Feestelijke oplevering Rodetorenplein

Zwolle – Wethouder Janco Cnossen geeft zaterdag 12 september het nieuw ingerichte Rodetorenplein officieel terug aan Zwolle. De bijzondere gebeurtenis wordt omlijst door een feestelijk programma met een theatrale knipoog naar het roemrijke verleden van Zwolle. Op 12 september is er van alles te doen in de Zwolse binnenstad.

rodetorenplein_vanaf_peperbus_2.jpg

Er is op het Rodetorenplein zelf een Middeleeuwse markt met veel activiteiten. Van 14.00 uur tot 14.40 uur heeft feestelijke opleveringsbijeenkomst plaats van het plein, waarbij onder meer de roemruchte handel in zandsteen kunstzinnig wordt belicht.

De herinrichting van het Rodetorenplein is onderdeel van het Ontwikkelingsprogramma binnenstad. Een belangrijk doel binnen dit programma is het verbeteren en aantrekkelijk maken van de verbinding tussen de omgeving van het Maagjesbolwerk en de Diezerstraat. Het Rodetorenplein – aan de rand van de binnenstad – is als plein de tegenhanger van de Grote Markt. Er is ruimte, zicht over het water en relatieve rust. Op het plein is ruimte voor voetgangers, terrasjes, warenmarkt en eventuele evenementen.

Het (nieuwe gedeelte van het) plein heeft de vorm van een landtong gekregen. Deze refereert aan de situatie in vroegere eeuwen, waarin er een bloeiende handel op de landtong plaatsvond. Het Rodetorenplein is van oorsprong een natuurlijke landtong, net buiten de stadsmuur. Hier werden de Bentheimer zandstenen aangevoerd per boot en afgeleverd voor verder transport of voor gebruik in de stad. De stadsgracht is direct verbonden met het Zwarte Water en van daaruit was er via de Vecht de directe verbinding met Duitsland. De vergrote landtong is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Overijssel.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer