, Di-rect en Lange Frans en Baas B.

De van oorsprong Zeeuwse band Racoon krijgt met zijn melodieuze rock sinds de oprichting in 1997 een steeds grotere schare fans. Met het album Another Day (2005), weet Racoon het grote publiek te veroveren. Met optredens door heel Europa en een grote hoeveelheid aan prijzen is de band een belangrijke factor in de Nederlandse muziekscene geworden. Racoon treed op 5 mei op bij de Nationale Start van de Viering van de Bevrijding in Utrecht en daarna in Almere, Zwolle en Wageningen.

Op 1 oktober 1981 stond de toen nog onbekende band ‘De Dijk’ voor de eerste keer op het podium: als voorprogramma van Raymond van het Groenewoud. Het 25-jarig jubileum is afgelopen jaar groots gevierd. Maar zoals de titel van de in 2006 gepubliceerde cd zegt: ‘We beginnen pas’.

De ‘roots’ van Wipneus & Pim, het alias van Edwin van ‘t Schip en Mark Kneppers, liggen in de poptempel Het Paard van Troje te Den Haag. Daar begonnen ze in 1996 voor de grap met een zo genaamde dj-battle. De uitdaging: wie kon de meest ‘cheesy’, of tewel lekker ‘foute’ platen op de draaitafel leggen. Aangemoedigd door de uitbundige reacties van het publiek gingen de twee vrienden daar mee door. Voor ze het wisten stonden ze op de podia van Pinkpop en Lowlands en werd hun show een begrip.

Artikel delen:
Reacties 7
  1. Bah, het hoogtepunt van het bevrijdingsfestival vind ik elk jaar dat ze er zijn Opgezwolle. Die jongens horen er gewoon elk jaar te staan.


    Maak melding

  2. Ik blijf het jammer vinden dat het festival niet meer in de binnenstad wordt gehouden, zoals in het begin van de bevrijdingsfestivals.
    Gewoon lekker over meerdere podia verspreid


    Maak melding

Reageer