Reddingsbrigade toont nieuwe Bondsreddingsboot

Zwolle – Reddingsbrigade Zwolle heeft tijdens het festival “Zwolle op het water”  haar nieuw inzetbare Bondsreddingsboot getoondaan het Zwolse publiek. De boot (bouwjaar 1990) is vorig jaar april aangeschaft dankzij een schenking van deltaWonen. Nog voordat de boot opgeknapt was, werd de 40 PK buitenboordmotor gestolen, waardoor de boot niet meer inzetbaar was. Dankzij de medewerking van IMTECH heeft de Reddingsbrigade Zwolle sinds april 2009 de beschikking over een overdekte en afsluitbare stalling, waarna de renovatie van de boot kon beginnen.

hve-20090829-0491.jpg 

Na veel opknapwerk is de boot nu voorzien van een andere motor (60 PK), de nodige verlichting en de officiële striping van Reddingsbrigade Nederland. Hierdoor is de boot duidelijk herkenbaar als hulpverleningsboot. In de toekomst hoopt de brigade op een volwaardige plaats in de veiligheidsregio IJsselland. Op deze dag  heeft de brigade ook voor het eerst nieuwe hulpmiddelen ingezet onder de vrijwilligers. Maximaal 20 personen droegen een beademingsmasker bij zich en ook de twee boten werden voorzien van maskers. Aanleiding hiervoor is een reanimatie op het Bevrijdingsfestival Overijssel (2009), waarbij de hulpverleners onbeschermd een slachtoffer moesten beademen. Directeur Willem Helmink van het organisatiebureau Massa Events, dat ook “Zwolle op het water” organiseert, stelde deze materialen ter beschikking, ondanks de huidige financiële crisis. De Reddingsbrigade Zwolle is aangenaam verrast met deze sponsoring, omdat er veel verenigingsgeld is gaan zitten in de nieuwe boot. Er was dus voor deze noodzakelijke investering eigenlijk geen geld beschikbaar.

hve-20090829-0152.jpg

hve-20090829-0409.jpg

hve-20090829-0423.jpg

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Mooi. Maar wat heb je er aan?

  Zou die Zwollenaar die begin deze week te water geraakt was en een half uur op hulp moest wachten er wat aan gehad hebben?

  En als hij daar niet voor bedoeld is waar dan wel voor?  ⚠️ Meld

 2. @Sander, idd toen was die motor gepikt en ja dan mut ie toch wat hé?

  en verder :
  De Reddingsbrigade Zwolle is aangenaam verrast met deze sponsoring, omdat er veel verenigingsgeld is gaan zitten in de nieuwe boot. Er was dus voor deze noodzakelijke investering eigenlijk geen geld beschikbaar.

  En anders een reddingbrigade zonder boot? Waar ging het geld dan heen? Zwemles?


  ⚠️ Meld

 3. Mag je zomaar de strepen van politie overnemen? Als er iemand in een shirt loop met corrupt en het teken gaat die veroordeeld worden. Hoe zit dat hier?


  ⚠️ Meld

 4. van het bestuurslid
  Hallo allemaal,

  Deze boot wordt vooralsnog alleen ingezet bij (water)evenementen. Voor waterongevallen, waarbij de reddingsbrigade niet aanwezig is, wordt de (beroeps)brandweer ingezet. Zij beschikken over een boot en duikteam en kunnen 24/7 ingezet worden.

  Het is op dit moment voor de reddingsbrigade onmogelijk 24/7 stand-by te staan voor waterongevallen, omdat de vereniging enkel vrijwilligers kan inzetten. Op termijn zullen we dit wel gaan veranderen, maar daar komt nog een boel bij kijken (regel dat maar eens met werkgevers e.d.).

  De striping op de boot is volgens de richtlijnen van het ministerie van BZK. Hiervoor is toestemming verkregen van Reddingsbrigade Nederland. De reddingsbrigade is een door de minister aangewezen hulpdienst.

  Dit is slechts een eerste stap naar een professionelere opzet van de reddingsbrigade in Zwolle en omgeving. Wij hopen op termijn een belangrijkere rol in de veiligheidsregio te kunnen gaan spelen.

  Zonder deze sponsoring natuurlijk wel een boot, maar dan geen beademingsmaskers. Of misschien op een later tijdsstip. Maar neem van mij aan dat deze simpele dingen meer dan welkom zijn! Helemaal als je bij die reanimatie op 5 mei betrokken bent geweest…

  Mark Duijf,
  bestuurslid RB Zwolle


  ⚠️ Meld

 5. beste dames en heren heb al een klein aantal jaren ervaring bij de reddingsbrigade, 12 om precies te zijn en kan het alleen maar een szijn met dwe reactie van de heer Duijf en inderdaad de dingen die er gesponsord zijn zijn inderdaad mee dan welkom ben namelijk een van die jongens die de reanimatie van 5 mei succesvol heb gedaan


  ⚠️ Meld

 6. waarom zolang?
  De aanschaf van de boot heeft pas plaats kunnen vinden na een schenking van deltaWonen (in 2008!). De brigade krijgt (nog) geen subsidie vanuit de (lokale) overheid. Inkomsten komen uit de lidmaatschapsgelden en uit onkostenvergoedingen voor toezicht bij evenementen.

  Er was eigen vermogen geïnvesteerd in het oplappen van de buitenboordmotor, waarna deze gestolen werd. >:( Hierdoor is het hele project op de lange baan gezet, in afwachting van een goede stalling (en geld).

  Pas eind maart 2009 hebben we de boot goed kunnen stallen en weer eigen geld in een motor en trailer geïnvesteerd. Er is veel vrijwilligerswerk in de uitrusting gaan zitten. Nu zijn alle obstakels genomen en is de boot volledig inzetbaar. We zijn op 11 en 12 september a.s. weer aanwezig op de stadsgracht.

  Wat betreft de mondkapjes: die waren na de reanimatie op 5 mei meer dan welkom (ook voor een slachtoffer). Wij zijn er in elk geval heel blij mee! 🙂

  Mark Duijf,
  bestuurslid RB Zwolle


  ⚠️ Meld

Reageer