Senioren willen geen autisten in wooncomplex

De bewonerscommissie van seniorencomplex Gildehuys in de Zwolse wijk Stadshagen ziet de komst van autisten naar hun complex niet zitten.

 

Verhuurder Woonzorg Nederland wil ongeveer zes mensen met een autistische stoornis tussen de 18 en 40 jaar er huisvesten, omdat die behoefte hebben aan rust. De huidige bewoners zijn juist bang voor veel overlast. Een woordvoerder van de bewonerscommissie noemt hen onvoorspelbaar. Woonzorg Nederland organiseert binnenkort een voorlichtingsbijeenkomst om de huidige bewoners te informeren.
Bron: RTV Oost

Artikel delen:
Reacties 12
 1. wat is het triest als je zoiets leest autisten niet welkom .l welke tijd leven we toch .is dit soms de middeleeuwen ! nee mensen onze kinderen verstoppen wij niet .wij willen juist laten zien hoe het ook kan . heb toch aub geen oordelen over mensen die u helemaal niet kent .lees er over .vraag het de ouders .maar doe die autisten niet zoveel verdriet ze hebben het al zo moeilijk gun hun ook wat geluk


  ⚠️ Meld

 2. Hoezo trieste wereld, als elke gek in een bejaardentehuis zou worden geplaatst in plaats van in een gekkenhuis, of een tbs-er in een normaal ziekenhuis.

  Seniorenwoningen voor senioren, en bijv. kangeroewoningen voor doelgroepen als hier genoemd.


  ⚠️ Meld

 3. …omdat die behoefte hebben aan rust. De huidige bewoners zijn juist bang voor veel overlast.

  Hebben de bewoners dan niet door dat de mensen met een autischtische stoornis juist bij hen komen wonen omdat het er rustig is?
  Hoe kun je nu overlast verwachten van mensen die zelf op zoek zijn naar een rustige, prikkel arme omgeving met een grote mate van voorspelbaarheid?

  Ik denk dat die senioren niet goed ingelicht zijn…


  ⚠️ Meld

 4. Jeetje Degi,

  Ga je mensen met authisme even in ?©?©n adem noemen met gekken en TBS-ers?
  Ik vind het een goed initiatief, maar het behoeft uiteraard een hele goede aanpak om hier invulling aan te geven. Ik denk dat het voor bejaardemensen juist goed is om nog wat afwisseling van mensen van jongere leeftijd te zien.


  ⚠️ Meld

 5. Ik druk me misschien een beetje extreem uit, maar zeg nou zelf … je hebt als oudere gekozen voor een woonomgeving waarin je verwacht dat je met leeftijdgenoten in 1 gebouw komt te wonen, en hebt er misschien een behoorlijke aanschafprijs voor betaald.
  Nou komt er een club die met veel sociale tamtam een woning zoekt voor autistische mensen van 18-40.
  Neem van mij aan dat iemand tussen 18 en (pak ‘m beet) 30 niet eens in de doelgroep van oudere komt. En al helemaal niet als er veel vrienden op bezoek komen, die tot diep in de nacht doorfeesten. (deed ik in ieder geval wel toen ik 18 was !!)  ⚠️ Meld

 6. Het is wat met onze ouderen, ze willen al geen 4 euro per maand inleveren om de AOW op de langere termijn ook betaalbaar te houden voor de jongeren van nu, en nu moeten mensen die ietsje anders zijn het ontgelden. Onze turkse en marokaanse medemens wordt ook 65 jaar. Die mogen er zeker ook niet in. Onze wereld wordt steeds rotter.


  ⚠️ Meld

 7. 2 punten:
  1 – het is natuurlijk niet de bedoeling eigenlijk dat mensen van 18-40 in senioren woningen komen, dus wat dat betreft hebben de huidige bewoners gelijk

  2 – de reden waarom ze dat niet willen klopt van geen kant. Mijn zwager is autistisch en als je die zou spreken zou je het niet eens door hebben! Die jongen woont ook op zichzelf en is heel rustig, dus overlast? amehoela! Dit ‘soort’ mensen houdt niet van feestjes en veel bezoek, ik denk dat je van andere senioren meer last zou kunnen hebben!


  ⚠️ Meld

 8. Degi- En al helemaal niet als er veel vrienden op bezoek komen, die tot diep in de nacht doorfeesten. (deed ik in ieder geval wel toen ik 18 was !!)

  Ja, en daar zal een autist in begeleid wonen echt geen behoefte aan hebben. Daarom is hij/zij ook een autist in begeleidt wonen.

  Ik heb veel ervaring met deze doelgroep en ik denk dat -juist geselecteerd- een groot deel van de autisten heel goed kunnen samenleven met bejaarden.


  ⚠️ Meld

 9. Lekker generaliserend weer allemaal. Ik moet bekennen dat ik weinig authistische mensen ken (ik ken er ?©?©n) maar om bij hem nou te spreken van een feestbeest die massa’s mensen over de vloer krijgt en een teringherrie maakt…..
  Ik heb in een flat gewoond. Mijn benedenbuurvrouw was een oudere dame van 70+
  Als je het dan t?³ch over herrie hebt, d?­e vrouw wist wat herrie maken was 🙁 Lig je zondag morgen op bed, hoop je uit te kunnen slapen gaat om half tien de radio of TV wel z?³ gruwelijk hard aan omdat mevrouw haar gehoortoestel niet in had en ze haar TV op een normaal geluidsniveau niet kon horen >:(
  Praat me niet van jongeren/ouderen en geluidsoverlast.


  ⚠️ Meld

 10. De bewoners van seniorencomplex het Gildehuys in Zwolle zijn verdeeld over de komst van autistische jongeren naar het wooncomplex.
  Tijdens een informatiebijeenkomst dinsdag gaf verhuurder Woonzorg Nederland tekst en uitleg over het plan. Na afloop zei een woordvoerder dat de kou uit de lucht was en dat de meeste senioren hun mening hadden bijgesteld over de komst van de autistische jongeren. Dat blijkt voor een deel van de senioren niet het geval te zijn. Volgende maand gaan verhuurder Woonzorg Nederland en de bewoners van het Gildehuys opnieuw om de tafel.


  ⚠️ Meld

 11. Toevallig is mijn benedenbuurvrouw autistisch. Soms belt ze aan om hulp te vragen, ze is dan in paniek omdat er iets anders loopt in haar dagritme. Bijvoorbeeld het programmeren van de video werkt niet helemaal goed omdat ze een knopje teveel indrukte, en dan klopt de wereld even niet meer zoals ze dat gewend is. Als je bereid bent daar even bij te helpen, dan heb je het met de “overlast” wel weer gehad.
  Het staat en valt dus vooral met een open blik. Verder zal je normaal weinig merken van deze groep. Ze willen graag een voorspelbaar dagritme, dus feesten tot diep in de nacht met veel lawaai hoef je zeker niet te verwachten. Mocht er overlast komen, en dat kan natuurlijk gebeuren, dan kun je beginnen met praten. Het zijn net mensen.

  Zag net De Rijdende Rechter. Een appartementengebouw in Wijhe, allemaal oudere stellen. De regel was dat er geen honden mochten wonen, behalve dan de hond die je had als je er in trok. De rechter besloot dat deze regel dermate beperkend was dat die ongeldig was, ook naar landelijke en europese richtlijnen. Overlast echter diende beperkt te worden…….

  Leven en laten leven…….
  Groet van Quest106  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.