Herdenking gevallenen Oost-Azië

Zwolle – Bij het Indië- en Nieuw Guinea monument in Park Eekhout aan de Burgemeester van Roijensingel in Zwolle vindt op zaterdag 15 augustus 2009 de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats. Vorig jaar werd om 19.00 uur begonnen in verband met het Stratenfestival. Aan dit tijdstip wordt vanaf heden jaarlijks vastgehouden. Alle militaire en burgerslachtoffers worden herdacht die zijn omgekomen in Oost-Azië in de periode 1941-1962. 
 

Het Indië- en Nieuw Guinea monument is in 2002 opgericht ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap-periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw Guinea (1949-1962). Op 15 augustus aanstaande is het 64 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden.

Bij aanvang van de plechtigheid om 19.00 uur maakt de heer A.H.P. Knoppien, algemeen voorzitter Bond van Wapenbroeders, het publiek deelgenoot van zijn overdenkingen. Na de Last Post om 19.30 uur draagt Henk Jan Meijer, burgemeester van Zwolle, een gedicht voor. Daarna vindt de kranslegging plaats. De burgemeester legt samen met loco-Commissaris van de Koningin in Overijssel, gedeputeerde Theo Rietkerk, een krans namens het openbaar bestuur. Daarna worden kransen gelegd door vertegenwoordigers van de slachtoffers, van militairen en veteranen en diverse organisaties en verenigingen. De kransen worden aangereikt door leerlingen van de Parkschool, de basisschool die het monument heeft geadopteerd. Koperensemble Excelsior verzorgt de muzikale begeleiding. De gehele plechtigheid duurt tot ongeveer 20.00 uur.

Artikel delen:

Reageer