SP vraagt interpellatiedebat over situatie bij politie

Zwolle – de Zwolse SP heeft vandaag een interpellatiedebat aangevraagd over de situatie bij de politie IJsselland. Vandaag werd bekend dat de politie IJsselland fors moet bezuinigen en dat er mogelijk 50 banen op de tocht staan. Dit gaat volgens de korpsbeheerder  ten koste van het aantal politiemensen op straat. Uit een enquête van de SP onder 59 Zwolse medewerkers van de politie blijkt dat 49% van de geënquêteerden aangeeft de laatste jaren minder plezier in het werk te hebben gekregen. De reden daarvoor is dat de werkdruk enorm omhoog is gegaan, er meer papierwerk is gekomen, men met minder mensen meer werk moet doen. Een politieagent gaf aan: “Cijfers zijn belangrijker geworden dan praktisch politieoptreden. Het is belangrijker om een minimaal aantal bekeuringen te schrijven dan om te waarschuwen.”
 
SP fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘In Zwolle geeft 75% van de geënquêteerden aan dat de korpsleiding niet weet wat er speelt op de werkvloer. Dat is natuurlijk een dramatische conclusie. Nog erger is dat 65% van de Zwolse politiemensen aangeven dat er onvoldoende tijd is om in de buurten aanwezig te zijn. De situatie bij de politie is nu al alarmerend. Als de bezuinigingen van Ter Horst doorgaan krijgen we nog minder blauw op straat. Dat gaat ten koste van de veiligheid van de mensen in de buurt.” In het interpellatiedebat moet wat de SP betreft centraal staan welke acties er moeten worden ondernomen om minister Ter Horst tot inkeer te laten komen. Maar ook moet er worden gesproken over de huidige problemen bij de politie. Er moeten oplossingen komen voor de werkdruk die politiemensen ervaren, verbetering van arbeidsvoorwaarden, bureaucratie, de vergadercultuur, de bonnen quota, maar ook voor de onrust onder het personeel over de bezuinigingen en reorganisaties.

Artikel delen:
Reacties 9
 1. In de woonwijken zien we nu al bijna nooit blauw op straat!
  Als bijna nul straks nul wordt, dan gaan we de goeie kant op….

  Er zijn inmiddels gevoelig liggende discussies gaande over de kosten/baten verhouding m.b.t. het ‘investeren’ in o.a. allochtone probleemjongeren. De reden is dat het vreselijk veel geld blijkt op te slurpen en er weinig rendement te meten is.

  We gaan in dit landje duidelijk geld tekort komen en we zitten inmiddels al in een negatieve spiraal..

  Zwolle is nog een heilige stad vergeleken met bv. Rotterdam.
  Ga daar eens LEREN hoe het niet moest en ga dat constructief invullen!  ⚠️ Meld

 2. Hm…. hogere werkdruk, meer papierwerk, minder plezier in het werk, te weinig geld, dat hogeraf niet weet wat er op de werkvloer speelt….. dat komt me ook bekend voor uit andere banen.
  Tjonge, minder agenten op straat gaat dat allemaal vast oplossen. Goed, dat ’te weinig geld’ mogelijk wel maar voor de rest?

  Erg vervelend dat de politiemensen hun werk wel goed WILLEN doen maar niet KUNNEN doen wegens allerhande onzinnige regeltjes. Het is mode om alles te kunnen toetsen. Alles moet worden vastgelegd. Papieren tijgers, dat zijn het.

  Ik ken het ‘agentenvolk’ niet echt maar ik ontkom niet aan de indruk dat het een stel vakidioten zijn die, net als in de zorg, in het onderwijs en in nog heel wat andere vakgebieden, gewoon over zich heen laten lopen door ‘bovenaf’. Dit gaat volgens mij absoluut weer ten koste van de kwaliteit die het korps levert. Erg jammer allemaal…..
  Laat de agenten toch gewoon hun werk doen. Daar worden zij vrolijker van en het volk vermoedelijk ook. Weg met die regelneverij.


  ⚠️ Meld

 3. Na het laatste optreden van de ME bij FC Zwolle einde vorig seizoen waarbij meerdere onschuldige voorbijgangers op brute wijze in elkaar zijn gemept(of niet ElRey?!) hoeft dit laffe korps nog op weinig sympathie te rekenen van talloze Zwolse burgers.
  Op naar het UWV jongens, weten ze ook eens hoe het is om als een lul behandeld te worden.

  😉


  ⚠️ Meld

 4. hier snap ik niets van. 59 binnegekomen formulieren is niet zo bijzonder op de paar duizend medewerkers. een vreemd getal mogen we wel stellen. is het niet zo dat de SP alle medewerkers een enqueteformulier heeft toegestuurd en er 59 heeft terug gekregen? in dat geval kun je dus geen reeel beeld schetsen van de heersende onvrede binnen de politiedienst.
  als men van mening is deze dramatische conclusie naar buiten te moeten brengen vind ik dat er een gedegen onderzoek aan vooraf moet zijn gegaan.
  ik krijg niet de indruk dat dit het geval is.


  ⚠️ Meld

 5. altijd dat gehuil van die pliesie, eerst willen ze graag zo,n pak aan en vervolgens steeds meer eisen stellen. doordat hun ego,s enorme omvang aan nemen( hoe langer ze in dat pak lopen) verliezen ze alle realiteit uit het oog, de gewone burger moet hard werken om hun loon en alles wat ze onder de kont hebben op te hoesten


  ⚠️ Meld

 6. Moet zeggen dat ik genoeg politie zie.
  Alleen laat ze dan nuttiger werk uitvoeren i.p.v. met tien man brommers en scooters een controle te houden of ze niet 10km/h te hard lopen en daarmee een gevaar voor de samenleving zijn :(!


  ⚠️ Meld

 7. Veel te veel politie
  Het politiebureau in Zwolle heeft enorm veel geld gekost voor een overheidsgebouw. Ook heeft de politie heel veel duur extern personeel ingehuurd. Daarnaast maakt de politie veel fouten en treedt ze vaak zeer agressief op.
  In Nederland werken maar liefst 55.000 mensen bij de politie. Dat moet minstens de helft minder. Laten we beginnen in Zwolle Landelijk heeft de politie enorme financiele tekorten.


  ⚠️ Meld

 8. Maar 59 enquetes??
  De Zwolse politie telt bijna 1300 medewerkers. En dan maar 59 enquetes? Daar kun en mag je toch geen conclusies uittrekken?
  Ga je werk opnieuw doen SP!!


  ⚠️ Meld

 9. LEZEN

  ”Uit een enquête van de SP onder 59 Zwolse medewerkers van de politie blijkt dat 49% van de geënquêteerden aangeeft de laatste jaren minder plezier in het werk te hebben gekregen. De reden daarvoor is dat de werkdruk enorm omhoog is gegaan, er


  ⚠️ Meld

Reageer