Hangjongeren blijven een probleem

Bewoners van Stadshagen en in het bijzonder de Zwaardvegerstraat en Werkeren ervaren al enkele jaren behoorlijke overlast door hangjongeren in en rondom het park en op de boulevard. De overlast neemt, ondanks genomen maatregelen, niet af en wordt nu dan ook steeds erger, wat mijn inziens vraagt om drastische maatregelen en strenger optreden.

Deze overlast uit zich in het volgende: –

Er wordt met brommers en scooters – met name in de avonduren – met hoge snelheden gesjeesd over de boulevard en rondom het water, met als consequentie dat er sprake is van behoorlijke geluidsoverlast voor omwonenden.

 • Er wordt door hangjongeren veel rotzooi (lege blikjes, flesjes bier en zelfs gebruikte condooms) achtergelaten;

 

– Er liggen na vertrek van de hangjongeren glasscherven op de boulevard, wat gevaarlijk is voor spelende kinderen en wat lekke banden veroorzaakt bij fietsers en rolstoelen;

– Bij slecht weer wordt er s´avonds (doordeweeks tot 24.00 uur en in het weekend tot 02.00 uur) geschuild onder de pilaren van het flatgebouw zwaardvegerstraat en zelfs in de hal van het flatgebouw;

– Er wordt elke avond stevig bier gedronken, waar de politie heeft aangegeven hiertegen niets te kunnen doen.

Kortom is de bovengenoemde situatie voor de omwonenden uiterst vervelend en onwenselijk, wat voor de Swollwacht fractie onacceptabel is en vraagt om strenger optreden. De bewoners hebben afgelopen jaren al meerdere malen contact opgenomen met de politie. De politie is dan ook op de hoogte van de overlast en heeft hier in de vorm van surveillance getracht de overlast terug te dringen. Helaas heeft deze inzet van de politie tot op heden niets opgeleverd. Zoals eerder aangeven vindt de Swollwachtfractie deze vorm van overlast zeer onwenselijk en zijn wij van mening, dat u zeer spoedig moet voorzien, dat er een goede en adequate oplossing komt om de ervaren overlast door hangjongeren de “kop in te drukken”.

Naar aanleiding van bovenstaande heb ik voor u de volgende vragen:

1. Bent u op de hoogte van de genoemde en ervaren overlast door bewoners in Stadshagen?

2. Bent u net als ons van mening dat deze overlast onacceptabel is en vraagt om adequate en drastische maatregelen?

3. Zo ja, aan welke maatregelen denkt u, aangezien politie inzet tot op heden niet geleidt heeft tot de gewenste oplossing?

4. Zijn vergelijkbare maatregelen (samenscholingsverbod, cameratoezicht), welke destijds zijn genomen voor het terugdringen van de overlast bij het maagjesbolwerk wellicht een oplossing?

5. Zo ja, kunt u aangeven wanneer deze maatregelen geïmplementeerd kunnen worden?

6. Zo nee, kunt u aangeven, welke effectieve maatregelen u dan voor ogen heeft om de overlast terug te dringen?

Gezien de ernst van de situatie en ervaren overlast, verwacht ik van u een spoedige oplossing op bovengenoemde problematiek.

Met vriendelijke groet, Freddy Eikelboom Fractievoorzitter Swollwacht


Artikel delen:
Reacties 137
 1. Heeft mijnheer Eikelboom per ongeluk het verkeerde emailadres ingetikt?
  Heel fijn dat hij zich er druk om maakt, maar dit neigt naar propaganda.


  ⚠️ Meld

 2. waarom vind je dit boverdreven ja-tja, ken de situatie niet.
  Jij blijkbaar wel, dus geef eens meer reactie van overdrijven is ook wat hoor. Kan ik ook beter een oordeel vormen


