Zoogdieratlas Overijssel zoekt muizen

Zwolle – In Overijssel wordt hard gewerkt aan een nieuwe atlas over zoogdieren. Alle waarnemingen van zoogdieren zijn welkom. Zo kunnen ook huiskatten een belangrijke informatiebron zijn als het gaat om het voorkomen van zoogdieren, met name muizen. De projectgroep Zoogdieratlas Overijssel roept dan ook op om  foto’s van de prooien van katten op te sturen. 

kat_vangt_muis.jpg

Muizen en spitsmuizen zijn vaak moeilijk waar te nemen en dus ook moeilijk in kaart te brengen. Een bijzonder moment om deze snelle diertjes wel te kunnen bestuderen is als ze gepakt zijn door de huiskat, die trots de buit komt brengen. Veel eigenaren zitten daar niet op te wachten en de betreffende muizen of spitsmuizen natuurlijk al helemaal niet. Maar voor de wetenschap zijn deze prooien wel heel nuttig. Ten minste als de kattenbezitter even de moeite neemt om de prooi door te geven.


Het verschil tussen een muis en een spitsmuis zien de meeste mensen wel, maar om welke muis het dan precies gaat is niet altijd even duidelijk. Om met zekerheid te kunnen vaststellen welke soort de kat gevangen had, worden de kattenbezitters gevraagd een (digitale) foto van de dode muis te maken en die per e-mail naar ons te zenden: mellema@natuurmilieu.nl

Liefst meerdere foto’s uit verschillende hoeken, met duidelijk zichtbaar kop, buik, rug en staart. Aan de hand van de foto kan de soort worden vastgesteld en het adres vormt de exacte locatie.

Katten zijn prima gegevensleveranciers. Volgens gegevens van de Zoogdiervereniging worden in Nederland regelmatig bosmuizen, huisspitsmuizen en rosse woelmuizen gevangen. Daarnaast wagen enkele katten zich aan groter spul: bruine rat, mol en woelrat. Tenslotte zijn er nog de katten die met vleermuizen thuis komen. Kortom veel bruikbare waarnemingen voor de Zoogdieratlas.

De Zoogdieratlas van Overijssel is een samenwerkingsproject van Provincie Overijssel, Landschap Overijssel, Stichting IJssellandschap, Natuur en Milieu Overijssel, Waterschap Groot Salland en initiatiefnemer de Zoogdiervereniging. Het Overijsselse project is onderdeel van een landelijk project Zoogdieratlas.nl van de Zoogdiervereniging.

Meer over de Overijsselse Zoogdieratlas leest u op: www.zoogdieratlas.nl

Artikel delen:
Reacties 2
  1. De Kamperpoort! Ik woon er prettig en inmiddels samen met vele muizen met mij;) Mijn poes heeft er deze week maarliefst vier te grazen genomen. Ze eet ze niet op maar gebruikt ze voor onderzoek.

    Nog een maand te gaan in de kamperpoort en de muizen vinden de leegstand geweldig;D:D:D    ⚠️ Meld

Reageer