Tentoonstelling over Sassenpoort verlengd

Zwolle – De expositie in het Stedelijk Museum Zwolle over de Sassenpoort zal nog de hele zomerperiode te zien zijn. De tentoonstelling is verlengd tot en met 30 augustus. Aan de hand van tekeningen en schilderijen van de 17de eeuw tot en met midden 20ste eeuw is te zien hoe de functie van de poort van een stadspoort aan de rand van de stad veranderde is een stadpoort aan de binnenkant vasn de verdedigingswerken.

sassenpoort.jpg 

Voor de Sassenpoort werd begin 17de eeuw een zogenaamd ‘hoornwerk’ aangelegd. De vorm van het hoornwerk is niet alleen op oude stadsplattegronden te zien, maar ook nu nog terug te vinden in drie straten: de Zeven Alleetjes, de Zuiderkerkstraat en de Van Karnebeekstraat. De vestingwerken raakten in de 18de eeuw al in verval. In 1830 begon men met de afbraak van de vesting en het aanleggen van plantsoenen op de vroegere wallen. De Sassenpoort bleef dit lot bespaard doordat men meer oog kreeg voor de zorg van monumenten. De poort werd tussen 1893 en 1898 gerestaureerd. Het 18de-eeuwse klokkentorentje werd vervangen door een spitse toren.

Toch bleef de poort met zijn smalle doorgang een hinder voor het verkeer. Daarom werden in 1904 enkele aangrenzende woningen afgebroken. Nu rijdt men door de poort de stad in en langs de poort de stad uit. Er zijn inmiddels plannen dit te wijzigen om verdere schade aan de poort te voorkomen. De onderdoorgang wordt voor het verkeer gesloten en de weg naast de poort blijft éénrichtingsverkeer.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Tentoorstelling Sassenpoort
    Wat er hangt is mooi, maar bijzonder weinig in vergelijking met de 5 euro die je ervoor moet betalen. >:(


    ⚠️ Meld

Reageer