  ⚠️ Meld

 3. Woon jij in Stadshagen en zo ja, vlakbij het winkelcentrum?
  Ik in ieder geval wel en deze mail is alles behalve overdreven.
  De jongeren hebben een grote mond, slopen bomen, vuilnisbakken, bankjes en gooien zoals vermeld hun flesjes bier kapot op straat.
  Vlakbij het park is een basisschool waarvan veel kinderen spelen in het park. Zou jij het prettig vinden als jou kind thuis zou komen met glasscherven in zijn of haar hand of elders in het lichaam?? Lijkt me niet!
  Zo lopen er in dit park ook honden die in glas of andere troep kunnen stappen. Ik heb zelf al eens een aanvaring met deze jongeren gehad. Die keer kon ik mezelf beheersen, ik weet niet of me dat een 2de keer gaat lukken. Er is een “prachtig” jeugdcentrum gebouwd voor de jeugd van Stadshagen, hier zitten ze echter nooit. Het stuk waarin staat dat er volop bier gedronken wordt en dat de politie hier niks aan zou kunnen doen is niet waar. De jongeren hangen op scooters drinken een aantal flesjes bier leeg en rijden met hun scooter over straat. Volgens mij is dit gewoon strafbaar. Daarbij rijden ze altijd zonder helm met gele stickers. Bekeuringen worden niet uitgedeelt. De politie probeert een vriendelijk gesprek met ze aan te knopen, gaan voldaan weer terug naar de auto en de jeugd steekt intussenw eer een vuilnisbak in de brand terwijl je de politiewagen aan het eind van de straat weer ziet wegrijden.
  Deze overlast moet snel worden aangepakt.
  Dat kan heel makkelijk door gewoon vaker boetes uit te delen. Uiteindelijk kunnen ze het niet meer betalen en moeten ze naar paps en mans. Die vragen zich af waarom ze elke keer boetes krijgen en een beetje een ouder past hier zijn opvoeding direct op aan.

  Goeie zet van Swolwacht!!!


  ⚠️ Meld

 4. ik denk dat de beste mijnheer het verkeerde emailadres heeft gebruikt… het neigt naar propaganda.
  overigens zal het probleem er best zijn.


  ⚠️ Meld

 5. de beste man begint met Geacht College. Volgens mij zijn wij dat niet en komt het op mij over alsof Swollwacht graag wil laten zien hoe geweldig zij voor de bewoners opkomt.
  Snap niet zo goed wat deze ingezonden mededeling op het weblog doet


  ⚠️ Meld

 6. kop van het artikel:
  “Hangjongeren blijft een probleem”

  Sinds wanneer is het woord “hangjongeren” enkelvoud?
  Het taalgebruik glijdt in ieder geval wel af naar het niveau van hangjongeren….:(


  ⚠️ Meld

 7. Communicatie is de sleutel (iemand gister Rondom Tien gezien?)
  Inderdaad Ja-tja: Eerst daar kijken, vooral met de overlastgevende groepen praten. Die zijn namelijk best aanspreekbaar. Ook ff luisteren, hoort ook bij communicatie…dan kun je altijd “en gerichter” richting politie als politieke partij. Kom je er met de politie niet uit, kun je in elk geval gerichtere vragen stellen als bovenstaande algemene (volgens mij, slechts) indrukken.

  Persoonlijk weet ik dondersgoed waar het over gaat, ik heb er geen last van. Maar had gehoopt dat de klagers duidelijker konden zijn. Er moet toch heel wat gebeuren wil je het stadium van “praten” gepasseerd zijn?
  De politie kan de verantwoorde ouders er nog bij betrekken. De politiek gebruikt dit soort signalen vaak alleen maar voor scorebordpolitiek.


  ⚠️ Meld

 8. Swollwacht zal straks ook wel met een anti-hondenpoep verhaal komen. Maar toen mijn maat terecht aanklopte met de mededeling dat honden scheten en piesten op het strand waar even later mensen moeten liggen….heeft hij nooit wat weer gehoord :'(


  ⚠️ Meld

 9. praten,praten en nog eens praten, laten ook de jongerenwerkers vanuit het jeugdcentrum in stadshagen er eens naar toe gaan.
  waarom hangen ze op deze plek rond en zijn ze niet in het jongerencentrum.
  Helpt dit niet misschien onder begeleiding van de politie naar huis en de ouders erbij betrekken, die weten ook niet altijd wat hun kinderen doen (verwachten niet dat hun kinderen erbij staan).
  Het blijft een vervelend probleem voor de omwonenden, en of het dan de oplossing is om de politiek er vragen over te laten stellen.
  Is dhr.Ekkelboom zelf al ter plekke gaan kijken,praten met deze jongeren. Dan weet hij ook wat er leeft onder zijn toekomstige kiezers


