Ruim drie ton aan uitkeringsfraude opgespoord

Zwolle – De sociale recherche van de gemeente Zwolle heeft afgelopen kwartaal in totaal voor € 332.922,- aan uitkeringsfraude opgespoord. Negen uitkeringen zijn stopgezet omdat de woonsituatie onjuist bleek. Bestandskoppeling bracht aan het licht dat verschillende Zwollenaren naast hun uitkering inkomen uit werk ontvingen. Zij fraudeerden voor totaal € 61.176-. Vier personen verzwegen hun detentie en moeten een bedrag van ruim € 500,- terugbetalen.

Fraudeurs vallen vroeg of laat door de mand. Een 54-jarige vrouw had gedurende tien jaar een bijstandsuitkering, maar verzweeg dat zij samenwoonde met haar 40-jarige man. Haar partner had inkomsten uit werk en WW-uitkeringen. Hij liet zich bij diverse adressen inschrijven en maakte gebruik van postadressen. Tegen beide personen is proces verbaal opgemaakt. Zij moeten het ten onrechte ontvangen bedrag van ruim € 142.000,- terugbetalen. De bijstandsuitkering is beëindigd. Ook de dochter van de vrouw mag waarschijnlijk op de blaren zitten. Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat ook zij fraudeerde. Van UWV ontving zij een uitkering, maar zij verzweeg dat zij weer samenwoonde met haar partner. Het onderzoek door UWV is nog gaande. De uitkering wordt van de dochter en haar partner teruggevorderd.

Een 62-jarige vrouw bleek vermogen te verzwijgen voor de sociale dienst. Zij ontving een erfenis, maar had dit niet gemeld. Ook een 70-jarige plaatsgenoot ontving bijstand, maar verzweeg dat hij een huis bezat in het buitenland. Van zowel de vrouw als de man wordt een bedrag van bijna € 25.000,- teruggevorderd. Ook is proces-verbaal opgemaakt. Een 28-jarige vrouw en een 37-jarige man worden verdacht van uitkeringsfraude over de periode van drie jaar. De vrouw kreeg bijstand, maar gaf niet door dat haar ex-vriend bij haar woonde. Bijna € 23.000 wordt van het tweetal teruggevorderd. Daarnaast is er tegen de twee proces-verbaal opgemaakt.  Ook een 26-jarige vrouw ontving bijstand en bleek al ruim een half jaar samen te wonen met haar ex-man, die bovendien een eigen inkomen had. De uitkering is beëindigd. Het stel moet een bedrag van € 8.634,- terugbetalen en mag zich voor de rechter verantwoorden.  Een 23-jarige vrouw ontving sinds twee jaar een uitkering, maar verzuimde door te geven dat zij regelmatig grote geldbedragen ontving van een man voor wie zij werkzaamheden verrichte. Tevens verzweeg zij dat ze samenwoonde. De uitkering is inmiddels beëindigd. Een bedrag van ruim € 23.000,- wordt teruggevorderd. Tegen beiden is proces-verbaal opgemaakt. Een 48-jarige vrouw uit Zwolle bleek samen te wonen met een 61-jarige man. De vrouw ontving een uitkering van de gemeente Zwolle, terwijl de man een uitkering kreeg van de gemeente Hardenberg. De man had daarnaast inkomsten uit zijn autohandel. Zowel de woonsituatie als de autohandel werden verzwegen voor beide gemeenten. Het stel moet in totaal € 30.000,- terugbetalen. Tegen beide personen is ook proces-verbaal opgemaakt.  

Artikel delen:
Reacties 30
 1. Er moet veel meer controle zijn voor ze frauderen .Want hoelang doen die mensen er niet over om het terug te betalen.Als ze niet aan werk kunnen komen kloppen ze toch weer bij de steun aan .Zo gauw iemand langdurig aan de steun is gelijk controleren.


  ⚠️ Meld

 2. Haar partner had inkomsten uit werk en WW-uitkeringen. Hij liet zich bij diverse adressen inschrijven en maakte gebruik van postadressen.

  Dan ben je wel heel ziek in je hoofd hoor als je op deze manier je medelandgenoten geld uit de zakken klopt. Hoe kun je nog je buurman vriendelijk hallo zeggen, terwijl je hem keihard aan het naaien bent?


  ⚠️ Meld

 3. Er moet veel meer controle zijn voor ze frauderen .Want hoelang doen die mensen er niet over om het terug te betalen.Als ze niet aan werk kunnen komen kloppen ze toch weer bij de steun aan .Zo gauw iemand langdurig aan de steun is gelijk controleren.
  Door Pieter, op 12 augustus 2009 om 17:57

  Precies! Niet de kans geven om de boel te flessen!

  Dan ben je wel heel ziek in je hoofd hoor als je op deze manier je medelandgenoten geld uit de zakken klopt. Hoe kun je nog je buurman vriendelijk hallo zeggen, terwijl je hem keihard aan het naaien bent?

  Dat soort mensen hebben niet het idee, dat ze de buurman naaien. Nee, ze doen aan “creatief boekhouden” en daarmee halen ze alleen wat geld van de staat waar ze recht op hebben! Daar heb jij als buurman toch geen last van?!? (Even voor de duidelijkheid: dit is hoe zij denken!)

  Overigens een behoorlijk asociale familie! Ook de dochter belazert de boel! Inderdaad: waar ben je dan mee bezig?!?


  ⚠️ Meld

 4. Laat ik voorop stellen dat de boel belazeren niet goed is.
  Hier gaat het om meerdere personen die gezamelijk de staat voor zo’n drie ton hebben getild.
  Ik lees dagelijks over niet-functionerende bestuurders die bakken met geld meekrijgen van de staat, da’s pas diefstal en dan gaat het vaak ook nog om bedragen zoals hierboven per wit boordje.

  aan redactie: stoppen met deze “Cops” berichtgeving graag of maak melding van echte boevenstreken.(zorgverzekeraars,banken,nutsbedrijven,gemeentes etc)


  ⚠️ Meld

 5. Als je hier echt zoveel moeite mee hebt stel dan als doel om beide “problemen” te bestrijden! En zeg niet, dat de ECHTE boeven de bestuurders en dergelijke zijn.
  Dit zijn mensen die de boel flessen! En wij als hard werkende burger krijgen gewoon een mes in de rug gestoken door dit volk!

  Ik heb niet zoveel moeite met mensen die veel geld krijgen. In veel gevallen verdienen ze het ook. En schijnbaar is dit op het moment dan nu eenmaal de marktwaarde… Een voetballer verdient toch ook geen miljoenen?!? Toch krijgt hij het wel!


  ⚠️ Meld

 6. Met mijn uitspraak bedoel ik, dat je niet moet stellen, dat dat de echte boeven zijn en dat je deze mensen die hier en daar wat teveel aan uitkering nemen maar kunt laten lopen.
  Bestrijd beide zou ik zeggen.

  Het is vaak een beetje de dooddoener van ons als gewone mensen… En ook een beetje een vergoeilijking van veel zaken die we zelf fout doen:”We graaien gelukkig nog niet zoals de “criminelen” aan de top doen!” Ik denk dat velen (niet allen natuurlijk) die dat heel hard roepen zelf net zo hard graaien als ze de mogelijkheid krijgen!


  ⚠️ Meld

 7. plantje wat bedoel je met dit ? En wij als hard werkende burger krijgen gewoon een mes in de rug gestoken door dit volk! Zouden die mensen het express doen of om hun kop boven water te houden? Zijn mensen bij met foute bedoelingen oke maar ik denk ook dat er mensen bij zitten die er gewoon geen benul van hebben vanwege onze regelgeving hier. Dat er mensen tussen zitten die het bewust doen Ja die zijn er zie een heel gezin.

  Maar nou ben ik toch benieuwd naar die pijn van dat mes in je rug, gemeentelijke belastingen of de kliko 50 euro cent duurder?


  ⚠️ Meld

 8. Derk, mensen die hun kop boven water moeten houden zijn mensen die noodgedwongen een uitkering hebben en daar dus ook recht op hebben! De mensen die er nog eens vanalles bij gaan klussen is wel even een ander verhaal!
  Er zijn genoeg mensen die de hulp van ons als werkenden hard nodig hebben! Die hulp krijgen ze wat mij betreft ook in de vorm van een uitkering. Er zijn ook genoeg mensen die zich netjes aan de regels houden en alle zeilen bijzetten om van deze uitkering rond te komen. Toch weer zuur, dat er een paar van die malloten zijn die geen genoegen nemen met hun uitkering en er nog vanalles bij doen?!? Daarmee benadelen ze op den duur niet zozeer de werkende mensen die de uitkeringen moeten financieren, maar nog veel meer de uitkeringsGERECHTIGDEN die zich wél netjes aan de regels houden. En dan worden de zwaksten dus weer gen**id!

  De mensen die ze hier pakken weten dondersgoed waarmee ze bezig zijn. Het is zo simpel als: de formuliertjes juist invullen. Hoe moeilijk is het een vraag of je samenwoont correct te beantwoorden?!? Nee, van onschuld is hier naar mijn idee geen sprake. En het gaat in veel gevallen ook niet over enkele tientjes. De bedragen waar het hier om gaat gaan op den duur opvallen! Ook als je zelf een foutje hebt gemaakt.

  Gemeentelijke belastingen duurder, kliko 50 cent duurder? Maakt me niet zoveel uit. Dat gebeurt toch wel. En we weten bijvoorbeeld ook dondersgoed, dat het geld wat met bekeuringen en wegenbelasting binnengehaald wordt ook niet aan het wegennet besteed wordt…dus dat laat zich niet 1-op-1 vertalen. Nee, wat ik het vervelendst vind is dat die mensen de boel flessen en je nog bijna in je gezicht uitlachen. Lekker een uitkering trekken, als het ze belieft nog eens af en toe wat werken en daar een stevig zakcentje mee bijverdienen. En maar lachen!


