Damclub Zoranet viert jubileum met wereldkampioen

Zwolle – Ter ere van het 100-jarige bestaan van de Zwolse Damclub Zoranet kwam wereldkampioen dammen Ton Sijbrands dinsdagavond in de Vier Jaargetijden aan de Melkmarkt met de leden simultaan spelen.

15-09-2009_vier_jaargetijden_simltaandammen_ton_sijbrands_5.jpg

De ‘Witte Tovenaar’, die gisteren nog bij het populaire tv-programma Holland Sport te zien was, liep zijn rondjes langs tientallen leden van de damclub. De hersenen van de Zwollenaren werden serieus op de proef gesteld. Voor het café aan de Melkmarkt was gekozen, omdat op die locatie in het Poolsch Koffiehuis op 20 december 1909 de damclub uit Zwolle opgericht werd.

15-09-2009_vier_jaargetijden_simltaandammen_ton_sijbrands_1.jpg

15-09-2009_vier_jaargetijden_simltaandammen_ton_sijbrands_4.jpg

Ton Sijbrands werd in 1949 in Amsterdam geboren. Zijn eerste damleraar zei al dat Ton wereldkampioen zou worden. Ton was toen pas twaalf jaar oud.Vijf jaar later werd hij voor het eerst Nederlands kampioen en in datzelfde jaar werd hij ook Europees kampioen.

Ton kon je altijd herkennen aan zijn grote krullenbos. Omdat hij weigerde om naar de kapper te gaan, is hij zelfs een keer van school gestuurd. Nu heeft hij niet zo heel lang op school gezeten. Hij besloot al jong om profdammer te worden.

In de vroegere Sovjet-Unie woonden in die jaren de beste dammers ter wereld. Ton Sijbrands versloeg in 1972 alle topspelers uit de Sovjet-Unie van toen en uit de rest van de wereld en werd wereldkampioen. Het jaar daarop verdedigde hij zijn wereldtitel en won hij weer. Hij was toen pas 24 jaar oud.

Ton Sijbrands is in het bezit van het wereldrecord blinddammen. Hij heeft tegen 24 tegenstanders tegelijk gedamd, terwijl hij geen dambord en geen schijven zag. Ook mocht hij geen notities maken. Toch wist hij 20 partijen te winnen. De andere vier speelde hij remise. Het is eigenlijk ongelooflijk, maar Ton bewees daarmee dat hij 24 partijen tegelijk kon onthouden.

Ton Sijbrands schrijft heel graag over dammen. Hij schrijft dan analyses over dampartijen. Als jij damt, twijfel je vast wel eens welke zet je zult doen. Dan kies je de zet, die je het best lijkt. Achteraf ga je kijken of dat wel zo is. Hoe zou de partij verder gegaan zijn als je die andere zet gedaan zou hebben. Soms ontdek je dan dat je een mooie truc over het hoofd hebt gezien – of dat jouw tegenstander een fout heeft gemaakt. Ton is een kanjer in het analyseren van dampartijen.

In binnen- en buitenland heeft hij een grote reputatie. Velen zien hem als de beste dammer aller tijden. Een echte damgrootheid dus. In Afrika noemen ze hem niet voor niets de witte tovenaar!

Bron: Damz.nl

15-09-2009_vier_jaargetijden_simltaandammen_ton_sijbrands_2.jpg

15-09-2009_vier_jaargetijden_simltaandammen_ton_sijbrands_3.jpg

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer