Zwollenaren kiezen meest bijzondere boom van stad

Zwolle – Zwollenaren kunnen de komende weken bepalen welke boom in Zwolle de mooiste van de stad is. Met een bijzondere competitie onder de noemer ‘Mijn boom is top!’ kan iedereen zijn of haar favoriete boom nomineren én stemmen op eigen of andermans droomboom. Voor de verkiezing kunnen liefhebbers terecht op de site www.boomverkiezing.zwolle.nl .Aan de verkiezing doet inmiddels een tiental bomen mee. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Broerenkerkplein in Zwolle is door vinologe en Librijegastvrouw Thérèse Boer en wethouder Hennie Kenkhuis de aftrap gegeven voor ‘Mijn boom is top!’. Thérèse Boer is een van de bekende Zwollenaren die inmiddels al een boom hebben voorgedragen. Op de website kan daarom meteen al gestemd worden.

28-08-2009_boomverkiezing_broerenkerkplein_4.jpg

Wie zelf een boom wil nomineren kan dat ook doen via http://www.boomverkiezing.zwolle.nl/. Elke nominatie hoort vergezeld te gaan van een motivatie. Waarom is de boom zo speciaal? Kleven er speciale herinneringen aan de loof- of naalddrager? Gaat het op de schoonheid van de boom? De nominatie hoort ook vergezeld te gaan van een foto van de uitverkoren boom. In oktober wordt bekend welke boom door de Zwollenaren gekozen is tot topboom. Die loof- of naalddrager wordt op een bijzondere manier gehuldigd. Zo komt bij de boom het gedicht Boomspiegel, dat stadsdichter Alet Boukes speciaal schreef voor de ‘Mijn boom is top!’-verkiezing. De gemeente verwacht dat de competitie bijdraagt aan een groter bewustzijn in Zwolle van het belang en de waarde van bomen. Zwolle hecht zelf grote waarde aan de rol die groen speelt in het leefbaar en duurzaam houden van de stad. De gemeente was in 2006 de Groenste Stad van Europa. Volgend jaar heeft de Nationale Boomfeestdag plaats in Zwolle.

 

28-08-2009_boomverkiezing_broerenkerkplein_6.jpg

 

28-08-2009_boomverkiezing_broerenkerkplein_3.jpg

 

Boomspiegel

de wind blaast haar lucht
door boomkathedralen
groen ritselend blad
fluistert wijze verhalen

in de bodem geworteld
en een stam van sta stil
heeft de kruin zich bevrijd
naar een hogere wil

en zwiepen de takken
de wind zwaait terug
met buiging bewegen
oogt soepel, nooit stug

de mensen op aarde
zij haken naar dromen
en zoeken verbinding
met hoger, door bomen

het leven is adem
is zuchten, is lucht
is gaan, waar een roeping
en staan, niet gevlucht

geworteld, ontwortelen
net als de bomen
door spiegeling rijpen
tot essentie te komen

© 2009 Alet Boukes, stadsdichter Zwolle  Geschreven ter gelegenheid van de verkiezing van ‘de mooiste boom van Zwolle’ en voorgedragen op 28 augustus 2009 bij De Librije, waar de eerste boom werd genomineerd door Jonnie en Thérèse Boer   

28-08-2009_boomverkiezing_broerenkerkplein_1.jpg

28-08-2009_boomverkiezing_broerenkerkplein_2.jpg

28-08-2009_boomverkiezing_broerenkerkplein_5.jpg 

Artikel delen:
Reacties 15
 1. TOPIDEE
  Jeeej, leuk idee! Alleen jammer dat die site van gemeente zwolle niet verzend na het invullen van mijn stemformulier, zal wel vanwege mijn browser firefox komen. Alleen beetje jammer want me jubbel stemming om te stemmen op de beuk nummer3 is nu weg.


  ⚠️ Meld

 2. Hmm, dan stem ik nog liever op een bierboom

  Nee serieus. Ik vind het een aardig initiatief. Maar kan op dit moment geen keuze maken. Dit weekend maar eens op de fiets stappen.


  ⚠️ Meld

 3. terese ziet er altijd tot in de puntjes verzorgd uit.
  zo zat ze laatst in gala outfit op een dikke harley davidson voor een ontspannen tochtje door de polder en ik meen me te herinneren dat ze ipv motorlaarzen naaldhakken droeg!


  ⚠️ Meld

 4. Zou de motor, buiten het zicht van de camera ergens bliksemsnel in de polder zijn geparkeerd? Waar Sjon haar met een overvloedig gevulde picknickmand zat op te wachten?


  ⚠️ Meld

 5. Wat een boom
  Als dit soort geneuzel, een “miss boomverkiezing” de start is van een nieuw gemeentepolitiek seizoen belooft het nog een zeer spannend jaar te worden. De verkiezing van bijvoorbeeld het “gevaarlijkste kruispunt van de stad had ik als een uitdaging voor onze bestuurders kunnen waarderen maar om in het kielzog van Jonnie Boer bomen te gaan bewonderen had ik als wethouder liever aan Prinses Irene overgelaten.


  ⚠️ Meld

Reageer