  ⚠️ Meld

 10. Dat jongeren niet naar dat jongerencentrum gaan is toch heel simpel. Daar wordt op ze gelet, daar kunnen ze niet roken/blowen/drinken. En ik spreek uit ervaring dat er geen flikker te doen is in dat jongerencentrum. Zoek maar eens uit wat hun echt bezig houdt, zo moeilijk kan dat niet zijn. Zwolle valt wel mee, de gekste Marokkaan of Antilliaan kun je hier gewoon aanspreken. Sorry dat ik Marokkanen en Antillianen hierbij betrek maar ik probeer een punt te maken.


  ⚠️ Meld

 11. he jeugd wat bedoel je met die opmerking over ge gekste marokkaan of antilliaan. Snap dat niet helemaal. Geloof niet dat dit discriminerend bedoeld is.Snap wel, en dat gaf ik hierboven ook al aan dat deze jeugd (hangjongeren) niet bij het jongerencentrum komen. Jij hebt het over dat ze daar niet mogen roken/blowen/drinken maar dit kun je dan toch thuis doen, of mag het daar soms ook niet!!!!!!.Jeugdwekers van het jongerencentrum ga praten met deze jongeren, jeugs verwacht niet dat wanneer je sommige dinegn thuis niet mag je dat we in een jongerencentrun mag(blowen) en betrek de ouders van deze jongeren erbij.


  ⚠️ Meld

 12. Met die opmerking wil ik zeggen dat je in Zwolle de jongeren gewoon kunt aanspreken. En je zegt precies wat ik bedoel, ze gaan naar buiten omdat het in het Jeugdhonk niet mag en thuis ook niet.


  ⚠️ Meld

 13. @ buurtbewoner, dit vraag ik me ook wel eens af

  waarom hangen ze op deze plek rond en zijn ze niet in het jongerencentrum

  . Maar moeten de jeugdwerkers (alleen de betaalde waarschijnlijk) met een soort “kom in de tent-boodschap” de mensen daar weg en in het jeugdcentrum lokken? Denk dat dat niet gaat lukken, alleen al ivm “eigen wil”.


  ⚠️ Meld

 14. klinkt simpel: jongeren, jongerencentrum, klaar.
  Helaas werkt het zo niet.
  Er zijn jongeren die het leuk vinden om een filmpje te kijken of naar muziek te luisteren. Net zo goed als er jongeren zijn die het mooi vinden om met vrienden rond te hangen en in de openlucht met elkaar wat lol te trappen.
  Dat was vroeger zo, dat is nu zo, en dat zal niet veranderen.  ⚠️ Meld

 15. Eindelijk nuance dennis, mensen vergeten té vaak dat ze zelf jong waren. Hangjeugd….pfff wat een groot “hokje”. Welke leeftijdscategorie? Hoeveel personen zijn écht lastig? Moeten ze die als groep of als individu zien???

  Feit is wel, dat velen te beroerd zijn om de zelf gekochte rondzooi op te ruimen. Da’s zonde van ons mooie park. Zal ze wel regelmatig gezegd zijn…. Dus bekeuren. Onderhand moet men toch precies weten wie waar erg regelmatig zitten?  ⚠️ Meld

 16. @Yoz: we hebben het nier niet over de boulevard van de Millegerplas maar van het Twistvlietpark. En inderdaad, het is hier vaak een bende en veel scooters en troep. Klopt dus helemaal! Aanpakken die hap!


  ⚠️ Meld

 17. Wat precies aanpakken Twistvlietpad?
  – Park
  – Bende (afval of wat anders?)
  – Scooters
  – Troep = Bende neem ik aan?

  Hoe had je willen zien dat het opgelost werd?
  Is er nog nooit opgetreden?
  Heb jij wel eens met zo’n persoon gesproken?
  Over hoeveel personen gaat het?

  Een bijzonder goede relatie van mij, woont met zijn gezinnetje bij jou in de straat: Hoor ik nooit klagen?


