Draaginsigne Gewonden voor Tom Voulon

Zwolle – Woensdagmiddag vond er in de Schepenenzaal van het stadhuis in Zwolle een bijzonder huwelijk plaats. Tom Voulon trouwde met Merijan ter Wiele. Een belangrijke stap in ieders, maar zeker in zijn leven. Het was zijn bewuste keuze en verzoek aan de burgemeester van Zwolle hem juist op deze dag in het bijzijn van hun drie kinderen, familie, vrienden en dienstkameraden het Draaginsigne Gewonden dat hem was toegekend uit te reiken.

gewonden.jpg

Zowel het huwelijk als de onderscheiding markeren symbolisch zowel een einde als een nieuw begin. Met de instelling van het Draaginsigne Gewonden is tegemoet gekomen aan de wens van veteranen, een onderscheiding in te stellen voor militairen die bij de dienstverlening gewond zijn geraakt. Sinds 1994 onderzoekt de stichting Dienstverlening Veteranen namens de Minister van Defensie de meldingen voor het Draaginsigne Gewonden. Het insigne wordt toegekend aan Nederlandse militairen en vaarplichtig personeel van de Koopvaardij, die onder oorlogsomstandigheden of overeenkomstige situaties zoals internationale vredesmissies, aantoonbaar lichamelijk verwond zijn geraakt en/of psychisch letsel hebben opgelopen. Afbeelding en tekst draaginsigne: De tekst op het zilveren draaginsigne Vulneratus Nec Victus is vertaald Gewond-Niet verslagen.

De lauwertak staat voor vrede en overwinning, de eikentak voor moed en volharding. In de hoeken staan de toppen van de Nederlandse vaandels (Koninklijke landmacht, luchtmacht en vm. Koninklijk Nederlands-Indisch Leger). Hiermee wordt weergegeven dat de gewonden voortkomen uit deze krijgsmachtdelen en tevens hun trouw aan en verbondenheid met Oranje.

In Zwolle zijn (inclusief Voulon) in totaal 21 Zwollenaren onderscheiden met het Draaginsigne Gewonden, uiteenlopend van veteranen die hebben gediend tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa en Oost-Azie tot jonge veteranen die sindsdien zijn uitgezonden met Vredesmissies. Inmiddels zijn 9 van de 21 Zwollenaren overleden (veteranen WO II). Het draaginsigne Oorlogsgewonden past in deze tijd. Een tijd waarin drie begrippen centraal staan: erkennen, herinneren en waarderen. Een tijd ook waarin het decoratiestelsel van Defensie is hervormd als gevolg van het veranderde en verbrede takenpakket van de militair. Denk daarbij vooral aan de inzet bij internationale vredesmissies. Speerpunten van het decoratiestelsel van Defensie zijn: rechtvaardigheid, duidelijkheid, flexibiliteit en waarderingsmogelijkheden voor iedereen. De belangrijkste aanpassingen: een herinneringsmedaille voor vredesoperaties, meer speelruimte bij het toekennen van een het Ereteken van Verdienste en de instelling van een Trouwe Dienstmedaille. Veel van deze onderscheidingen zijn in de afgelopen jaren door Defensie in de IJsselhallen in Zwolle uitgereikt.

Artikel delen:

Reageer