Tentoonstelling John Heartfield geopend

Zwolle – Zaterdagmiddag werd in Museum de Fundatie aan de Blijmarkt de tentoonstelling "John Heartfield (1891-1968) – Fotografie als wapen" geopend. Onder de sprekers tijdens deze opening bevond zich de Zwolse wethouder van o.a. cultuur, Hennie Kenkhuis. Daarnaast zag Weblog Zwolle Jeroen Krabbé en Herman Gordijn onder de genodigden.

img_1261.jpg

Vanaf 20 september 2009 t/m 3 januari 2010 kan het grote publiek in Museum de Fundatie terecht. Er is een groot overzicht te zien van deze Berlijnse dadaïst, fotomonteur, politiek kunstenaar en antifascist. De tentoonstelling wordt gerealiseerd in nauwe samenwerking met de Akademie der Künste Berlijn. John Heartfield (1891-1968) stond samen met zijn mededadaïst George Grosz nog tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de wieg van de fotomontage.

img_1219.jpg

img_1199.jpg

img_1305.jpg 

Voor meer tekst en foto’s zie "Lees verder".


In de jaren twintig ontwikkelde Heartfield zich tot politiek kunstenaar die vlijmscherp het nationaalsocialisme onder vuur nam. Heartfield maakte een grote reeks covers voor de Arbeiter Illustrierte Zeitung. Voor het eerst sinds 1975 (Van Abbemuseum) is het werk van deze Berlijnse dadaïst, fotomonteur, politiek kunstenaar en antifascist in deze omvang in Nederland te zien. In samenwerking met de Akademie der Künste Berlijn.

img_1268.jpg

img_1181.jpg

img_1189.jpg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Tentoonstelling John Heartfield geopend”

Reacties zijn gesloten.