Zwolle viert Dag van de alfabetisering

Zwolle – In de centrale bibliotheek aan de Diezerstraat in Zwolle vond dinsdagmiddag de Zwolse afsluiting plaats van de Dag van de alfabetisering. Nederland telt 1,5 miljoen volwassenen die grote moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Ook veel kinderen kampen met leesproblemen: een kwart van hen verlaat de basisschool met een leesachterstand van twee jaar.

08-09-2009_bibliotheek_laaggelleterden_4.jpg

Laaggeletterdheid is een verborgen probleem met twee kanten. Aan de ene kant laaggeletterden zelf die er niet over durven te praten en aan de andere kant hun omgeving die het moeilijk vindt om hen hierover aan te spreken. Met een speciale campagne worden tijdens de Week van de Alfabetisering, van 7 tot en met 13 september, deze twee kanten van de aanpak van laaggeletterdheid in beeld gebracht. Ook in Zwolle werd aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid. In drie wijkcentra en in de bibliotheek werd op dinsdagmiddag aan de hand van het taalspel Boggle inzicht gegeven in het probleem. Ook kon men er terecht voor meer informatie over laaggeletterdheid en de alfabetiseringscursussen van Landstede en Deltion.

08-09-2009_bibliotheek_laaggelleterden_1.jpg

08-09-2009_bibliotheek_laaggelleterden_winnaar_de_kamperpoort_2.jpg

Ook u kunt leren lezen, schrijven en rekenen

Hebt u moeite met lezen, schrijven of rekenen? U bent niet de enige. Nederland telt 1,5 miljoen volwassenen en jongeren die laaggeletterd zijn en moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen. Veel laaggeletterden durven er niet over te praten en familie en vrienden of vinden het vaak moeilijk om hen hierover aan te spreken.

Wilt u er iets aan doen?
Wilt u uw (klein)kinderen voorlezen of de ondertiteling op TV kunnen lezen? Wilt u ook wel eens een e-mailtje schrijven en versturen of die stapels formulieren in kunnen vullen? Wilt u leren hoe u kan uitrekenen hoeveel korting u krijgt in de uitverkoop?

Wilt u beter leren lezen, schrijven en rekenen, zet dan de eerste stap en meld u aan voor een cursus lezen, schrijven of rekenen voor volwassenen.

·         De cursus kost u niets.

·         U maakt kennis met mensen die in dezelfde situatie zitten.

·         U kunt 1of 2 keer per week overdag of ‘s avonds de lessen volgen.

·         De lessen worden gegeven in kleine groepen, maar wel in uw eigen tempo.

·         U krijgt een eigen lesprogramma, afgestemd op uw mogelijkheden. 

·         U leert ook om te gaan met de computer.

·         De cursussen worden gegeven door Deltion en Landstede.

Informatie
Voor meer informatie over de cursus lezen, schrijven of rekenen voor volwassenen kunt u bellen met Landstede telefoon 0800 024 56 66 of Deltion 038 850 30 00. Meer weten over laaggeletterdheid: kijk ook www.lezenenschrijven.nl.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. verdieping dit ondergeschoven kindje van de maatschappij had al veel jonger de aandacht moeten krijgen.Maar in het onderwijs wordt heden ten dage geen aandacht meer besteed aan achterblijvers.Vroeger was het zo als er kinderen moeilijk mee konden komen kregen ze extra les na schooltijd of mee naar huis .


    ⚠️ Meld

Reageer