Ronald van Vliet erelid FC Zwolle

Zwolle – Tijdens de Businessclubavond van dinsdag 15 september is oud-voorzitter van FC Zwolle Ronald van Vliet benoemd tot erelid van de club.   
In 1998 werd toenmalig voorzitter Gaston Sporre opgevolgd door Ronald van Vliet. Onder leiding van Van Vliet werd de weg naar de top ingezet. Het sportieve hoogtepunt kwam op 26 april 2002. Na vele jaren nacompetitie te hebben gespeeld, werd het kampioenschap binnen gehaald en daarmee de promotie naar de Eredivsie bewerkstelligd. Daarnaast was hij de voorvechter van de totstandkoming van een eredivisiewaardig voetbalstadion, waarmee hij onlosmakelijk is verbonden. Een droom werd werkelijkheid en een belangrijke voorwaarde voor de verdere sportieve toekomst van FC Zwolle werd gewaarborgd. Op dit moment is Ronald van Vliet nog altijd actief binnen de CED (Coöperatie Eerste Divisie).


FC Zwolle kent een viertal ereleden: Loek Hermans, Gaston Sporre, Henk Timmer en Henk Zwijnenberg. Het is FC Zwolle een bijzonder genoegen om Ronald van Vliet, vanwege zijn jarenlange tomeloze inzet en betrokkenheid bij het wel en wee van de club, eveneens als erelid van FC Zwolle te mogen benoemen.

Artikel delen:
Reacties 22
 1. Dat ga je niet menen?
  Wat is de titel erelid nu nog waard?
  Deze arrogante man heeft via de fc alleen zochzelf en de club in diskrediet gebracht!
  Krijgt hij deze ‘eer’ voor dat gedrocht van een stadion wat er nu staat? Dit stadion is absoluut niet eredivisiewaardig en heel nederland lacht ons uit om dit stadion. Het commerciele aspect van het nieuwe stadion heb ik in de praktijk nog niet gezien?!!
  Dankzij het fantastische bewind onder rvv is het na de degradatie alleen maar bergafwaarts gegaan!
  Wat een waardeloze beslissing, echt een flater van de bovenste plank  ⚠️ Meld

 2. Remco gaat het nu beter dan dacht ik niet en kost met al die nieuwe adviseurs erbij nog meer als voorheen dacht ik .En dan de resultaten op het veld zijn ook nog niet van dat kaliber om over naar huis te schrijven .Nu nog kijken hoe de man Everse het de rest van het seizoen eraf brengt ,mooi praten ken hij wel nu nog zorgen dat ze punten scoren.Zie hem hier het seizoen ook nog niet afmaken.


  ⚠️ Meld

 3. kost met al die nieuwe adviseurs erbij nog meer als voorheen dacht ik

  Laat dat denken maar voortaan over aan een paard. Jij weet blijkbaar niet waar je het over hebt.  ⚠️ Meld

 4. Je trekt me de woorden uit de mond Edwin, die Pieter snapt er werkelijk geen drol van.

  Ook ik vraag me af wat deze titel nu nog waard is.


  ⚠️ Meld

 5. de Heer Van Vliet vind ik ook een arrogante kwal,ik heb hem wel eens in de studio van omroep Zwolle in een programma gehad,maar dat neemt niet weg dat hij ontzettend veel gedaan heeft.Alleen vind ik het altijd moeilijk om iemand erelid te maken dat zijn mensen met uitzonderlijke verdiensten,dus vind ik Henk Timmer ook niet in dat rijtjr passen,wel als hij zo gek was geweest om in Zwolle te blijven.Dit bedoel ik dan op financieel gebied natuurlijk


  ⚠️ Meld

 6. Zonder Marten Eibrink was er niet eens meer betaald voetbal in Zwolle geweest.

  Er is weliswaar onder druk van supporters en tegen de aanvankelijke zin van Ronald & Co. een tribune naar hem vernoemd, maar deze voorzitter verdient veel meer.

  Maar ja, Marten was een man van het volk en daarom zullen de Zwolse regenten hem nooit op gepaste wijze eren.


  ⚠️ Meld

 7. Helemaal met je ens Elrey.Eibrink was destijds een reddende Engel voor de club,omdat hij centen had.Voor mij is Gaston Sporre toch wel de man die het meeste voor de club heeft betekend.Geen buitensporige uitgaven waar je nu toch nog gemak van hebt.Zwolle heeft dacht ik toch een goede naam op dat gebied bij de KNVB opgebouwd.


  ⚠️ Meld

 8. Was toch ook schitterend en sprekend, wat voor ovationeel applaus er klonk uit een afgeladen volle Buitensoos bij dat jubileum niet zo lang geleden. Gaston Sporre was naar mijn idee ook een uitstekend voorzitter van de club, heel anders weliswaar, kreeg altijd hele goede indrukken van hem.


  ⚠️ Meld

 9. Eens Dick, Gaston is een topper waar van Vliet nog niet eens in zijn schaduw mag staan. Ook eens over Eibrink trouwens wat Elrey heeft gepost!


  ⚠️ Meld

 10. Dus moet Zwolle per direct een groot(s) standbeeld neerploffen voor de redder van het betaald voetbal in Zwolle. Voor de hoofdtribune of nog groter op de schuttevaerkade zodat het erelid voor de rest van zijn leven in de schaduw staat van onze redder.  ⚠️ Meld

 11. Een laatste eerbewijs
  Het belangrijkste criterium om door de amices van de businessclub in Napels aan de IJssel tot erelid van FC Zwolle te worden benoemd, lijkt dat men sinds 1 juli 1990 (de doorstart als FC Zwolle) wat voor de club heeft betekend. Hierdoor wordt de indruk versterkt dat de club aan het dementeren is. Het collectief geheugen van de club wordt hierdoor ernstig aangetast.

  Niet verwonderlijk in tijden waarin de jacht naar status, macht en rijkdom verheven zijn tot de belangrijkste normen en waarden en voetbal van volkssport is verworden tot speeltuin van de rijken. We leven nu en verpatsen onze historie als we daar op dit moment financieel beter van kunnen worden. Kijk maar naar de sloopprojecten in het hart van onze stad.

  Het doet mij daarom deugd dat de Zwolse supporters op 25 mei 2007 blijk gaven van meer historisch besef. In weerwil van het toenmalige bestuur kozen zij er massaal voor om de eerste tribune te vernoemen naar de man die voor het betaald voetbal in Zwolle heeft betekend, wat Johan Cruijff voor het Nederlandse voetbal heeft betekend.

  De Zwolse supporters zijn de cultuurbewakers van de club. Maar liefst drie van de vier tribunes zijn vernoemd naar helden uit tijden toen geluk nog heel gewoon was. Ook de samenstelling van de eregalerij, een initiatief van oud jeugdspeler en begenadigd kunstenaar Henk Heideveld, doet recht aan de historie van onze club die volgend jaar zijn 100-jarig bestaan viert. Het bevestigt dat tegenwoordig veel te koop is, maar dat de Zwolse supporters nog scherp van geest zijn en hun ziel nog niet verkocht hebben aan de God van het geld.

  Wat ik betreur is dat de man met de grootste verdiensten voor de club is afgescheept met een tribunenaam. Niet eens de eretribune want die is natuurlijk vernoemd naar een held uit het FC Zwolle tijdperk. Wel een tribune die wordt bevolkt door de mensen waar hij vroeger met een PEC sjaaltje om zijn nek tussen stond.

  Marten Eibrink werd in 1941 in Oldebroek door de ooievaar bezorgd. Zijn vader was grondwerker en die roots van ??geen woorden, maar daden?? heeft hij nooit verloochend. Marten ging naar de mts, werd spiekerjozef en haalde met avondstudie de hts. Hij werd opzichter op de bouw, maar dat beviel hem niet. Hij wilde vrij zijn en haalde zijn bruid uit Wezep om te tonen, zei men, dat hij lak had aan de oeroude vete tussen beide dorpen. Hij ging in onroerend goed. Met zijn boerenslimheid liet hij zich door niemand een oor aannaaien.

  Hij bouwde, kocht, verkocht, werd de man van de Meubelboulevard in Zwolle, verdiende goud aan het kantorencomplex Atlas in Amsterdam, had een vestiging op de Bahama??s en deed mee aan het International Art Centre in Sonsbeek, ook al had hij van kunst ??geen kloot verstand??. Hij was gek op voetbal, maar zijn voetballoopbaan was kortstondig. Toen hij zijn debuut maakte in het eerste elftal van Owios werd hij prompt van het veld gestuurd. Dat was meteen het einde van zijn voetballoopbaan.

  In 1978 promoveerde PEC Zwolle voor het eerst in zijn bestaan naar de eredivisie. De club kampte echter met miljoenenschulden. Eibrink wars van publiciteit, betaalde in stilte de spelers. Toen in 1982 een faillissement dreigde, nam hij de club over. Daarmee ging er een frisse passaat door Zwolle waaien. Hij haalde internationals als Van Kooten, Schrijvers en Rep alsmede toekomstige toptrainers als Co Adriaanse naar de provinciehoofdstad. Maar Eibrink kon in zijn eentje de schulden niet wegwerken noch de kleinburgerlijke mentaliteit doorbreken. De kleinzerige Zwolse sponsors konden zijn grote mond niet uitstaan, het publiek bleef weg. Eibrink mocht je of hij mocht je niet, er was geen tussenweg, geen poldermodel. De steun van Johan Derksen tijdens de laatste editie van de Zwolse strijd, is terug te voeren op de tijd dat hij met Eibrink na een wedstrijd doorzakte tot de ochtendkranten op de mat vielen.

  In 1988 gooide Eibrink de handdoek in de ring. Hij wilde met PEC Zwolle ??82 de voetbalhemel bestormen en bracht de club hoog aan het firnament. Echter hij werd verguisd door de Zwolse zakenwereld en gevreesd door de gemeente die naar zijn pijpen moest dansen. Nog eenmaal redde hij onze club van een faillissement en ??verder moesten ze niet zeiken??. Hij trok zich geleidelijk aan terug op zijn buiten in Epe waar hij op 10 mei 2005 levenloos werd aangetroffen aan de keukentafel. De peuken en de whisky nog binnen handbereik.

  De Zwolse stadshistoricus Gerard Schutte beschreef hem ??als een uiterst kleurrijke figuur, een lichtende boei in de vale zee van onze kleurloze maatschappij??. Non-conformist Marten Eibrink was ??kort voor de kop?? maar eigenlijk vooral onbegrepen door mannetjes met verkeerde stropdassen en gummizolen die hun bestaansrecht ontleenden aan hun gereformeerde netwerk.

  Hij redde in de jaren ??80 met vele miljoenen twee keer onze club van de ondergang. Hij stak miljoenen eigen geld in de hoogvlucht van onze club. De club beleefde zijn beste decade. Dat maakt de club nog steeds schatplichtig aan hem. De ??voorzitter van het volk?? verdient een laatste eerbewijs in de vorm van een standbeeld voor de hoofdingang dat wordt onthuld bij de start van het centennialjaar. Een standbeeld dat boven het maaiveldniveau uitsteekt. Als de Zwolse regenten op het pluche hem niet eren dan moeten wij daarvoor zorgen!


  ⚠️ Meld

 12. Elrey, wat een volkomen terecht schitterend stuk proza over Marten Eibrink. Je vermeld ook terecht dat juist Eibrink als grote schuldeiser genoegen nam met slechts een kleine afbetaling zodat fc Zwolle de doorstart als BVO kon maken, daarmee voor de 2e keer het betaalde voetbal in Zwolle gered hebbend, samen met die andere grote voorzitter met visie, Gaston Sporre.  ⚠️ Meld

 13. Bedankt voor de herinnering Joppuh, zo vlak voor je naar Stappie gaat, moest nog een + geven. Wil je Sjonne feliciteren met de geweldige pic van zijn voorkomen in dat Horeca-reclameblaadje van vorige week?


  ⚠️ Meld

Reageer