Eerste aanhouding na melding ongebruikelijk bezit

Zwolle – Op 18 augustus jl. werd op het hoofdbureau van politie in Zwolle het FinEC deelprogramma Ongebruikelijk Bezit gestart. Hierbij richt de politie IJsselland, samen met diverse ketenpartners als het Openbaar Ministerie en de gemeenten, zich naar aanleiding van meldingen van collega’s of burgers, op personen die ongebruikelijk bezit hebben of ongebruikelijk gedrag vertonen.

politie_ijsselland.jpg

  

Op woensdagmorgen 26 augustus werd in de gemeente Raalte een 29-jarige man aangehouden op verdenking van onder andere witwassen. De politie kwam de man op het spoor na een (anonieme) melding van het ongebruikelijke bezit en gedrag van de man. De man leefde zichtbaar ‘boven zijn stand’ en gaf volgens de anonieme melding en het door de politie ingestelde onderzoek veel meer geld uit dan waar hij logischerwijs over zou kunnen beschikken. Bij zoeking in de woning van de man, die een uitkering genoot, werd een hennepkwekerij aangetroffen. De stroom ten behoeve van de kwekerij werd illegaal aan het net onttrokken. Daarnaast werd in de woning ruim twee kilo henneptoppen en sieraden gevonden. Deze werden, net als de auto van de man, in beslag genomen. De man werd ingesloten op het bureau. Tegen hem wordt een nader (financieel) onderzoek ingesteld. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

22 gedachten over “Eerste aanhouding na melding ongebruikelijk bezit”

  1. dit is zand naar het strand dragen. dit zijn recidivisten die aan het makkelijk geld verdienen gewend zijn. die verkassen naar een andere woning en het hele liedje begint zo weer overnieuw.

  2. Ik zou niet weten waarom. Ik heb geen enkele reden te denken dat jij die Porsche niet zelf zou kunnen betalen. Daar ken ik je niet goed genoeg voor.

    Ik denk dat dit soort praktijken met name bedoeld is voor mensen die dondersgoed weten dat er ergens niet in de haak is, maar het niet rechtstreeks durven te zeggen uit angst voor repressailles.

  3. Ik heb het ook niet op anonieme kliklijnen. Ze zijn achterbaks. Spreek iemand zelf aan op zijn gedrag.
    Verraad is iets heel anders dan sociale controle.

  4. Ik heb het ook niet op anonieme kliklijnen. Ze zijn achterbaks. Spreek iemand zelf aan op zijn gedrag.
    Verraad is iets heel anders dan sociale controle.

    Door bernard, op 9 september 2009 om 00:41

    Ik denk dat het hier veelal om types gaat die het niet prettig vinden om op hun foutieve gedrag gewezen te worden. De mensen die de kliklijn gebruiken zullen weten dat ze zelf het haasje zijn als ze deze mensen er op aanspreken.

    Misschien zou je het anders moeten stellen: het is jammer, dat we in een maatschappij leven waarbij er dusdanig aggressieve bloedzuigers tussen zitten dat het nodig is een kliklijn voor de meer rechtschapen mens in te stellen.

  5. We hebben helaas te maken met dit soort types en dat is ongetwijfeld van alle tijden.
    Natuurlijk zal een kliklijn wel eens nuttig blijken te zijn.
    Maar het moedigt het achterbaks handelen wel aan. En dat is vind ik een foute ontwikkeling.

  6. Hoe noem jij het dan hoe de figuur uit het bericht zich gedraagt? Noem jij dat dan niet achterbaks? Uitkering trekken over de ruggen van anderen en stiekum dus nog een ander stevig inkomen erop nahouden waar óók geen belasting over betaald wordt?

    Je gaat me toch niet vertellen dat je dat niet achterbaks vindt?

  7. Die zeker ook. Je denkt toch niet dat ik dat lekkere jongens vind?
    Mijn reactie gaat alleen over de manier van opsporen.
    Soms worden anonieme meldingen te weinig getrokken, waardoor een nietsvermoedende burger de stuipen op het lijf gejaagd kan worden.

  8. Haha! Het is dat ik weer te druk in de tuin was WFvN! Anders had het mijn reactie kunnen zijn 😉

    Ik snap wel, dat mensen wat problemen kunnen hebben met de manier van opsporen. Maar het eerste geval was succesvol. Laten we eens zien hoeveel mensen de stuipen op het lijf gejaagd krijgen terwijl er niets aan de hand bleek te zijn!

  9. Hoe wil men deze lieden dan opsporen zonder meldingen van burgers. Je mag toch niet zomaar iemand in de gaten gaan houden zonder dat daar een aanleiding voor is. Dus die aanleiding moet wel ergens vandaan komen…….

  10. Gewoon blijven oppakken! Ooit moeten ze het toch afleren?

    Als er niets aan gedaan wordt laten we zien dat misdaad loont!
    Door Plantje, op 8 september 2009 om 23:01

    Hoe dom kun je zijn!! Dit is een kwestie van vraag en aanbod. Kwekerijen zullen er altijd zijn. De kwekers worden steeds inventiever om de politie een slag voor te blijven. De overheid pompt vreselijk veel geld in onderzoek en opsporing maar heeft de slag bij voorbaat al verloren. De kwekerijen die opgespoord worden is slechts een druppel op de gloeiende plaat.
    Let wel: Ik praat het niet goed, uitkering en een kwekerij maar niet iedere kweker heeft een uitkering.

  11. Ik vind het niet nodig dat je me voor dom uitmaakt Zwollenaar.

    Bovendien zou je mijn commentaren niet meer lezen, zodat je je niet meer hoeft te ergeren. (Omdat ik volgens jou mijn mening telkens wijzig.) Doe dat dan ook niet!

  12. Dit was de eerste melding ongebruikelijk bezit. Vast niet de eerste anonieme melding.
    Ik geloof dat een melding door iemand die zegt wie hij is aanmerkelijk betrouwbaarder is dan een melding door een anonymus.

  13. verder zorgt de druk van de politie er voor dat kwekerijen voor het snelle geld gaan wat inhoud dat de planten enorme hoeveelheden zgn “anabole pokon” toegedient krijgen waardoor het THC gehalte meerdere malen hoger is dan bv tien jaar geleden.
    Ik zeg dat de de staat zelf maar moet gaan verbouwen en er belasting op mag heffen en er dan zo’n lage prijs voor vraagt dat iedereen die dan nog zelf gaat telen een dief van zijn eigen portomonee is. Alle gebruikers registeren van de genieter tot de medi wiet-gebruiker en dus gedosseerd verstrekken.

  14. John, je punt is wel correct. Maar in feite is dat niet het onderwerp van het bericht. Een manier om te voorkomen dat mensen boven hun stand leven is inderdaad door te zorgen, dat coffee shops normaal bevoorraad kunnen worden.
    Maar dan zullen er nog altijd mensen zijn die door andere criminele zaken inkomsten krijgen en daardoor boven hun stand leven.
    Wellicht is een niet-anonieme tip betrouwbaarder, maar ik begreep ook, van de radio als ik me goed herinner, dat deze opsporingsmethode hier als proef is ingevoerd.

  15. Dit is een kwestie van vraag en aanbod. Kwekerijen zullen er altijd zijn. De kwekers worden steeds inventiever om de politie een slag voor te blijven. De overheid pompt vreselijk veel geld in onderzoek en opsporing maar heeft de slag bij voorbaat al verloren. De kwekerijen die opgespoord worden is slechts een druppel op de gloeiende plaat.
    Let wel: Ik praat het niet goed, uitkering en een kwekerij maar niet iedere kweker heeft een uitkering.

    Maar om even on topic op je reactie te reageren…
    Het gaat niet om een kwekerij ja of nee. Het gaat om oneigenlijk bezit. Sommigen leven dusdanig ruim dat ze de boel haast wel móéten belazeren! In dit specifieke geval was het een uitkeringstrekker met een wiet kwekerij. Volgende keer is het misschien iemand die een normale baan heeft en in de nacht op pad gaat om auto’s te jatten.

    En juist daarom vind ik ook, dat we alle zeilen bij moeten zetten om deze mensen aan te pakken. Alleen op die manier laat je zien dat misdaad niet loont. Zodra de kans om gepakt te worden enorm vergroot wordt gaat de “normale” vraag en aanbod werking van criminaliteit wel wat anders werken!

    Ik denk dat we juist dom bezig zijn als we alleen maar conventionele opsporingsmethoden gebruiken, “omdat het toch allemaal zinloos is”.

  16. Je zou het kunnen zien als iets wat we tegenwoordig eigenlijk missen: de ‘ouderwetse’ sociale controle.

    De ouderwetse sociale controle vind ik gevoelsmatig een stuk prettiger maar bij het ontbreken daarvan denk ik dit mogelijk wel een deel opvangt.

    Verder denk ik het ook niet dat bedoeld is om een paar kleine zwartwerkertjes het leven zuur te maken maar om de rasechte overtreders aan te pakken.

Reacties zijn gesloten.