Verkeerswijzigingen ivm Zomeractiviteiten in augustus

Zwolle – Onze stad is in augustus het decor van veel activiteiten. De Zomerkermis, het Peperbus Profspektakel, de herdenking van de slachtoffers in het voormalig Nederlands-Indië en het Stratenfestival brengen velen naar de binnenstad. Deze activiteiten hebben gevolgen voor het verkeer, de busroutes en de warenmarkt.

Van 14 tot en met 23 augustus biedt de Zwolse kermis een mix van moderne, spectaculaire en nostalgische attracties. Vanaf maandag 10 tot en met dinsdagavond 25 augustus zijn voor het autoverkeer niet bereikbaar: Rodetorenplein, Melkmarkt, Grote Markt, Luttekestraat en Grote Kerkplein. Het verkeer wordt waar nodig omgeleid. Tijdens de kermis wordt de rijrichting in de Bloemendalstraat omgedraaid. Het doorgaand verkeer Jufferenwal, Rodetorenplein en Buitenkant is gestremd. Het laatste deel van de Goudsteeg, tussen Lombardstraat en Sassenstraat, wordt afgesloten. Dit betekent dat het inrijdend verkeer via de Lombardstraat en de Praubstraat weer terugrijdt richting Koestraat. Vanwege de kermis rijden de stadslijnen 2 en 3 vanaf maandag 10 augustus niet via Rodetorenplein, maar via Eekwal, Kamperpoortenbrug en Pannekoekendijk.

De stichting Sport Evenementen organiseert de wielerronde ´Peperbus Profspektakel´ op woensdag 12 augustus. Naast de afgesloten straten voor de opbouw van de kermis, is ook het volgende gebied niet toegankelijk voor het verkeer: Gasthuisplein (start en finish), Oude Vismarkt, Korte Ademhalingsteeg, Sassenstraat, Wilhelminasingel en Ter Pelkwijkstraat. In het begin van de middag worden de dranghekken langs het parcours geplaatst. De straten gelegen in het parcours zijn van 16.00 tot 23.00 uur voor al het verkeer afgesloten. Ook de directe omgeving binnen het wielerparcours is voor het autoverkeer niet bereikbaar. De busroute van lijn 4 over de Wilhelminasingel wordt vanaf 15.00 uur omgeleid via de Burgemeester van Roijensingel, Eekwal en Pannekoekendijk.

Op zaterdag 15 augustus worden bij het herdenkingsmonument in Park Eekhout alle militaire en burgerslachtoffers herdacht die zijn gevallen in Oost-Indië in de periode 1941-1962. De herdenking wordt gehouden bij het herdenkingsmonument in Park Eekhout van 19.00 tot 20.00 uur.Uit respect voor de gevallenen is de Emmawijk, gelegen tussen parkeeraccommodatie Emmadek en de kruising Nieuwe Havenbrug, tussen 19.00 en 20.00 uur afgesloten voor het verkeer. Het verkeer wordt omgeleid via de Westerlaan. De parkeerlocatie Emmadek blijft toegankelijk.

Vrijdag 21 augustus is er het jaarlijkse Stratenfestival met veel kramen, podia en activiteiten. In verband met de braderie op de Eekwal, wordt deze afgesloten vanaf 14.30 uur. De hele binnenstad is vanaf 16.00 uur niet toegankelijk voor het autoverkeer en vanaf 18.00 uur ook voor het fietsverkeer. De afsluitingen zijn bij de bruggen naar de binnenstad. Dichtbij de toegangen tot de binnenstad worden fietsparkeerplekken ingericht. Bewoners die in de binnenstad wonen en tijdens de afsluiting de auto nodig hebben, wordt verzocht tijdig de auto buiten de stadsgracht te zetten. De streeklijnen van Connexxion en Veolia en stadsbussen van Maxx, lijnen 1, 2, 3 en 4 rijden op deze dag een aangepaste route via Burgemeester van Roijensingel, Emmawijk, Harm Smeengekade, Pannekoekendijk en Schuttevaerkade. 

In verband met de Zwolse Zomerkermis wordt de warenmarkt op vrijdag 14, zaterdag 15, vrijdag 21 en zaterdag 22 augustus verplaatst. De markt is op deze dagen te vinden op de locaties: Oude Vismarkt, Gasthuisplein, Ter Pelkwijkstraat en Nieuwe Markt. De genoemde straten zijn tijdens de warenmarkten niet bereikbaar voor het doorgaande verkeer.

Voor fietsers blijft de binnenstad goed bereikbaar. In drie gratis bewaakte fietsenstallingen kunnen fietsers overdag hun rijwiel veilig kwijt. Dit zijn de stallingen aan het Meerminnenplein, Maagjesbolwerk en Pletterstraat. Alleen tijdens het Stratenfestival is de binnenstad vanaf 18.00 uur afgesloten voor fietsen. Bij de bruggen naar het centrum zijn fietsparkeerplekken ingericht.

Tijdens bovengenoemde activiteiten is een wegsleepregeling voor foutief geparkeerde auto’s in de binnenstad van kracht.

Vanaf maandag 10 augustus rijden de stadslijnen 2 en 3 niet via Rodetorenplein, maar via Eekwal, Kamperpoortenbrug en Pannekoekendijk. Deze omleidingsroute duurt tot en met maandag 24 augustus. Op woensdag 12 augustus rijdt stadslijn 4 vanaf 15.00 uur niet over de Wilhelminasingel maar via de Eekwal in verband met het Peperbus Profspektakel. De haltes Sassenpoort en Kerkbrugje vervallen. Op vrijdag 21 augustus, de dag van het Stratenfestival, rijden de streeklijnen en stadslijnen 2, 3 en 4 via Burgemeester van Roijensingel, Emmawijk, Harm Smeengekade, Pannekoekendijk en Schuttevaerkade in plaats van Eekwal. De omleidingen op 12 en 21 augustus duren tot en met einde van de dienst. Voor meer informatie over het stads- en streekvervoer, kunnen reizigers contact opnemen met Connexxion, telefoon 0900 – 266 63 99, http://www.connexxion.nl/ en Veolia, telefoon 013-549 99 19, http://www.veolia-transport.nl/

 


Artikel delen:

Reageer