Het weer: kans op buien

Zwolle – Vanochtend zijn er flinke perioden met zon. Hierdoor loopt het kwik snel op naar een zomerse 25 graden. Doordat de luchtvochtigheid hoog is en er weinig wind staat, voelt het benauwd aan. De kans op een onweersbui is voorlopig nog klein.

02-07-2009_weerfoto.jpg 

Vanmiddag neemt de kans op stevige onweersbuien vanuit het zuiden toe. Er kan veel neerslag vallen in korte tijd. Bovendien is er kans op hagel en kunnen er windstoten optreden tot 65 km/u. Het verkeer kan behoorlijk hinder ondervinden van het slechte weer. Voor de buien uit loopt het kwik in het noorden en oosten nog op tot een tropische 30 graden. De wind wordt zuidwestelijk en neemt op de Zeeuwse wateren nog even toe naar krachtig, 5 tot 6 Bft. Vanavond vallen er in het noorden nog stevige buien, maar vannacht klaart het geleidelijk op. Doordat het zo vochtig is ontstaan gemakkelijk mistbanken. Het koelt af naar een graad of 17 en er staat weinig wind.

Zaterdag is het een rustige zomerdag. Nadat de lokale nevel in de vroege ochtend is opgeruimd, heeft de zon het de rest van de dag voor het zeggen. Doordat het iets minder vochtig is en het kwik met een graad of 25 een stapje terug heeft gedaan, voelt het aangenamer aan dan voorgaande dagen. Zeer lokaal kan het tot een warmteonweer komen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Er staat een verkoelende bries uit westelijke richting, die boven open water enige tijd toeneemt tot matig, 4 Bft.

Zondag duurt het warme zomerweer voort. Na een zachte nacht, loopt het kwik overdag weer rap op naar om en nabij de 25 graden. In het oosten is zelfs 27 graden haalbaar. Op het strand is het door een wind vanaf de koele Noordzee een stuk frisser. Er kunnen zelfs nevelvelden worden aangevoerd, die het de zon soms moeilijk maken. De kans op een onweersbui neemt wel weer toe, doordat de lucht onstabieler van opbouw wordt.

Begin volgende week volgt een weersomslag. Depressies verdrijven de warmte naar het oosten van Europa en transporteren met een stevige westenwind koele en onstabiele lucht naar ons land. Hierdoor daalt het kwik overdag richting de 20 graden en blijft de buienkans onverminderd groot.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer