Hanzefestival 2009, groot succes!

Zwolle – Zondagmiddag is met de modeshow van middeleeuwse kledij, gepresenteerd door Aranka Wijnbeek, het Hanzefestival 2009, met groot succes afgesloten. Peter Vader, voorzitter van de Stichting Hanzefestival, gaf aan dat er naar schatting, over de drie dagen van het festival, rond de 25.000 bezoekers aanwezig waren geweest. Eén groot succes, hij was dan ook een zeer tevreden mens.

hanzefestival_zondag_6984_470.jpg
Ja, ook Weblog Zwolle was er weer bij …

Volgens Vader, waren, de demonstratie van de Gele Rijders, de middeleeuwse ommegang door de binnenstad en niet te vergeten de verkiezing van de Jeugdstadsomroeper, de grote publiekstrekkers van het festival. De veelzijdige Vader, was dankbaar voor de inzet van de vele vrijwilligers en de medewerking van sponsoren en bewoners van de directe omgeving. Zonder hen was het niet zo’n succes geweest. Als omwonende heb je toch last van een rumoerig weekend en daar is bijzonder goed mee omgegaan.

hanzefestival_zondag_5215_470.jpg

hanzefestival_zondag_5362_470.jpg

hanzefestival_zondag_5409_470.jpg 

Voor meer tekst en foto’s zie "Lees verder".

hanzefestival_zondag_5490_470.jpg

Op de vraag of het niet jammer was, dat het Zwolse Michaëls Gilde niet aanwezig was, was zijn antwoord "Ja. Ik vind gewoon los en ongeacht wat er is gebeurd, als je vertegenwoordiger bent van de Hanzekoopman van Zwolle en er is een Hanzefestival, dan hoor je daar te zijn. Maar ik kan niemand dwingen. Mensen maken keuzes in het leven en men heeft blijkbaar de keuze gemaakt om er niet bij te zijn.". Maar dat niet aanwezig zijn, is waarschijnlijk om bepaalde redenen. "Ja, maar dat heeft niets met het Hanzefestival te maken, dat vind ik het meest jammere, dat het Hanzefestival als afrekenpunt wordt gebruikt. En als je dan iets hebt, omdat de gemeente iets met je doet, wees dan ook consequent en zeg, oké, hier heb je Open Monumentendag terug en we doen ook niet meer de opening van het Rodetorenplein. Dan moet je consequent zijn en die inconsequentie, vind ik erg jammer.".

hanzefestival_zondag_6747_470.jpg

Op de opmerking, dat het toch doodszonde is, dat zij er niet bij waren, antwoordde Peter: "Als je je stad wilt promoten en je bent er dan niet bij in je eigen stad, omdat er iets gebeurd is dat je geraakt heeft. Ja, daar moet je je dan overheen kunnen zetten Dat moet je op kunnen lossen.’", aldus Peter Vader. Maar zoals gezegd, hij was een tevreden voorzitter, die zondagmiddag de vele bezoekers weer zag genieten van een prachtige middeleeuwse ommegang door de binnenstad, voorafgegaan door de 11e Afdeling Rijdende Artillerie ofwel de Gele Rijders.

hanzefestival_zondag_6430_470.jpg

Zij hadden vooraf, voor een duizendkoppig publiek, op het Terpelkwijkpark een spectaculaire demonstratie gegeven, waarbij de afgevuurde kanonschoten de kerkramen nu nog doen natrillen. Het Hanzefestival kan zich opmaken voor een evaluatie, waarbij, volgens Peter Vader veel aandacht zal worden besteed aan de verkeersveiligheid op deze nieuwe lokatie en het voller inrichten van de Potgietersingel. Het laatste heeft ook weer te maken met de financiën, want veel mensen moet je betalen en dan ben je toch weer afhankelijk van je sponsoren en de subsidie.

hanzefestival_zondag_5222_470.jpg

hanzefestival_zondag_5438_470.jpg

hanzefestival_zondag_6433_470.jpg

hanzefestival_zondag_6534_470.jpg

hanzefestival_zondag_6478_470.jpg

hanzefestival_zondag_5189_470.jpg

hanzefestival_zondag_6588_470.jpg

hanzefestival_zondag_6610_470.jpg

hanzefestival_zondag_6492_470.jpg

hanzefestival_zondag_6712_470.jpg

hanzefestival_zondag_6716_470.jpg

hanzefestival_zondag_6443_470.jpg

hanzefestival_zondag_5469_470.jpg

hanzefestival_zondag_6632_470.jpg

hanzefestival_zondag_6652_470.jpg

hanzefestival_zondag_5239_470.jpg

hanzefestival_zondag_5244_470.jpg

hanzefestival_zondag_6830_470.jpg

hanzefestival_zondag_5394_470.jpg

hanzefestival_zondag_5327_470.jpg

hanzefestival_zondag_5315_470.jpg

Artikel delen:
Reacties 13
 1. De heer Vader zou er goed aan te genieten van zn geslaagde Weekend en niet in de media te speculeren over de beweegredenen waarom het Michaelsgilde niet op de Zwolse hanzedagen aanwezig was.
  Het Michaelsgilde heeft een heel druk seizoen achter de rug, zo zijn ze nu zijn al drie weekenden achter elkaar bezet, te weten in Soest (Dld) het Dikketinnefestival in Hattem en vandaag weer in Wijhe.
  En volgende week weer het Rodetorenpleinspektakel in Zwolle.
  De Zwollenaars zullen nog genoeg van het Michaelsgilde horen en zien hoor.


  ⚠️ Meld

 2. jammer dat Vader nog weer ff een steek onder water moet uitdelen aan het bijzonder gewaardeerde michaelsgilde, los van wat er zich heeft voorgevallen hoeft een dergelijke ruzie niet in het opebaar via de media te worden uitgevochten. wees eens volwassen en zet je eigen trots opzij voor onze Hanzestad Zwolle en ga eens om tafel met elkaar zodat wij de volgende keer weer kunnen genieten van ze


  ⚠️ Meld

 3. Een fantantish spektakel wordt toch niet verpest omdat er een aantal afwezig zijn,is het misschien belangrijk om eens datums met elkaar door te spreken want soms is er zoveel te doen en tegelijk.Zo een rodetorenpleinspektakel samen met een Hanzefestival b.v.Of denk ik dan te simplistisch.Michaelsgilde is nu al drie weken achter elkaar weg lees ik van observer,het moet wel leuk blijven soms heb je ook nog een thuisfront.En Peter volgens mij is dit de eerste keer dat de Hanzedagen echt geslaagd waren,dus bouw daarop verder en dat kun je,maar niet alleen.Dus kom op volgend jaar weer een mooi festival met misschien wel iedereen immers :Samen maken we de STAD


  ⚠️ Meld

 4. @Joop
  jammer dat Vader nog weer ff een steek onder water moet uitdelen aan het bijzonder gewaardeerde michaelsgilde, los van wat er zich heeft voorgevallen hoeft een dergelijke ruzie niet in het opebaar via de media te worden uitgevochten. wees eens volwassen en zet je eigen trots opzij voor onze Hanzestad Zwolle en ga eens om tafel met elkaar zodat wij de volgende keer weer kunnen genieten van ze

  Joop, wat praat je toch verstandig, klasse, had niet gedacht dat je dit kon.  ⚠️ Meld

 5. Inderdaad heb ik wel afstemming gemist in het festival. Dit zou juist ook zo prachtig passen bij Monumentendag/weekend. En verder was het jammer dat de tijden in de Peperbus (16.00 uur Gele Rijders in het park) niet klopten… daarmee toch een en ander gemist.
  Maar: verder leent de stad zich prima voor een dergelijk evenement. In Frankrijk al meerdere ‘ridder-evenementen’ meegemaakt en ook zeer passend in Zwolle.


  ⚠️ Meld

 6. Foto’s hanzefestival.
  Hallo,
  ik ben zondag 6 sept. ook op het festival geweest samen met mijn vriend,we waren allebei in het zwat gekleed en daar heeft u een foto van gemaakt,u had toen het kaartje gegeven van deze website,en ik heb er dezelde dag en dagen naar het festival ook nog opgekeken,omdat ik dat u de foto er misschien later op zou zetten.
  maar dat is helaas niet gebeurd.
  ik zou toch graag deze foto alsnog willen hebben.
  ik hoop dat u hem misschien alsnog zou kunnen sturen omdat ik toch erg benieuwd ben.
  ik heb mijn emailadres hier ook bij gezet bij deze reactie misschien dat u hem misschien via de mail wilt sturen?of hem er gewoon bij zetten,ik had er gewoon op gerekend dat ik hem op den duur zou kunnen vinden op uw site vanwege dat ik uw kaartje had gekregen.
  ik hoop dat dat alsnog kan?
  de foto’s die u hebt gemaakt zien er mooi uit,dus nu ben ik helemaal benieuwd of de foto die u van ons heeft gemaakt er ook mooi uit ziet.
  ik hoop snel van u te horen of dat de foto hier gewoo n staa, ik had ook al bij zaterdag gekeken of hij misschien daar per ongeluk zou zijn bij gekomen maar dat ook niet.
  ik hoop dat hij hier snel staat,of dat u de moeite wil nemen ons de foto te sturen,mvg n.bezembinder


  ⚠️ Meld

Reageer