HOVO-Zwolle gaat met cursisten op reis

Zwolle – Het Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Zwolle maakt zich op voor een nieuw cursusjaar. Met de Hovo cursusgids 2009-2010, een startbijeenkomst en presentatiebijeenkomsten kunnen senioren van vijftig jaar en ouder kennis maken met het uitgebreide cursusaanbod. Het Hovo-Zwolle, met lesplaatsen in Lelystad, Kampen, Hardenberg, Harderwijk en Deventer, biedt senioren ruim 80 cursussen. Eén van die cursussen neemt de cursisten mee op reis, naar Parijs.

In de cursus ‘Flaneren in Parijs’ wordt er in de voetsporen getreden van schrijvers, kunstenaars en architecten. Drs. Anja-Hélène van Zandwijk laat de cursisten aan de hand van literaire teksten, beelden en plattegronden een aantal nieuwe aspecten van Parijs zien. Van Zandwijk kent Parijs al van kindsbeen aan, dankzij een Franse moeder en een francofiel als vader. Ze was zelf woonachtig in de banlieu en ook op andere plaatsen dichtbij Parijs. Ze studeerde in Parijs en is in Amsterdam afgestudeerd in de Franse taal, literatuur en theaterwetenschappen. Ze specialiseerde zich in surrealistisch theater, literatuur en in film van Franstalig Afrika.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Hovo-Zwolle Van Zandwijk uitnodigde met de cursisten mee op reis te gaan en het flaneren in Parijs letterlijk te nemen. Zij is als geen ander in staat de cursisten hét Parijs door de ogen van kunstenaars en architecten te laten zien.

Klaran Visscher, coördinator van het Hovo-Zwolle, vertelt: ‘Veel mensen weten het misschien niet (meer), maar Parijs is lange tijd de ‘hoofdstad van de wereld’ geweest, was tijdenlang ‘the place to be’. Pas vanaf de jaren ’60 werd het van die plaats verdrongen door New York. Het lijkt ons boeiend om Parijs, de Lichtstad, weer eens te bezoeken en er met heel andere ogen naar te kijken. Als het ware door de ogen van mensen die er leefden en werkten in de tijd dat Parijs die wereldhoofdstad was.’

De cursus heet niet voor niets ‘Flaneren door Parijs’. Dichters als Baudelaire maakten flaneren tot levenskunst. Visscher beschrijft flaneren dan ook als een heel speciale manier van wandelen; niet doelgericht, op een plek die je al kent, om open te staan voor nieuwe impressies. Het bekende herontdekken. Zij wil zichzelf niet echt een levenskunstenaar noemen, maar de charme en rust van dat herontdekken – dat flaneren, vindt ze zeer aantrekkelijk en daar wil ze zich graag in Parijs aan overgeven. Dat is ook wat volgens haar deze Hovo-reis zo uniek maakt: ‘De combinatie van de cursus, de literaire teksten, de historische invalshoek, en dan het ervaren van de stad zelf. Onder leiding van Van Zandwijk zullen we dingen te zien krijgen die we zouden missen als we op eigen gelegenheid gaan. We zullen Afrika in Parijs zien, we zullen literaire wandelingen maken, we zullen in het hedendaagse Parijs de oude lagen nog kunnen ontdekken als we goed kijken: de lagen van het Parijs van Hugo, van Balzac, Van Haussmann’.

Het Hovo-Zwolle heeft als streven om, naast de cursussen waar een vaste groep belangstellenden voor is (en dit aantal is groeiende), ook andere activiteiten aan te bieden zoals: excursies, theaterbezoek en concerten. De meerwaarde voor het Hovo zit in de koppeling tussen de activiteit en de voorbereiding: een korte cursus op hoger onderwijsniveau waarin door gespecialiseerde docenten de inhoud en achtergronden van de betreffende activiteit wordt toegelicht.

Belangstellenden voor de cursus ‘Flaneren door Parijs’ moeten zich voor 1 augustus opgeven. De reis is van 19 tot en met 23 oktober 2009 (maandag tot en met vrijdag). De reissom bedraagt € 580,00 op basis van een tweepersoonskamer (toeslag eenpersoonskamer € 25,00 per nacht).

Voor meer info: www.windesheim.nl/hovo

Artikel delen:

Reageer