Bouwvergunning voor Rechtbank Zwolle

Zwolle – Aan de Rijksgebouwendienst is onlangs de bouwvergunning verleend voor de renovatie en nieuwbouw van de Rechtbank Zwolle. Met de realisatie van dit project kan de Rechtbank in de toekomst efficiënter werken door concentratie van de werkzaamheden op één locatie. Nu zijn medewerkers nog verdeeld over drie gebouwen in Zwolle; het Gerechts­gebouw aan de Luttenbergstraat, Spoorstate aan de Hanzelaan en het Dominicanenklooster aan de Assendorperdijk. Naar verwachting start de nieuwbouw eind 2009 en is deze in 2012 gereed. Vanaf 2013 ondergaat het huidige gebouw een grondige renovatie van ongeveer een jaar.

Met het verkrijgen van de bouwvergunning is een belangrijke stap gemaakt in het proces voor de uitbreiding van Rechtbank Zwolle. Het huidige gebouw van archi­tect Jo Kruger stamt uit 1977 en kan het grote aantal medewerkers en werkzaam­heden niet meer huisvesten. Vanaf 1996 zijn de gemeente Zwolle, rechtbank en Rijksgebouwendienst met elkaar in overleg voor een nieuw gebouw. Eerdere ontwerpen kwamen echter niet verder dan de tekentafel omdat de recht­bank te massaal en te hoog werd geschetst. Bij het nieuwe ontwerp is hier rekening mee gehouden. De te bouwen rechtbank blijft onder de 25 meter en meet ruim 26.500 m2, waarvan ongeveer 10.000 in het huidige gebouw en 16.500 in de nieuwbouw. Onder de uitbreiding komt een tweelaagse parkeer­garage en fietsenstalling bestemd voor medewerkers van Rechtbank Zwolle. In de toekomst kan het Gerechtsgebouw ruimte bieden aan ongeveer 500 medewerkers.

Het ontwerp van het nieuwe gerechtsgebouw is van architect Rob Hootsmans. Bij dit ontwerp zijn gebruikers, omwonenden en belangengroeperingen intensief betrokken. De nieuwbouw voor het gerechtsgebouw komt direct naast het huidige gerechtsgebouw. In tegenstelling tot het gesloten karakter van de huidige recht­bank, krijgt de nieuwbouw een transparant uiterlijk. De gevel van de nieuwbouw heeft – net als een plissé rok – een licht gekartelde vorm waarbij de afmetingen teruggrijpen naar de natuursteengevel van het bestaande gebouw. In het ontwerp staat de omgeving centraal; verschillende vlakken en hoogtes van de gevel worden bepaald door de omliggende bebouwing. Hierdoor vormt de nieuwbouw straks een vloeiend onderdeel in de huidige bebouwing.

Artikel delen:
Reacties 3

Reageer