Eerste comfortroute Zwolle aangelegd

Zwolle – In de wijk Holtenbroek wordt de komende weken de eerste Zwolse comfortroute voor voetgangers aangelegd. De route vormt een verbinding tussen diverse belangrijke voorzieningen in Holtenbroek, zoals het winkelcentrum, scholen en verzorgingshuizen. Wijkbewoners hebben zelf bepaald hoe de comfortroute zo aangenaam en veilig mogelijk kon worden. Dit voorjaar hebben de wijkbewoners, vertegenwoordigers van belangenverenigingen zoals de Gehandicaptenraad en Veilig Verkeer Nederland, gemeentemedewerkers en verkeerswethouder Janco Cnossen een wijkschouw gehouden. Tijdens de wandeling door de wijk is in kaart gebracht waar verbeteringen aangebracht kunnen worden aan de wandelroutes in Holtenbroek.

Uitgangspunten voor een comfortroute zijn dat de routekeuze logisch is; het trottoir voor iedereen toegankelijk en veilig is; de route herkenbaar is, dus uniform ingericht; en dat de route uitnodigend is. Op basis van de gezamenlijke inventarisatie gaat de gemeente nu de verbeteringen aanbrengen in de route. Het gaat dan bijvoorbeeld om het aanleggen van op- en afritten in stoepranden voor mensen die minder goed ter been zijn of gebruik maken van een rolstoel. Verder komen oversteekplekken op logischer en veiliger plekken, wordt de verlichting verbeterd en zal werk worden gemaakt van gelijkmatig loopvlakken. Tegelijk met realisatie van de eerste comfortroute worden de komende tijd diverse wegwerkzaamheden uitgevoerd in Holtenbroek. De gemeente wil ook elders in de stad comfortroutes aanleggen voor voetgangers.

De gemeente zet wat betreft verkeersveiligheid in op fietsers en voetgangers, als kwetsbare verkeersdeelnemers. Voor fietsers heeft Zwolle de afgelopen jaren de zogenoemde fietsstraten ontwikkeld. Tweewielers hebben daar het primaat boven automobilisten. Met de comfortroute verwacht de gemeente ook voetgangers meer gemak en veiligheid te kunnen bieden.

Artikel delen:
Reacties 3

Reageer