  ⚠️ Meld

 9. Hoe groot zou het % flessers zijn? De feiten zijn vast opvraagbaar. Ga er maar vanuit dat veruit de meeste hulpbehoefenden dit geld niet alleen nodig hebben, maar er ook eerlijk mee omgaan. Altijd de nadruk op de excessen leggen schept een verkeerd beeld. Zo leiden de goeden ook onder de kwaden. Ben er trots op dat de sociale verzorgingsstaat in NL zo goed voor elkaar is. Inderdaad moeten de misbruikers gestraft worden. Alle misbruikers. Heeft vast ook grotendeels met hebzucht te maken.


  ⚠️ Meld

 10. Fraude groot of klein moet aangepakt en bestreden worden.
  Mijn mening is dat er geen verzachtene omstandigheden zijn ,als men willens en wetens de boel bewust oplicht.


  ⚠️ Meld

 11. Eens Plantje en Zwolse, hebzucht is toch gewoon hartstikke zielig. Is het zo moeilijk om tevreden te zijn met wat je hebt? Zal ook wel jaloezie achter zitten. Wil me er echter niet in verdiepen, zeker niet zo vlak voor het weekend. Oh ja, Plantje die illigale stropers en jagers moeten ook aangepakt worden vind ik!
  Is ook een vorm van fraude (=bedrog). Kunnen ze wel heel onschuldig net doen of ze Roomser dan de Paus zijn. Het gebeurd overal! Ken een jagende stroper in Drenthe. In Gelderland gebeurd het ook ernstig vaak illegaal hoe Protestant ze ook zijn. Daarover gesproken: Begrijp ook niet dat het Koningshuis wel puur voor de lol (in scene gezet om het makkelijker te maken) mag afknallen wat het wil.


  ⚠️ Meld

 12. Laat ik het zo zeggen: het is ook vaak genoeg andersom. Dus zolang zij niet moeilijk doen over wat bijdragen op dit forum, doe ik niet moeilijk over wat tijd van mijn weekend en avond uren… 😉


  ⚠️ Meld

 13. Forum bijdragen, hahaha. Zou a. dat ook bedoelen? Dan gaat zijn raadselachtige mededeling vast over jaloezie.

  Streef naar maximale vrijheid op alle gebied. Tuurlijk zijn er altijd grensen, maar die zijn in overleg samengesteld. Mijn werkgever vindt alles prima zolang het werk maar kwantitatief, kwalitatief en op tijd gebeurd: geen klachten. Roddelen in de wandelgangen kost al minstens energie van 2 personen, vaak loopt er daarna nog weer één gefrustreerd rond. Och, och, je zou alles maar moeten verdedigen wat je op een dag doet. Mijn medeleven heb je a.


  ⚠️ Meld

 14. Zwartwerken dan, of laten zwartwerken? Is toch ook fraude, maar lijkt algemeen geaccepteerd. Wie heeft er nog nooit gebruik van gemaakt?

  (vervolgvoorbeeld op gister 11:00)


  ⚠️ Meld

 15. Grijs gebied Dick! 🙂

  Voor mij zit ‘m het verschil in “iets nemen” vs “iets niets geven”. De fraudeurs waar het hier om gaat “nemen” een uitkering van de staat waar ze feitelijk geen recht op hebben.
  Wanneer mensen zwart werken “geven” ze de staat geen deel van hun inkomsten waartoe ze eigenlijk wel verplicht zijn.

  De fraudeurs hier hebben een formulier ingevuld om een uitkering te krijgen en daarop bewust bepaalde zaken niet vermeld omdat ze wisten, dat ze dan de uitkering niet zouden krijgen.
  Een zwartwerker laat na een formulier in te vullen om aan te geven dat ie iets verdiend heeft en dus wel een deel zal moeten afstaan.

  Ik geef toe, dat het allebei eigenlijk niet kan… Maar voor mijn gevoel ligt de actie van de fraudeur in beide gevallen net ergens anders.


  ⚠️ Meld

 16. Haha, grijs gebied. Of gewetenswroeking? Het mag niet, volgens de wet. Dat is duidelijk. Ben zelf niet Roomser dan de Paus (geweest), zeker niet in deze.
  Maar je weet dat er in alle soorten en maten zwart wordt gewerkt en er gebruik van wordt gemaakt. Tja, geval tot geval bekijken, maar volgens mij kun je ook een boete krijgen als je er gebruik van maakt. Interessant om eens te (laten) kijken wat er over in het wetboek staat. Daarin staat ook precies vermeld welke overtreding zwaarder gestraft moet worden als een ander. Dat wetboek is er niet voor nixxx. Zolang het tegendeel niet bewezen is denk ik dat de strafmaten en beschreven overtredingen er wel rechtvaardig vermeld staan. Controle/handhaving is natuurlijk wel op de ene overtreding heftiger als op de ander.

  He ik ga zo naar de voetbal, tot vanavond wellicht!


  ⚠️ Meld

 17. ALs deze illegaal verworven cashflow in nederland blijft circuleren en niet naar het buitenland wordt gesluisd heb ik er weinig moeite mee.


  ⚠️ Meld

Reageer