COC Zwolle biedt scholen voorlichting aan

Zwolle – Alle middelbare scholen in de 23 gemeenten waarin COC Zwolle actief is, ontvangen in de komende week een uitnodiging om gebruik te maken van het voorlichtingsaanbod van COC Zwolle. In het afgelopen schooljaar verzorgde de vereniging zo’n 95 lessen.

Veel jongeren ontmoeten tijdens de voorlichtingles voor het eerst bewust een homoseksuele man of vrouw. Tijdens de les worden diverse thema’s rondom seksuele diversiteit aangesneden. Daarbij gaan de voorlichters, doorgaans een man en een vrouw, nadrukkelijk met de leerlingen in gesprek. Het merendeel van de voorlichtingslessen wordt gegeven op middelbare scholen, maar ook MBO scholen, HBO scholen en bijvoorbeeld kerkelijke instellingen maken gebruik van het aanbod. In het afgelopen schooljaar verzorgde COC Zwolle een recordaantal van ruim 90 voorlichtingslessen. Tien meer dan het jaar ervoor, toen ook al een record werd gevestigd.

Toch is COC Zwolle nog niet tevreden. Jan Douwe Douwstra, coördinator van de voorlichtingsgroep: ‘Helaas zijn we nog niet op alle scholen in de regio actief. Sommige scholen maken geen gebruik van de lessen vanwege hun christelijke grondslag. Andere scholen vinden dat het niet meer nodig is, omdat homoseksualiteit wettelijk geaccepteerd is.

Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat de helft van alle middelbare scholieren het klimaat op school niet geschikt vindt om uit de kast te komen.’ Voorzitter Joeri Both vult aan: ‘We willen dat elke jongere tijdens zijn of haar opleiding te horen krijgt over homoseksualiteit. De school kan dat zelf verzorgen of het COC uitnodigen. Het gaat ons om het geven van informatie, het wegnemen van vooroordelen en het vergroten van wederzijds begrip en respect. Wij willen bijdragen aan een prettig schoolklimaat, waarin iedereen de ruimte heeft om zichzelf te zijn.’

Artikel delen:

Reageer