Baggerwerkzaamheden bij Schoenkuipenbrug verlengd

Zwolle – Bij de Schoenkuipenbrug wordt momenteel (verder) gezocht naar mogelijk aanwezige wapens en munitie. Tijdens de werkzaamheden is de Schoenkuipenbrug op werkdagen van circa 08.00 uur tot 16.00 uur voor alle verkeer afgesloten. Om de overlast tot een minimum te beperken wordt de brug buiten de werktijden weer voor het verkeer opengesteld.

munitie_bij_schoenkuipenbrug__olie_kruikje_4.jpg
Archieffoto Weblog Zwolle

Aanvankelijk was het de bedoeling de werkzaamheden voor de zomervakantie af te ronden. Vervolgens is gepoogd de werkzaamheden in hooguit een week af te ronden. Vanwege de grote hoeveelheid bagger en de daarin aanwezige puin, metalen en overige rommel is dat niet gelukt. Het puin maakt doorwerken lastig, het metaal geeft bij gebruik van de detector een uitslag. Omdat het metalen voorwerp mogelijk een wapen of een stuk munitie kan zijn, moet dit voorwerp voorzichtig worden benaderd. De werkzaamheden kosten daarom aanzienlijk meer tijd dan gepland.

Inmiddels zijn twee kranen ingezet om de werkzaamheden zo snel mogelijk af te kunnen ronden. Naar verwachting worden de werkzaamheden eind deze week afgerond. Gevolg is ook dat het schip “Elizabeth” meerdere dagen aan de Groot Wezenland kant van het Almeloos Kanaal moet blijven liggen.

In de Tweede Wereldoorlog was de Turfmarkt een oefenterrein. Omdat de Duitse troepen rond de bevrijding met grote spoed vertrokken, bestaat de kans dat bij de Schoenkuipenbrug wapens en munitie zijn gedumpt.

De gemeente Zwolle is al enige tijd bezig met het baggeren van de stadgrachten. Zo zijn de werkzaamheden in de Thorbeckegracht, de Achtergracht en de Singelgracht  inmiddels al afgerond.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer