Zwaar transport voor bouw nieuwe IJsselbrug

Zwolle – Dinsdagavond vond op de route van de Katwolderhaven via het Scaniaterrein en de Campus een bijzonder transport plaats om grote balken te transporteren naar het werkterrein van de nieuwe IJsselbrug voor de komende Hanzelijn.

Bouw nieuwe IJsselbrug voor Hanzelijn

Rond 20.00 uur was de start met het vervoer van enkele kleine balken. Vanaf 21.00 uur werden de grote balken opgeladen op een trailer door twee 150-ton kranen. Daarna ging de reis onder begeleiding van vier begeleidingsauto’s richting de Campus bij Hogeschool Windesheim. Het zware transport ging over het terrein van Scania. Dit i.v.m de wegafsluiting aan de Blaloweg. Rond 23.45 uur kwam het transport aan bij de Campus en ging de reis richting de IJsseldijk. Hier werd de balk afgeleverd. De nacht erop werden nog twee balken verplaatst en woensdagavond nog enkele. Er komen in totaal 9 schepen aan in zwolle met balken voor de nieuwe IJsselbrug. Er zijn nu 3 schepen geweest.

sized_img_8734.jpg

sized_img_8917.jpg

sized_img_8863.jpg

sized_img_8800.jpg

De transporten worden alleen ´s nachts uitgevoerd om ander verkeer zo min mogelijk overlast te bezorgen. De zware transporten volgen vooralsnog een vaste route: van de Katwolderhaven aan de Rieteweg, via de Russenweg, de Blaloweg, de IJsselallee, de Burgemeester van Walsumlaan en de Campus naar de bouwweg voor het project. Voor de terugweg wordt hetzelfde traject gebruikt. De transporten mogen tussen 22.00 uur en 06.00 uur plaatshebben. Verkeer kan hinder ondervinden van de transporten, omdat kruisingen en weggedeelten tijdelijk gestremd moeten worden om het zware transport mogelijk te maken. Per nacht worden steeds vier elementen van de haven naar het bouwterrein gebracht.

sized_img_8851.jpg

De elementen worden steeds met acht stuks tegelijk per boot aangevoerd vanuit Duitsland, waar de brugdelen gemaakt worden. Het zware transport vindt daarom steeds op twee opeenvolgende nachten plaats. Tussen de aanvoer van de elementen van Duitsland naar Zwolle zit steeds een aantal weken. In totaal zijn acht of negen transporten gepland. Met name in de buurt van Hogeschool Windesheim zijn aanpassingen gepleegd om het transport mogelijk te maken. Zo zijn enkele bomen gekapt en zijn lantaarnpalen en verkeersborden (tijdelijk) verwijderd. Voor de nachtelijke uren geldt ook een parkeerverbod voor het gebied. Omwonenden en de aanliggende onderwijsinstellingen zijn op de hoogte gebracht van de maatregelen. Hanzelijn ProRail bouwt een nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle: de Hanzelijn. Vanaf december 2012 duurt een treinreis tussen beide steden slechts dertig minuten. Zodoende komen het noorden en noordoosten van Nederland in reistijd veel dichter bij de Randstad te liggen. Ook zorgt de Hanzelijn voor minder drukte op de Gooilijn en de Veluwelijn. Langs de Hanzelijn verrijzen nieuwe stations in Dronten en Kampen en wordt station Lelystad aangepast. Het tracé krijgt bovendien een nieuwe brug over de IJssel tussen Hattem en Zwolle en een tunnel onder het Drontermeer tussen Kampen en Dronten.

sized_img_8984.jpg

sized_img_9026.jpg

Artikel delen:

Reageer