  ⚠️ Meld

 18. nee dick, je moet ze niet lokken met iets, maar als je met ze gaat praten en aan ze vraagt wat willen jullie dan wel, trekken ze hun schouders omhoog.Ze willen ergens hangen zonder toezicht en dat snap ik ook nog wel.Vaak is het volgens mij ook zo dat het er niet om gaat dat ze er staan, maar die bende die ze er achter laten.Kijk maar eens bij de skateplek bij park de weezenlanden, wat een zooi na het weekend.En inderdaad al deze jongeren er al zo vaak staan dan lijkt mij dat bekend moet zijn wie het zijn.


  ⚠️ Meld

 19. Het is er vaak troep en regelmatig (asociaal) scootergescheur. Levensgevaarlijk soms. Bovenstaande is niet overdreven. En nee, ik heb nog niet met hen gesproken, omdat ik er zelf ook niet veel last van ondervind. Maar ik begrijp de irritatie wel van de bewoners dichtbij heel goed.
  Tja wat zal de oplossing zijn??? Ik ben bang dat deze scooterhelden toch geconfronteerd moeten worden met hun eigen gedrag, waarschijnlijk via de ouders. Lastig, dat snap ik ook wel weer.


  ⚠️ Meld

 20. Leuke wijk Stadshagen, 20 in een dozijn nieuwbouwwoningen, geordende steriele tuintjes, een minimum aan groen, veel weg, veel parkeerplaats, veel lease auto’s, gezellig winkelcentrum, en een regiment gezellige tweeverdienende vooral blanke 30 en 40 plussers in roze poloshirts die hun kroost niet kunnen opvoeden.
  Mag je één keer raden waar ik nooit wil wonen.
  😀


  ⚠️ Meld

 21. oh oh wat zijn sommige lekker kortzichtig hier, het is een vervelend probleem die alleen met behulp van iedereen kan worden opgelost.
  buurtbewoners,wijkagent en ouders van de jongeren benaderen.
  ik woon ook niet in stadshagen, maar de “problemen”komen in iedere wijk voor. 😛


  ⚠️ Meld

 22. Heerlijk
  oh, zo heerlijk constructief, het begint een beetje op nujij te lijken hier gezien de laatste reacties. Voordeel van afgeven op andere wijken is wel dat dit voor je zelfbeeld relatief gemakkelijk een goed gevoel kan geven onder het excuus van ‘ff een discussie leven inblazen’. Dan back on topic dan maar:
  Hangjongeren zijn van alle tijden, voorheen stond je met een groep op de fiets en een enkele brommer. Het beeld van de hangjongere was toen nog niet geschetst en was er weinig loos, terwijl nu een groep van meer dan 5 jonderen van een jaar of 12 tot 16 gelijk angst inboezemt. Nu heeft men scooters en is wiet en drank in de mode, tel daar het groepsgedrag (van alle tijden) bij op en overlast is inderdaad geboren. Hard optreden gaat niet werken (behalve tegen recidivisten) en inderdaad moet het gesprek wel aangegaan worden maar dan klassikaal met de buurtbewoners erbij om elkaars standpunt eens te horen xodat er wat meer wederzijds begrip kan zijn. Tot zover 😉


  ⚠️ Meld

 23. samenscholingsverbod, cameratoezicht… pfff… het mag wel weer wat kosten zeker. Laat de hele gemeenschap maar weer opdraaien voor een paar kleinzerige ‘klagers’ die te beroerd zijn om zelf de jongeren aan te spreken. Kijk maar uit, misschien bijten ze!


  ⚠️ Meld

 24. kop van het artikel:
  “Hangjongeren blijft een probleem”

  Sinds wanneer is het woord “hangjongeren” enkelvoud?
  Het taalgebruik glijdt in ieder geval wel af naar het niveau van hangjongeren….
  Door pietpuk, op 27 september 2009 om 18:15

  Ik ben ook wel van de Nederlandse taal, maar als je iemand verbetert moet je het wel goed doen 😉
  In dit soort koppen kan enkelvoud namelijk prima. “Het fenomeen hangjongeren blijft een probleem”. Volgens mij is dat wat er bedoeld wordt. Het kan overigens allebei. Maar ik denk dat je het moet vergelijken met “Een aantal vogels is overgevlogen”. Dan gebruik je ook enkelvoud.


  ⚠️ Meld

 25. oh, zo heerlijk constructief, het begint een beetje op nujij te lijken hier gezien de laatste reacties.

