Het weer: stapelwolken

Zwolle – Maandag wordt de zomerwarmte verdreven. Met een aantrekkende zuidwester wordt koele zeelucht aangevoerd. Hierdoor stagneert het kwik bij 20 graden aan zee tot 23 dieper landinwaarts. Doordat de lucht onstabiel van opbouw is vormen zich stapelwolken, waarvan enkele uitgroeien tot stevige onweersbuien. Doordat de buien een lokaal karakter hebben zullen lokaal grote verschillen optreden in weerbeeld. De zuidwestelijke wind is op het strand prominent aanwezig en neemt toe tot vrij krachtig, 5 tot 6 Bft.

weerfoto_6_juli.jpg

Dinsdag komen we dieper in de onstabiele lucht. Een depressie boven het zuiden van Noorwegen transporteert met een vlagerige zuidwester vochtige en koele luchtmassa’s naar ons land. Hierdoor heeft de zon het moeilijk en blijft de temperatuur op veel plaatsen onder de 20 graden steken. De onstabiliteit resulteert in de vorming van flinke stapelwolken. Er moet daarom ook rekening worden gehouden met lokaal zware buien, waarbij onweer en windstoten tot de mogelijkheden behoren.

Het koele en buiige zomerweer lijkt de rest van de week aan te houden. De luchtdruk blijft onverminderd laag boven Scandinavie, waardoor de wind een sterke voorkeur heeft voor de westhoek. De temperaturen zijn overdag met een graad of 18 aan de magere kant voor juli.

Artikel delen:

Reageer