Toenemende vraag naar studentenhuisvesting

Zwolle – De fractie van VVD Zwolle wil in de raadsvergadering van maandag 31 augustus 2009 een aantal mondelinge vragen stellen aan het College van B. en W. over het studentenhuisvestingprogramma in relatie tot de toename van het aantal inschrijvingen van studenten in het huidige collegejaar.

VVD Zwolle constateert dat meer studenten dan verwacht zich ingeschreven hebben voor de verschillende opleidingen. VVD: "Dit betekent dat op korte termijn ook de vraag naar studentenkamers zal toenemen. Daarnaast blijkt ook steeds meer dat studenten de behoefte hebben aan een betaalbare kamer in of in de nabijheid van het stadscentrum. Om als stad aantrekkelijk te zijn en te blijven voor jongeren is het daarom van belang om voldoende huisvesting voor jongeren beschikbaar te hebben. Want een stad wordt pas studentenstad op het moment dat mensen er niet alleen kunnen studeren, maar vervolgens ook leven in de stad, gebruik maken van voorzieningen, lid zijn van verschillende verenigingen en op termijn besluiten ook te gaan werken in Zwolle." De VVD Zwolle wil van het college weten op welke manier het huidige studentenhuisvestingprogramma kan reageren op de plotselinge toeloop van studenten en op welke manier het huidige aanbod van studentenwoningen bekend wordt gemaakt aan de nieuwe eerstejaars studenten.

Daarom heeft de VVD Zwolle de volgende vragen:

 1. Op welke manier wordt het huidige studentenhuisvestingprogramma aangepast aan de mogelijke groei van de vraag naar extra studentenwoningen
 2. Op welke manier draagt het college zorg dat bij de bouw van nieuwe studentenwoningen aandacht is besteed aan het beschikbaar hebben van voldoende, betaalbare woningen die voldoen aan de behoefte van studenten
 3. Op welke manier wordt het beschikbare woningaanbod in de stad op een gerichte manier bekend gemaakt aan de jongeren die zich ingeschreven hebben voor een studie in Zwolle
 4. Is het college bereid om gezamenlijk met opleidingen, verenigingen, particulieren woningaanbieders en corporaties een kwalitatief behoefteonderzoek naar studentenhuisvesting uit te voeren op basis waarvan het studentenhuisvestingprogramma in Zwolle aangepast kan worden.

Namens de fractie van de VVD Zwolle,René de Heer            Aly van der Vegte

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Gisteren las ik nog in De Stentor dat dit vooral een luxeprobleem is waarbij studenten per se goedkoop in het centrum willen wonen. Nieuwe studentenkamers/woningen in bijvoorbeeld Holtenbroek konden ze amper slijten.


  ⚠️ Meld

 2. Wanneer dringt het tot de gemeentelijke politiek eens door dat Zwolle geen echte studentenstad is maar een goede HBO/MBO onderwijsstad met een regionale functie. Koester dit, maar overschreeuw je ambities niet. Het honours college komt ook maar niet van de grond.
  (http://www.trajectum.hu.nl/nieuws/9009)
  Bovendien, zoals gisteren al in de Stentor al was te lezen is er helemaal geen kamernood onder studenten. Deze “nood” bestaat allen voor “studenten” die het liefst voor weinig in de binnenstad willen wonen om zo kort mogelijk bij de voorzieningen (lees kroegen) te kunnen zijn, in plaats van bij de school.


  ⚠️ Meld

 3. Toon, denk je dat de VVD zich mee laat slepen door klagende en piepende studenten? Misschien wel omdat klagen en piepen in dit land in elk geval AANDACHT genereerd? Of denk je (ik weet het niet) dat er wel degelijk behoefte is aan betaalbare huisvesting?
  Weet wel, uit gesprekken dat veel studenten idd een stukkie fietsen naar Windesheim, bijvoorbeeld, al snel te lang vinden.


  ⚠️ Meld

 4. Kom op zeg, dat wat mensen voor studentenkamers proberen te verslijten zijn vaak dure antikraakwoningen of nog minder. Als je geen starters in een pand durft te zetten, zet er dan ook geen studenten in.

  Ja de studentenboot was inderdaad niet helemaal vol nee, maar als meisje van 18 ga je ook niet elke avond ’s nachts over een verlaten industrieterrein fietsen toch?

  Tijd voor fatsoenlijke studentenwoningen en geen weggestopte slooppanden in buurten waar je je dochter niet over straat laat gaan!


  ⚠️ Meld

 5. Er zijn kamers en studenten flatjes genoeg. Meer dan zat van die dingen zijn bezet door mensen die allang niet meer studeren. Maar vanwege die goedkope huur blijven zitten. Heb ik zelf ook jaren gedaan, aan de nu verdwenen beethovenlaan. Ideale flat voor een mens alleen, goedkoop, dubbel glas, verwarming, eigen ingang. Keuken toillet douche. Alles erop en eraan, en nog leuke buren ook. Allemaal dezelfde soort zeg maar.


  ⚠️ Meld

Reageer