  Haha! Wel een beetje ja 🙂 Alleen op nujij gooien mensen vooral hun eigen reacties neer en lijkt het of ze de teksten van anderen niet eens lezen.

  Goed…on topic: ik kan me wel indenken, dat mensen die wat ouder zijn de jongeren niet aanspreken.
  Wat ik niet begrijp is dat de politie niets kan doen. Wat eerder ook al genoemd werd: bier drinken en dan weer op de brommer rond crossen. Dat lijkt me niet te kunnen. Zonder helm brommer rijden? Kan ook niet volgens mij.
  Ik had zelf ook het idee, dat die boulevard een voetgangersgebied is en dat er dus niet ge(brom)fietst mag worden. Nou, weer zo’n puntje. (Maar dan mogen moedertjes op zaterdagochtend er ook niet met hun kroost overheen fietsen! ;))

  Het moet toch mogelijk zijn om een duidelijk signaal af te geven over wat wel en wat niet kan?!? Dat ze buiten willen zijn is prima. Er zijn ook genoeg hangouderen. Maar laat ze zich dan een beetje gedragen. Dan kan het niet zo’n probleem zijn volgens mij!


  ⚠️ Meld

 26. jullie zeuren altijd maar op ons. ben dan wel niet van stadshagen maar ‘hang’ ook wel ergens zoals jullie dat noemen. Maar er word altijd maar geklaagd enzo het word nooit een x van onze kant bekeken


  ⚠️ Meld

 27. Misschien dat sommige mensen ‘jullie kant’ niet goed begrijpen. Probeer het anders eens uit te leggen. Ik heb vroeger bijvoorbeeld nooit ‘rondgehangen’. Ik ken het dus niet uit ervaring. Wel zie ik het gebeuren. Ook bij ons voor het huis gebeurt het wel (niet direct tegenover maar op een meter of 50 afstand). Soms is het vervelgend, als ze stevig vuurwerk gaan knallen bijvoorbeeld of met de brommers onnodig gaan lopen gassen. Soms hangen ze gewoon rond. Zitten op het bankje, ouwehoeren wat, stekken een sjekkie op en dat gaat zo de hele avond door. Geen probleem wat mij betreft.

  Maar goed, leg eens uit. Ik ben wel even benieuwd hoe het eruit ziet van ‘jullie kant’.


  ⚠️ Meld

 28. Kom dan eens met ideeen als we het van jullie kant moeten bekijken BArry,er moet toch een oplossing zijn voorin mijn ogen niet eens een groot probleem.Reken echter niet te veel op de politie,die heeft nergens geen tijd voor schijnbaar.Een mooi en duur jeugd centrum bouwen is nog geen garantie voor verbetering daar is meer voor nodig.


  ⚠️ Meld

 29. Hier op het weblog hebben we wel eens vaker jongeren gehad die reageerden op dit soort berichten. Dit vind ik positief en ik hoop ook meer van de andere kant van het verhaal te horen.

  Helaas blijft het vaak bij:”jullie begrijpen ons niet”, “jullie zien maar één kant van het verhaal” enz enz.


  ⚠️ Meld

 30. Hangjeugd.
  Ik zou zeggen neem een contact op met het Zwolse beveiligingsbedrijf Bloemink Security, die zie ik daar vaak rijden en wellicht hebben hun een oplossing voor jullie!!


  ⚠️ Meld

 31. @Natascha:
  Nooit aan gehad ook. Geen brommer gehad, nooit gerookt. Die twee elementen vallen dus al weg. Maar goed, dat is even een veronderstelling. Ik hoop nog altijd dat er hier wat meelezende jongeren zijn die hun kant van het verhaal kunnen vertellen. Wellicht dat jij ook wat zinnigs hebt in te brengen omdat ik meen te lezen dat jij dus wel ‘gehangen’ hebt. (beetje nare naam op deze manier ;D )


  ⚠️ Meld

 32. In mijn studententijd ging ik regelmatig met een vriend ’s avonds op de St. Pietersberg zitten. Dan dronken we ook wel de nodige biertjes. Alleen we gingen daar op de fiets heen en verder had niemand last van ons.
  Zou wel jammer zijn als dat soort dingen niet meer mogelijk zijn doordat er een paar s*kkels zijn die zich niet kunnen gedragen als ze even onder de vleugels van de ouders weg zijn!


