Bankenlocatie Melkmarkt wordt gesloopt

Zwwolle – Voor de zogenoemde Bankenlocatie aan de Melkmarkt in Zwolle wordt een bouw- en sloopvergunning verleend. Burgemeester en wethouders hebben dat besloten nadat minister Ronald Plasterk heeft aangegeven dat de gemeente de juiste inhoudelijke afweging heeft gemaakt over de (cultuurhistorische) waarde van de bestaande panden.

Bankenlocatie Melkmarkt Zwolle

De minister concludeert dat er geen zwaarwegende gronden bestaan om de panden Melkmarkt 7 en 9 de status van rijksmonument te geven. Eerder heeft de minister al besloten de panden Melkmarkt 1-5 niet tot rijksmonument aan te wijzen. De minister boog zich over de kwestie na bezwaren van de Stichting Bankgebouw Van Straaten tegen de voorgenomen sloop van de genoemde panden. Het besluit van de minister op vrijdag 14 augustus en het daaropvolgende besluit van het college op dinsdag 18 augustus maken het mogelijk verder te gaan met de ontwikkeling van dit prominente deel van de Zwolse binnenstad. Alle benodigde procedures zijn inmiddels doorlopen. Op de plek van de te slopen gebouwen komt een door architecte Dana Ponec ontworpen woon- en winkelgebied, waarin ook horeca gevestigd is. Een fietsenkelder maakt een belangrijk onderdeel uit van het plan.

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Dat is op het hoekje bij de pinautautomaten van de rabobank?

  Zonde, in een oud pand kan toch ook horeca gevestigd worden en gewoond worden?


  ⚠️ Meld

 2. Bankenlocatie Melkmarkt wordt gesloopt
  Het getuigt maar weer eens van gebrek aan historisch besef om de binnenstad van Zwolle op te breken en te slopen ten behoeve van nieuwbouw. Er zijn tal van mogelijkheden om bestaande bouw inwendig aan te passen voor de moderniteit die een bedrijf o.i.d. wenst. Dat het rijksmonumente zijn zegt niks. Het kunnen ook gemeentelijke monumenten zijn; waarom niet de eeuwenoude stadskern verklaren tot monumentengebied? Om met de tijd mee te gaan is niet noodzakelijk oude gebouwen te slopen. Juist door die te bewaren houd je rekening met het verleden, heden en de toekomst!
  Ik zou het erg jammer vinden als dit doorgaat en ook elders wordt toegepast.


  ⚠️ Meld

 3. Doodzonde, krijg je nooit meer terug.
  Eerst toegeven aan project ontwikkelaars, en later zien we het wel.
  Volgens mij is dit al lang een uit gemaakte zaak.
  Zo gaat het vaak hier in Zwolle.
  Erg jammer.>:(


  ⚠️ Meld

 4. Welke politieke partijen zijn verantwoordelijk voor dit echec??? De zittende coalitie? Had Van Dooremolen er nog een stem in na zijn blunder met de Kubus aan de achtergracht? Welke politieke partij was uitgesproken voor behoud van Bankenlocatie van Straaten? Wat is het volgende object dat gesloopt gaat worden?


  ⚠️ Meld

 5. @Hans:
  Nee, gaat om het hele stuk tussen De Harmonie en voormalige pand van Flash Casino (en dan zowel aan de kant van de Melkmarkt als aan de kant van de Voorstraat).


  ⚠️ Meld

 6. Wie wil in godsnaam boven de voorstraat / melkmarkt wonen. Je woont zo’n beetje tegenover De Toog, Vierjaargetijden en naast The Roots, en aan de andere kant heb je tot 05:00 overlast van Timeless, Bloopers, Vliegende Paard, etc. Zal ook wel weer 5 ton voor betaald moeten worden die ze aan de straatstenen niet kwijt raken of die allemaal na een jaar weer te koop staan zoals in het maagjesbolwerk aan de jufferenwal kant.

  Maar alles is beter dan wat ongebruikte gebouwen die niet passen bij het imago van het nieuwe Zwolle ofzo.


  ⚠️ Meld

Reageer