Helft van snelle motorboten bekeurd

Zwolle / Zwartewaterland  – Bij controles op het water van de Overijsselse Vecht en het Zwarte Water zijn, vorige week zaterdag 1 augustus, 13 watersporters bekeurd. Het ging daarbij om: het dodemanskoord niet gebruikt (3) ; met te hoge snelheid gevaren (7); nog geen 18 jaar in snelle motorboot (1); geen registratiebewijs (1) en geen registratienummer op de boot (1).

De controles op het water vonden plaats in het kader van het jaarlijkse Waterplan Zwolle en hebben betrekking op het Binnenvaartpolitiereglement en de Visserijwet. Bij 50 procent van de gecontroleerde snelle motorboten, waarvoor speciale wettelijke eisen gelden, werd niet voldaan aan de voorwaarden tot deelname aan de scheepvaart. Op de genoemde buitenwateren gelden maximum vaarsnelheden van 20- of 9 kilometer per uur, met uitzondering op de skibaan tussen Hasselt en Zwartsluis. De bekeurde snelheidsovertreders voeren vooral te snel langs de overige watersporters op- of in het water.

De uitgeschreven bekeuringen varieerden in hoogte van 60 tot 150 euro. Voor de snelle motorboten gelden de volgende bekeuringtarieven: Geen vaarbewijs: 360 euro; geen registratie: 90 euro; geen brandblusser aan boord: 90 euro; geen reddingsvest onder handbereik: 30 euro per zitplaats); niet op de vereiste plaats in de boot zitten: 90 euro; staande varen zonder reddingvest: 60 euro en waterskiën op verboden plaats: 150 euro. Wordt er meer dan 30 km/u. te snel gevaren dan wordt er zonder meer proces-verbaal opgemaakt.

 

Deze controles worden de komende weken herhaald.

Artikel delen:

Reageer