  ⚠️ Meld

 33. Helaas blijft het vaak bij:”jullie begrijpen ons niet”, “jullie zien maar één kant van het verhaal” enz enz.

  Maar daar slaat zo’n jongere dan ook de spijker op zn kop. Dat is namelijk ook precies wat veel mensen ook doen.


  ⚠️ Meld

 34. Maar wat hij probeert te zeggen is wat ik ook zeg: láát ze dan ook zeggen wat hun kant van het verhaal is. Alleen de mededeling ‘jullie zien maar één kant van het verhaal’ schiet niet echt op helaas. Daar zal een uitleg wel handig bij zijn.


  ⚠️ Meld

 35. @ zusenzo

  ”Hoor ik nooit klagen? ”

  Ja of nee?
  Door , op 28 september 2009 om 07:25

  Die klagen dus nooit over hangjongeren in ons mooie park. Moet de rest nog lezen. Maar heeft al iemand de mooie zitfaciliteiten in het park besproken? Is dat uitnodigend, aanleiding geven of gewoon opsieren….zeg het maar ontwerperT? Vind het mooi, dat zeker. En functioneel dus;)


  ⚠️ Meld

 36. Buurtbewoner, natuurlijk ben ik ook tegen lokken. Gadverdamme zelfs, lokken doe je bij honden en eenden. Heb al eerder aangegeven dat ze hun rotzooi idd wel eens zouden moeten opruimen. Anders maar bekeuren. Jij hebt geen lawaai-overlast? Je ergert je niet aan scooters-ansich?


  ⚠️ Meld

 37. @ Wichter, ik vind je beeldvorming verkeerd. De wijkagente in Stadshagen (volgens mij is er pas iets veranderd in de bezetting) neemt de tijd en neemt de moeite mail en telefoon te beanwoorden.

  Bovendien is het idd mooie en functionele jeugdcentrum een succes! Makkelijk te checken. Maar nu ging het over hangjongeren.
  Te makkelijk om in het algemeen te zeggen: de politie heeft toch geen tijd.


  ⚠️ Meld

 38. In Westenholte, mochten we na schooltijd ook graag ergens oh-en. Leuk om ergens anders te zijn als bij ouders. Dus de bieb….Dat ging een paar keer goed, we werden er al eens uitgestuurd omdat we toch lawaai maakte. Uitendelijk schreeuwde L.: “Nu eruit of ik bel de pliesie”. Dus wij met z’n allen in een busje afgevoerd al zwaaiend naar het winkelend publiek. Toen mochten we naar huis bellen—-daaar zit de clou volgens mij—-want je opvoeders zijn verantwoordelijk. Mijn pa zei dus: “mooi, als je daar, daarom bent…..loop je maar naar huis”.

  Of het puur daarom was, weet ik niet. Maar “gehangen” hebben we niet echt meer. Beetje in de speeltuin af en toe. Had ook niemand last van. Mijn punt: De opvoeders moeten weten waar hun kind uitHANGT en zijn er tot hun 18e verantwoordelijk voor. Dat velen onder die verantwoordelijkheid uitkruipen, tja da’s een feit.


  ⚠️ Meld

 39. Het klopt idd dat de jeugd altijd roept “jullie begrijpen ons niet en er wordt niet naar onze kant van het verhaal gekeken”

  De Gemeente hier is samen met de “hangjongeren” jongerenwerk en politie om tafel gaan zitten iedereen kon zijn verhaal doen en naar de hand daarvan hebben ze de hangjongeren een paar van die zeecontainers gegeven en een plek waar ze kunnen samenkomen, de jeugd zelf is aan het werk gegaan en de plek bestraat er zijn een paar parkeerplekken gemaakt voor diegene die een auto hebben, de containers zijn creatief beschilderd en er zijn bankjes in gemaakt.

  Jeugd tevreden, Hattemers blij, prima toch. De plek zelf ligt vol met afval en rotzooi dat is wat minder maar ja hoort er een beetje bij.

  De perfecte oplossing zal er nooit komen maar als alle partijen een beetje water bij (het bier:D) de wijn doen moet er toch wat mogelijk zijn.

  Door telkens tegen die jongeren te roepen wat niet mag en kan gaat het in ieder geval niet lukken.

