Jaarprogramma Verhalenboot opgedoken

Zwolle – Het nieuwe theaterjaarprogramma van Verteltheater De Verhalenboot is zaterdag 12 september opgedoken uit de stadsgracht. Onder het toeziend oog van vijftien, in blauwe overalls geklede, inspecteurs werd het boekje vol verhalenvertellers van de bodem van de stadsgracht opgedregd. Het Thorbeckegrachtfestival werd door De Verhalenboot aangegrepen om haar culturele seizoen te openen. Het nieuwe theaterboekje is vanaf nu af te halen bij De Verhalenboot, de vertelplekken op het festival, VVV, boekhandels, bibliotheken en grand cafés. 

 theaterjaarprogramma_uit_stadsgracht_opgedoken_verhalenboot.jpg 

Met drie verhalenvertellers luidde het grootste verteltheater van het land haar verteljaar in. Niet eerder was het aanbod van Verteltheater De Verhalenboot zo veelkleurig, werden zo de ‘randen’ van wat tot de vertelcultuur gerekend kan worden, opgezocht.  De kunst van het verhalen vertellen zit in veel andere podiumkunsten ingeweven. Daarom gaat De Verhalenboot dit jaar het avontuur aan. In het jaarprogramma is veel aandacht voor het verhaal in de muziek en de muziek in het verhaal: muzikanten die vertellen en vertellers die muziek meebrengen. Ook prolongeert De Verhalenboot de serie Vaktaal: waarin bevlogen professionals over hun vak vertellen. Denk aan de grootste bottenverzamelaar van het land, Marinus Knoope met zijn Creatiespiraal en de Zwolse kunstkenner Bep van Ballegooie met een vertelling/lezing over een beroemde kunstenares uit de zestiende eeuw.

Verder verkent het verteltheater de buitengrenzen van het vertellen met verhalen in mime. Ook een voorstelling waarin twee beroemde goochelaars optreden en een avond ‘spoken word’ door rappers Typhoon, Blaxtar, Rico en Sticks. Voor elk wat wils, óók wat leeftijd betreft. De kindervertellingen worden dit jaar omlijst met workshops dichten, illustreren en hoorspel maken. Er is een klassiek vertelconcert voor jongeren. De voorstellingen worden gebracht door mensen die goochelen met hun stem, dwingen tot luisteren, weten te raken in hart en hoofd.

De Verhalenboot heeft niet alleen een verteltheater, maar ook een vertelschool. In november start een instapworkshop voor degenen die willen proeven aan het vertellen. In februari een zesdelige beginnerscursus en in maart een cursus vertellen in beweging. Bezoekers en geïnteresseerden kunnen meer lezen op www.deverhalenboot.nl

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer