Opening kindereldorado Doepark Nooterhof

Zwolle – Afgelopen vrijdag opende Landstede, onder grote publieke belangstelling, ‘Groen is Gras’, een kindereldorado in Doepark Nooterhof, waarin kinderen middenin de natuur kunnen spelen, hiervan kunnen leren en waar meer natuurbeleving een doel is. De speelruimte is gekoppeld aan de nieuwe locatie van Landstede Kinderopvang in de Nooterhof die eveneens deze week haar deuren opende. Ook de kinderen van kinderopvangcentrum het Atelier in Assendorp maken gebruik van ‘Groen is Gras’.

doepark.jpg

De opvang, die is gericht op kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar, is nu nog gevestigd in het tijdelijke ‘zebragebouw’ en verhuist begin volgend jaar naar de Landstede-locatie die momenteel midden in het Doepark in aanbouw is. De presentatie van het nieuwe kinderopvangcentrum en ‘Groen is Gras’ vielen samen met een groot congres in de Nooterhof, waarbij zo’n 150 geïnteresseerden  van gedachten wisselden over natuurbeleving bij kinderen. Organisator was Stichting Veldwerk Nederland in samenwerking met onder andere Landstede. Hoe voelt het als een lieveheersbeestje over je arm loopt? Hoe ruikt rozemarijn eigenlijk? En hoe fluit een merel ook alweer? Jonge kinderen tot vier jaar kunnen dit allemaal ervaren en ontdekken in een kindercentrum met een natuurlijke ontdektuin.

De betrokkenheid van de Nederlandse jeugd bij de leefomgeving in het algemeen en de natuur in het bijzonder daalt echter hard. Kinderen spelen steeds minder buiten en komen almaar minder in aanraking met natuur. Op zoek naar mogelijkheden jonge kinderen met natuur in contact te brengen biedt de kinderopvang goede kansen. In deze sector wordt een kwaliteitsslag ingezet, waarin natuur een belangrijke rol kan spelen. Groen is GrasDe ideeën van ‘Groen is Gras’ worden op twee pilotlocaties uitgevoerd: kindercentrum Confetti van Kanteel kinderopvang in Den Bosch en kindercentrum het Atelier van Landstede Kinderopvang in Doepark Nooterhof in Zwolle. Beide locaties zijn gekoppeld aan onderwijsorganisaties: Landstede in Zwolle en ROC Koning Willem 1 College in Den Bosch.  Congres

Tijdens de dag werd een inspirerende dvd met voorbeelden en aandachtspunten voor natuurbeleving in de kinderopvang  gepresenteerd en uitgereikt aan de deelnemers. De dvd kan worden gebruikt bij training van medewerkers en het geven van voorlichting aan ouders. Daarnaast werd de website ‘Kind van Nature’ gelanceerd. De website wordt het communicatie medium waarop de doelgroepen van de conferentie informatie kunnen vinden en geven. Zo bevat de site artikelen uit binnen- en buitenland, een agenda en projectinformatie en verwijst hij door naar aantrekkelijke trainingen. (www.kindvannature.nl)

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer