Scholieren Meander College bemiddelen in Cyprus

Zwolle – Op 21 september onderhandelen 270 scholieren uit verschillende provincies over de oplossing van gewelddadige wereldconflicten namens de betrokken partijen; van presidenten tot rebellenleiders en van burgers tot hulpverleners. Het Meander College vertegenwoordigt de provincie Overijssel.

Voor ons is vrede en veiligheid vanzelfsprekend, maar dat is lang niet overal het geval. Mensenrechten worden op grote schaal geschonden door rebellen, regeringen, vrijheidsstrijders en anderen die geloven dat geweld een oplossing is voor problemen. Tijdens het evenement Regel de Wereldvrede! kruipen 270 scholieren van 11 verschillende scholen in de huid van partijen die betrokken zijn bij een gewelddadig conflict ergens in de wereld om te zoeken naar een oplossing.

Het Meander College uit Zwolle behandelt het conflict in Cyprus. Er is onenigheid over de vraag of het eiland als één zelfstandig geheel door moet gaan, of verdeeld moet worden in een Grieks deel en Turks deel. Een aantal van de Grieks Cypriotische bewoners willen een eigen staat of bij Griekenland horen. Griekenland steunt hen hierin. Turkije wil ‘zijn deel’ van Cyprus liever niet opgeven, maar moet tegelijkertijd het conflict oplossen om tot de EU toe te mogen treden. Al met al een heleboel partijen die verschillende doelen nastreven. De inspanningen van verschillende bemiddelaars (o.a. van Kofi Annan) om tot een overeenkomst te komen, hebben tot nu niets opgeleverd.Door middel van een rollenspel wordt duidelijk wat er allemaal komt kijken bij het opstellen van een vredesakkoord.

Zullen de Meander-leerlingen het voor elkaar krijgen wat de wereldleiders niet lukt? Aan het eind van de middag worden de uitkomsten van de vredesonderhandelingen aangeboden aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken door middel van foto- en videoverslagen. De scholen worden in verbinding gesteld met een podium op het HIP festival in Den Haag (zie www.hip-day.com), waarop de bevindingen en het akkoord gepresenteerd worden. Tevens brengen de leerlingen een advies uit over de rol die Nederland kan spelen in de oplossing van de conflicten. Regel de Wereldvrede! is een initiatief van Euro’s voor Vrede en wordt mede mogelijk gemaakt door NCDO, UNOY en het Turkije Instituut.

Artikel delen:
Reacties 8
 1. nou lijkt mij cyprus niet direct een brandhaard om een werleld vrede discussie op los te laten. ik gooi al jaren lang een hengeltje uit in larnaca, maar nog nooit enige ongeregeldheden meegemaakt. integendeel zelfs, de turken en grieken gaan er gemoedelijk met elkaar om oin de grensstreek


  ⚠️ Meld

 2. @Verdieping, de Turken hebben er destijds ook heel gemoedelijk huisgehouden.
  Al die Grieken daar die heel gemoedelijk zijn verdwenen en zo.:'(


  ⚠️ Meld

 3. Cyprus.
  ( Ik ben zelf een leerling die aan die project meedeed op het meander college. )

  Het project was erg leerzaam, en ook erg intressant ! Alleen de voorbereidingen waren wel slecht en amateuristisch geregeld.
  @ Dick, er deden 2 klassen mee uit 5 Atheneum, dus 16/ 17 jaar.  ⚠️ Meld

Reageer