Kistemaker gaat verder als raadslid voor Solidara

Zwolle – Trudy Kistemaker, gemeenteraadslid in Zwolle, is lid geworden van Solidara. Zij zal vanaf heden in de Zwolse raad namens deze partij het woord voeren in de gemeenteraad. Kistemaker stapte onlangs uit de Swollwachtfractie, omdat zij zich al een tijd niet meer thuis voelde bij deze partij. Kistemaker: "De standpunten van Solidara staan dicht bij mijn eigen visie op de samenleving. Ik vindt het raadswerk nog steeds heel fijn om te doen en binnen Solidara krijg ik alle ruimte en ondersteuning om dit op een goede manier vorm te geven."

Solidara is verheugd met het lidmaatschap van Trudy. Voorzitter Margriet Twisterling: "Ik ken Trudy goed uit de tijd dat ik zelf in de gemeenteraad van Zwolle zitting had. Trudy is een integere vrouw, met hart voor de samenleving en heel veel enthousiasme voor het raadswerk. Samen met Trudy en onze leden in Zwolle bereiden we ons nu voor op de gemeenteraadsverkiezingen in 2010. Er wordt al druk geschreven aan het verkiezingsprogramma voor Zwolle."

Artikel delen:
Reacties 25
 1. “Trudy is een integere vrouw…”: heeeeeeel integer hoor als je tussentijds opstapt en overstapt naar een andere partij… Heet dat geen kiezersbedrog???


  ⚠️ Meld

 2. @ John: Je stemt op een persoon en niet op een partij. Je hebt vertrouwen in iemand, in wat die persoon doet en zegt. Als die persoon besluit over te stappen, zal er wel een reden voor zijn, denk je niet? Beetje vertrouwen in de mensheid misstaat niemand.


  ⚠️ Meld

 3. @rooie rinus ” je stemt op een persoon en niet op een partij”

  Dat zal een mooie boel worden. waarom hebben we dan nog politieke partijen? En hoe kom ik erachter wat een persoon vindt als ik hij/zij geen partijprogramma heeft? Iemand die integer is, vertrouwen heeft en krijgt en degelijk kan besturen, kan nog steeds waardeloze ideeen hebben.
  Het lijkt mij inderdaad wel wat lijken op kiezersbedrog. Ze zit daar met stemmen van mensen waarvan ze niet weet of deze mensen zich uberhaupt wel kunnen vinden in haar partij.


  ⚠️ Meld

 4. Lijkt mij dat de kiezers die op Swollwacht hebben gestemt vanwege het verkiezingsprogramma zich aardig bekocht zullen voelen door deze overstap van deze vertegenwoordigster naar een andere partij met andere idealen.
  Zou toch een vreemde boel worden al bijvoorbeeld Hero Brinkman (PVV) naar Groen Links zou overstappen als hij het niet meer met Geert eens zou zijn…


  ⚠️ Meld

 5. Ik heb nog nooi de onzin gehoort dat je op een persoon stemt, je stemt op een partij en de persoon wordt door de partij aangewezen om hun belangen in de politiek te behartigen, ik denk dat de kieswet maar moet worden aangepast , gaat een lid weg dan blijft de zetel bij de partij en kan een ander die plaats innemen, dat is zoals de kiezer heb heeft gewilt toen hij of zij stemde


  ⚠️ Meld

 6. Ans ik ben het helemaal met je eens.Dit moet snel veranderen.Als Brinkman over zou stappen Jaspert scheelt het wel een slok op een borrel.Dat er wel vaak op personen wordt gestemd is altijd al zo geweest,als iemand zoals vroeger Gerrit v.d.Brug zich erg verdienstelijk heeft gemaakt en bekendheid krijgt doordat hij veel voor de samenleving heeft gedaan.Gerrit kreeg bij de Zwolse verkiezing 8% stemmen voor de PSP en landelijk scoorde deze partij nog geen 4%.Ook is hij toen hij bij de Pvda op een onverkiesbare plaats stond met een grote meerderheid door de Zwolse kiezers in de raad gekozen.Zo kan het nu eenmaal


  ⚠️ Meld

 7. @ Rooie Rinus

  Hoe naïef kun je zijn: wanneer een partij jarenlang bestaat, je er lid van bent geworden en je namens deze partij gekozen bent als gemeenteraadslid, dan mag je verwachten dat iemand zich terdege heeft voorbereid en deze partij en zijn standpunten kent. Wanneer je daarna nog eens een keer tot de ontdekking komt dat je niet bij elkaar past, dan moet je de eer aan jezelf en je kiezers houden en je zetel ter beschikking stellen. Nee, Rooie Rinus, ik heb niet op voorhand vertrouwen hierdoor in deze mevrouw. Ik vind haar onbetrouwbaar en onprofessioneel.


  ⚠️ Meld

 8. @zusenzo

  Ik zou niet verzuipen, maar toegeven dat ik niet kan zwemmen, het werk als gekozen volksvertegenwoordiger aan professionals overlaten en zelf vanaf nu alleen nog maar gaan pootjebaden.


  ⚠️ Meld

 9. Je stemt wel degelijk op een persoon. Je hebt immers geen knopje op drukt (of vakje waar je de partij aankruist). Wel is het zo dat over het algemeen de lijsttrekker aangevinkt wordt. De rest ken je toch niet. De meeste mensen stemmen dus onbewust op de persoon.

  In principe vind ik overstappen naar een ander partij niet kunnen, de plek zal gewoon overgenomen moeten worden door een ander persoon uit die partij.

  Echter is iemand met voorkeursstemmen erin gekomen, en niet op basis van zijn/haar nummer op de lijst, dan mag zo’n persoon van mij doen wat hij/zij wil. Diegene is dan echt bewust gekozen door de mensen, waarschijnlijk omdat diegene wel “campagne” heeft gevoerd.

  In bovenstaand geval betwijfel ik dat nogal, en vind ik dat de stoel gewoon gevuld moet worden door iemand van Swollwacht.


  ⚠️ Meld

 10. Knap Jaspert, om Drinkman hierin te betrekken. Is er eigenlijk nog PVV-nieuws? Jazeker:

  Het valt me nu pas op dat de PVV zo??n blanke mannen-club is. Fleurtje mag meedoen voor de b?hne, maar verder acht kerels uit negen. Is die emancipatie waar Wilders nog wel eens over roept dan echt alleen maar een slappe smoes om de Islam nog maar eens onder uit de zak te geven? Of zijn vrouwen emotioneel gewoon te ver ontwikkeld om bij de partij van de korte lontjes en de simpele oplossingen actief te worden?

  Vind de PVV angstwekkend rustig: Ze schreeuwden toch van de daken dat ⤽we onmiddelijk weg moesten uit Afganistan⤝? Beginnen ze nu (na RAT Verhaagen??s balletje van woensdag) al te tollen en te draaien?
  ——-
  On-topic: zie geen toekomst voor Solidara.


  ⚠️ Meld

 11. @ Wichert en Jaspert, denk dat er idd best veel mensen op een persoon stemmen. Hoe vreemd eigenlijk ook. Ben zelf 2x “vreemgegaan”….1x Loesje gestemd (die niet eens in de 2e Kamer wou :D) en een keer op Hans van Mierlo. De laatste is een onvergeeflijke jeugdzonde.

  Denk dat als Kees & Wim toen mee hadden gedaan met “De Tegenpartij”….dat ik dan ook nog op 2 personen had gestemd.


  ⚠️ Meld

 12. technisch
  Ik meng me niet in de discussie over wat wel en niet moet. Ik heb daar wel een mening over, maar vindt het niet gepast om hier een oordeel te geven over een collega-raadslid. We kruisen de degens wel in de raadszaal.
  Ik wil wel iets zeggen over het stemmen op een partij of op een persoon.
  Een paar punten:
  – het is de partij die mensen op de lijst zet. Het is de ledenvergadering die dat moet goedkeuren en vaststellen.
  – je stemt op een partij en binnen die partij op een persoon.
  – voorkeurstemmen gaan tellen omdat je als kandidaat op een lijst van een partij staat. Je moet de kiesdeler halen wil je een zetel krijgen. Op 60.000 stemmers (voorbeeld) is de kiesdrempel dus: 60.000: 39 = 1538 stemmen (er zijn 39 zetels te verdelen). Als je minimaal 25% van de kiesdrempel haalt, kom je met voorkeurstemmen in de raad. Dan gaat het dus over 385 stemmen.
  Met andere woorden: je hebt de partij en het staan op de kandidatenlijst dus wel nodig om met voorkeurstemmen verkozen te worden.
  Ik kan me niet herinneren dat we bij de verkiezingen iemand hebben gehad (behalve de bovenste kandidaten) die minimaal 1538 stemmen hebben gekregen.


  ⚠️ Meld

 13. @ John; Ff wat breder als de gemeenteraadsverkiezingen…
  Tuurlijk, de partij bepaald de lijstvolgorde. Maar als je echt op een persoon wilt stemmen, maakt het niet uit waar hij op zij staat. Hebben we bij de Europese verkiezingen ook gezien aan ene Geert.

  Doormiddel van voorkeurstemmen kan wel een geweldig signaal worden afgegeven, kijk maar hoe tante TON—uh Verdonk het uitbuitte.


  ⚠️ Meld

 14. wat maakt het mogelijk?
  Dick, mijn punt is dat je de lijst van een partij wel nodig hebt om met voorkeurstemmen verkozen te worden. Het gebeurt niet op eigen kracht.
  Om er dan toch maar wat van te zeggen: dat maakt dat de zetel van de partij is, en niet van de persoon.
  Een overweging zou ook nog kunnen zijn dat de rest van een fractie afwijkt van het programma, waardoor je je niet meer thuis voelt. Dat kun je in dit geval ook niet zeggen.
  Het ging tenslotte om de plaats op een conceptkandidatenlijst.


  ⚠️ Meld

 15. Dit is duidelijke taal John.Toen Hans Borrel naar een andere partij stapte was ik er ook op tegen ,al was het mijn eigen partij.Ik vind ook dat dezetel van de partij is en niet van een persoon.Of dit nu landelijk of plaatselijk is.


  ⚠️ Meld

 16. John, niet van boven
  John, ”je stemt op een persoon en niet op een partij”.

  Je bent er dankzij die partij. Persoonlijk vind ik haar stemmen de partij toe behoren, maar ja…
  Of Trudy de bedoelingen van haar partij niet kende of snapte durf ik niet te zeggen, maar als ze een spelletje met haar speelden speelde ook ik de bal terug.


  ⚠️ Meld

 17. Hoi John, klopt

  dat je de lijst van een partij wel nodig hebt om met voorkeurstemmen verkozen te worden.

  Daarmee geef je, neem ik aan, ook aan dat je het systeem (zoals het nu is) niet zo gelukkig vindt? Zou het wat zijn om de mogelijkheid om op personen te stemmen weg te laten?

  De mogelijkheid van politieke spelletjes (als aangehaald door zusenzo bijvoorbeeld) is natuurlijk altijd aanwezig. De kiezer zal er nooit een vinger achter krijgen, want dit soort tafrelen gebeuren altijd achter de schermen. Denk dat Trudy’s opstappen en bijvoorbeeld het welkom heten van Hans Borrel (heel sportief door Wichert aangehaald) Swollwacht ook geen goed doen. Verdorie wel goed voorbeeld hoorde ik nu vanmiddag bij De Hetebrij… Nou ja dé conclusie is volgens mij: laat politiek NL in alle bestuurslagen en in alle partijen eens zo duidelijk en eerlijk mogelijk worden! We zijn met zijn allen die politieke spelletjes spuugzat!! Oh ja, het voorbeeld was het CDA, of Rat Verhagen woensdag opzettelijk een balletje opgooide over Afganistan….Duidelijk lijkt me, dat de 2e Kamer zich heeft uitgesproken!!

  PS Begrijp het John, als je op het laatste, als CU-man, niet reageert.


  ⚠️ Meld

Reageer