  Misschien een idee dat daar in stadshagen iemand van de bewoners en iemand van gemeente en jeugdwerk op een avond bij die jongeren gaan hangen zelf ook en biertje drinken en samen gaan kijken wat er mogelijk is.

  SUCCES DAAR!!!!


  ⚠️ Meld

 40. Koko,

  die rotzooi hoort erbij? Hoezo, misschien nemen diezelfde jongeren het jou en anderen later wel kwalijk dat ze zo hun gang mochten gaan.

  Het is een stuk verveling en thuis is er ook geen zak aan natuurlijk, want hun ouders…wat zijn dat voor mensen?

  Ouders hebben verantwoordelijkheid naar hun kinderen toe, kindjes krijgen is toch zo leuk of niet? Kindjes opvoeden hoort daar ook bij.

  En dat jeugd en hun gedrag van alle tijden is ja, dat ze groepjes vormen ja, maar wat ze doen…is voor niemand nuttig. Dus zorg voor nuttige bezigheden. Vraag ze wat ze leuk vinden om te doen, een zeecontainer kan die daartoe bijdragen?  ⚠️ Meld

 41. Wees blij dat ze niet de godganse dag achter de pc zitten Zo komen ze nog eens buiten. Deden wij vroeger ook altijd kwamen we samen op een pleintje bij garages en ja daar klaagten toen ook al mensen over. Je had 2 soorten klaagers; een die mopperde en altijd de politie belde of alleen tegen anderen oa buren,politiek liep te klagen. Je had er ook bij die naar je toe kwamen lopen en vroegen of het wat minder kon en ook inderdaad punten had waar wij niet aan dachten als we daar waren. Daar hielden we dan ook rekening mee.

  Goh waar lijkt dat toch op? Dit was 25 geleden.


  ⚠️ Meld

 42. Zeer sterk Derk,

  Je had 2 soorten klaagers;
  – Een die mopperde en altijd de politie belde of alleen tegen anderen oa buren,politiek (dat deden ze bij ons nog niet) liep te klagen.

  – Je had er ook bij die naar je toe kwamen lopen en vroegen of het wat minder kon en ook inderdaad punten had waar wij niet aan dachten als we daar waren. Daar hielden we dan ook rekening mee.

  Haast nixxx aan toe te voegen. Zegt ook veel over het de klager-z?lf. Groet de klager, die met ons ging praten (ging dan over garage-voetbal) en zijn vrouw nog steeds als ik hun tegenkom 😉


  ⚠️ Meld

 43. dick met de politie heeft toch geen tijd bedoel ik dat er voor dergelijke aktiviteiten als deze meer nodig is dan alleen de politie in te schakelen,misschien lopen ze in Srtadshagen24 per dag maar in Westenholte b.v merk ik dat er nog geen tijd is om vragen van mensen fatsoenlijk te beantwoorden.Mensen zelf zouden ook eens vaker de moeite moeten doen.Laats was er bij aan de kolk veel vuil van jongeren blijven liggen die hadden gezwommen.de volgende dag ben ik er heen gegaan en heb ze verteld dat ze op andermans grond verbleven en dat ik het prachtig vond dat ze zich zo vermaakten,maar dat het wel normaal zou zijn dat de boel netjes achter bleef.Nooit geen last meer gehad.Heb zelfs een koelkast en een container staan voor ze.Mensen moeten mensen ergens over aan kunnen spreken en meestal lukt dat.maar met het antwoorden van telefoon en e-mail ben je er echt nog niet Dick.Hoeveel agenten zijn er b.v in een STAD asl Stadshagen????


  ⚠️ Meld

 44. Denk dus dat het bij de ouders begint Wichert. En bij (lees Derk hierboven) communicatie. Gewoon aanspreken. Het zijn echt geen mensen van een andere planeet. Vind het zielig om gelijk de politie te bellen/jeugdwerkers te mobiliseren, klagen tegen buren als je niet eens met ze gepraat hebt. Ze zitten altijd op hetzelfde plekkie. Enkelen zullen jouw ook niet onbekend voorkomen. Immers……als er thuis geen aandacht aan ze wordt besteed, hun school is sh*t en wat leren ze er nog waar ze later wat aan hebben…..blijft er niet heel veel anders over als vrienden en…..ja zeker ook de hobby; de voetbal bijvoorbeeld.

