Gitaarfestival Zwolle

Zwolle – Van 4-8 november 2009 vindt er weer een spectaculair gitaarfestival plaats in Zwolle; te gast is onder anderen componist/ gitarist Leo Brouwer die dit jaar zijn 70e verjaardag viert!

Het Gitaarfestival Zwolle is ook dit jaar vereerd met de aanwezigheid van grote namen. Naast Leo Brouwer zullen ook Odair Assad, Johan Fostier en Thomas Mueller-Pering tijdens het gitaarfestival masterclasses en concerten geven. Ook zal er weer een soloconcours worden gehouden voor de deelnemers aan het festival. Alle activiteiten vinden plaats in Zwolle; de masterclasses, workshops, de gitaarbeurs en het ensembleweekend in het ArtEZ conservatorium. De concerten vinden plaats in verschillende kerken in en rond het centrum van Zwolle. De week begint op woensdag 4 november met een concert van Odair Assad in de Oosterkerk en wordt afgesloten op zondag 8 november met het themaconcert rond Leo Brouwer in Theater Odeon.

Een van de hoogtepunten dit jaar zal het gitaarconcert zijn van Leo Brouwer, het Concerto de Toronto, dat hij zelf zal dirigeren – een première in Nederland! Dit gebeurt op zondag 8 november in een concert rondom zijn werk. De solist is de winnaar van het soloconcours van 2008, Florian Moritz. Dit zal echter niet het enige gitaarconcert zijn dat wordt uitgevoerd tijdens de gitaarweek. De Nederlandse componist Aron Wolff Berlijn schreef in 1839 een concert voor tertsgitaar en orkest, “herontdekt” door oud-lid van het Amsterdams Gitaartrio Olga Franssen. Op ons festival de “eigentijdse première” van dit mooie gitaarconcert, met als soliste Machteld den Boer, 2e prijswinnaar in 2008.

Het volledige programma: Woensdag 4 november20:15 concert: Odair Assad / Oosterkerk Bagijnesingel 17, Zwolle Donderdag 5 november masterclasses (ArtEZ) / 18:00 1e ronde concours (ArtEZ) Vrijdag 6 november masterclasses (ArtEZ)/ 14:00 workshop podiumpresentatie door Frans van Gurp (ArtEZ) 20:15 concert: El Canto del Caballero / Lutherse Kerk, Koestraat 4, Zwolle Zaterdag 7 / zondag 8 november ensembleweekend voor amateurgitaristen (ArtEZ) Zaterdag 7 november masterclasses (ArtEZ) / 13:00–17:00 gitaarbeurs (ArtEZ) 19:00 finale van het conclours* / concert gitaar & orkest; Anton Berlijn St. Michaëls Kerk (Grote Kerk), Grote Markt 18, Zwolle Zondag 8 november 11:30 uitreiking prijswinnaars concours en publieksprijs / themaconcert Leo Brouwer gitaar & orkest; Concerto de Toronto met o.a. Thomas Mueller-Pering, Florian Moritz, orkest Musica Michaëlis Theater Odeon, Blijmarkt 25, Zwolle 

 Het volledige programma en achtergrondinformatie is ook te vinden op www.guitarfestivalzwolle.nl.

Artikel delen:

Reageer