Opgravingen bij nieuw plein in Kamperpoort

Zwolle – Voor de Kamperpoort zijn door burgemeester en wethouders twee locatienamen toegekend die goed aansluiten bij de buurt. In de toekomst komt er een Katwolderplein, en een nieuwe straat op de plek van een voormalige zeepfabriek wordt voortaan Fenixhof genoemd. Vooraf de nieuwbouw op het Katwolderplein werd dinsdag door de stadsarcheologen, en onder leiding van Michael Klomp, begonnen met opgravingen. Het graaf- en zoekwerk zal ongeveer drie maanden in beslag nemen. De archeologen hebben hoge verwachtingen van de opgravingen. Ze hopen informatie van de situatie van honderden jaren terug te vinden.

 02-09-2009_opgraving_pannekoekendijk_kamperpoort_05.jpg

Het Katwolderplein, vernoemd naar de gelijknamige polder, komt tussen de Pannekoekendijk, de Mussenhage en de Kievitstraat. Eerder werd het plein nog aangeduid als Willemsplein, maar op aandringen van de raadsfracties van de VVD en ChristenUnie is besloten om naar een naam te zoeken die beter past bij de Kamperpoort. In samenspraak met bewoners van de buurt is gekozen voor de naam Katwolderplein. Uit dat interactieve proces is ook de naam Fenixhof voorgekomen, vernoemd naar de vroegere zeepfabriek De Fenix.

02-09-2009_opgraving_pannekoekendijk_kamperpoort_01.jpg
Daar waar de bomen zichtbaar zijn is nu de opgraving…
 Foto: Archief Buurtmuseum Kamperpoort

02-09-2009_opgraving_pannekoekendijk_kamperpoort_03.jpg

02-09-2009_opgraving_pannekoekendijk_kamperpoort_04.jpg 

Burgemeester en wethouders hebben ook een nieuw Reglement naamgeving en nummering vastgesteld. De nieuwe regelgeving voldoet aan de op 1 juli in werking getreden Wet basisregistraties adressen en gebouwen. In het reglement wordt bijvoorbeeld bepaald hoe objecten als een garagebox of transformatorhuisje worden genummerd. Ook zijn er voorschriften in opgenomen over het schadeloos stellen van  burgers en bedrijven bij het wijzigen van straatnaam of pandnummer.

02-09-2009_opgraving_pannekoekendijk_kamperpoort_06.jpg

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer