Terug in Zwolle, de Tour d’IJsselmeer

Zwolle – Op 12 september 2009 zal de Tour d’IJsselmeer voor het eerst sinds 10 jaar weer worden gehouden. Burgemeester drs H.J. Meijer van Zwolle zal rond de klok van 3.00 uur het startschot geven bij de WRZV hallen in Zwolle. De Tour d’IJsselmeer is in 1976 voor het eerst georganiseerd en is tot en met 1999 jaarlijks gehouden. In het succesvolste jaar waren er meer dan 1000 fietsers aan deze tourtocht.

De Tour de IJsselmeer is een tourtocht rond het IJsselmeer die van 1976 tot 1999 jaarlijks gehouden werd. In het succesvolste jaar waren er meer dan 1000 deelnemers en nog meer vrijwilligers bij de tourtocht aanwezig. De 275 km lange route van Tour de IJsselmeer gaat van Zwolle naar Swifterbant, Enkhuizen, Wieringerwerf, Workum en Ens om uiteindelijk rond een uur of vier/vijf ’s middags weer te finishen in Zwolle. De Tour d’IJsselmeer wordt georganiseerd voor de Stichting L’Amour du Prochain.

Om deze dag goed te organiseren zijn er veel vrijwilligers nodig. Ondermeer ploegleiders, medici die meerijden met de tocht, diverse mensen voor de diverse stopplaatsen. Maar ook (politie)motorrijders, fietsreparateurs, surveillance chauffeurs. Er zullen diverse ploegen, één voor éen starten. Elke ploeg bestaat uit: voorop de motorrijder, daarna 25 fietsers, daarna de ploegleidersauto, daarna een verpleegkundige/verzorgster. Achter elke derde ploeg een surveillance wagen met arts. De start- en eindplaats is Zwolle.

Op elke rustplaats zal er iets bijzonders worden georganiseerd. Een muziekkapel, (soms) de plaatselijke burgemeester, koek en sopie standjes, toeschouwers om aan te moedigen.

Aan het einde van de tocht, eindpunt is de WRZV hallen zullen de deelnemers een herinnering krijgen van deelname.

Deelnemers aan deze fietstocht kunnen zich bijvoorbeeld laten sponsoren per gereden kilometer door familie, buren of vrienden.

De opbrengst van deze dag zullen worden gebruikt om een aantal projecten voor kinderen in Congo te financieren. Informatie hierover is te vinden op www.help-congo.nl.

Geschiedenis:

Een grote groep fietsers offerde in het weekeinde van 22 Juni 1985 zowel nachtrust als een vrije zaterdag op om mee te kunnen doen aan de negende Tour d’IJsselmeer. Een gebeuren dat in enkele jaren tijd is uitgegroeid van een bescheiden fietstochtje voor personeelsleden van de Zwolse ziekenhuizen, tot een groots evenement dat voor steeds meer mensen in deze streek net zo’n magische klank begint te krijgen als de vermaarde Elfstedentocht. De allereerste keer deden er drie mensen mee. Twee van hen haalden de finish per fiets. Er was niemand om hen op te wachten. Geen bloemen, geen muziek. Een gigantisch verschil met de Tour anno 1985, waaraan 250 fietsers meededen. Ruim 70 mensen stonden borg voor de goede zorgen onderweg en op de Zwolse Veemarkt werd vanaf 4 uur een feestprogramma afgewerkt, in afwachting van de fietsers. De Tour is het geesteskind van Gerton Haasjes. Hij deed dit jaar voor het eerst zelf niet mee omdat de organisaties al teveel van hem vergde. Zijn inspanningen bleken niet vergeefs. De organisatie bleek geheid in elkaar te steken, er deden zich behoudens enkele kleine valpartijtjes, geen ongelukken voor en de stemming onder de deelnemers was uitstekend. De opbrengst van de Tour was dit jaar voor het eerst bestemd voor een goed doel: de aanschaf van een speciale rolstoel voor De Vogelweyde, een centrum voor gehandicapten.

Artikel delen:

Reageer