  Dus ik zet in op communicatie en vooral ook communicatie met de ouders. Als je gaat janken zonder dat je die 2 paden bewandeld hebt, vind ik dat je niet goed bezig bent. Het is algemeen bekend dat ouders hoe langer hoe minder naar hun kinderen omkijken…..geen tijd voor/past niet in hun carriere. Tja, dan merk je de gevolgen elders. Misschien denk ik te simpel, heb het gelukkig niet bij de veter gehad. Maar ik probeer me wel in te leven.


  ⚠️ Meld

 45. Haast nixxx aan toe te voegen. Zegt ook veel over het de klager-z?lf. Groet de klager, die met ons ging praten (ging dan over garage-voetbal) en zijn vrouw nog steeds als ik hun tegenkom

  Zo is het maar net dick comminucatie. Wij wisten wel wie er belde of bij andere hun beklag deden. Gevolg voor hun? Na dat kun je wel raden 😉 Die hadden en groep tegen zich en dan kan een groep gemeen zijn hoor. Kortom ze maakten het hun eigen moeilijk.

  Hier schuin tegenover is een speltuintje waar ik iedere middag met hem naar toe ga ( is nog maar 4) S avonds zitten daar de “grote” jongens bier te drinken en met hun scooters te spelen. Die heb ik ook al diverse malen aangesproken of ze na 20.00 uur niet onnodig hard op wouden trekken met hun scooters ivm lawaai wat de kleine wakker maaakt. Prima houden ze rekening mee uitzondering daar gelaten maar dat is nu zelden. Ook als ik met de kleine in de speeltuin kom en er ligt glas ( kapot geslagen bierflesje) Als ik dan zie dat hun er zijn spreek ik hun er ook op aan en wijs naar de prullenbakken die er staan, leg ze uit dat er overdag veel kinderen van 3-5 jaar komen en dat die het gevaar van dat glas niet zien of er zich per ongeluk aan kunnen bezeren. Nu al een half jaar geen rotzooi daar meer.

  Oplossing is eenvoudig en kost minder energie dan klagen en je eigen lopen op te vreten.


  ⚠️ Meld

 46. Dat inleven lukt je prima,ik ben met je eens dat het bij de ouders begint,dat zie en merk ik elke zaterdag als ik op het voetbalveld bezig ben voor de jeugd,soms denk ik wel eens ,waar doe ik het nog voor ,maar dan denk ik aan al die kinderen en ouders die het wel goed doen en probeer daar dan maar weer moed ui te putten om door te gaan


  ⚠️ Meld

 47. @dick, sorry die waren er ook bij betrokken sorry sorry. er waren zelfs ouders die met het bestraten geholpen hebben.

  @zusenzo, je laat ze toch niet helemaal hun gang gaan door ze in hun eigen rotzooi te laten staan waar niemand last van ze heeft, erg overtrokken hoor

  Kijk eens langs de weg wat mensen allemaal laten slingeren dus als je jongeren op één plek laat dan heb je daar troep.
  Dus een kind wat een snoepje pakt en later gaat stelen kan de schuld bij zijn ouders zoeken. hahaha wat een onzin.

  stuk verveling, thuis geen zak aan, wat voor een ouders!! Ik ken die jeugd niet jij kennelijk wel. Hier gaat het om van alles wat maar het punt is toch de overlast en niet de thuissituatie.
  Wat ik wel weet van hier in Hattem is dat gasten waar je het niet van verwacht ook overlast bezorgd en diegene waar iedereen zijn vooroordeel van heeft ook mee kan vallen, net als bij volwassen mensen;)

  Kinderen krijgen is uniek en opvoeden hoort daar zeker bij. Helaas doen er zich vaak situaties voor dat het wel eens anders uitpakt. Het is dan makkelijk om de ouders daarvan de schuld te geven en dat erbij als je dan weet hoe de ouders zijn verwacht dan niet de oplossing van hun kant.

  Die zeecontainer heeft hier wel geholpen.
  Zelf zit ik in de situatie dat ik regelmatig van hulp van anderen afhankelijk ben en wonder boven wonder ik die vaak krijg van die “hangjongeren” en raad eens wat de meeste hulp van gasten waar ik ook een vooroordeel van had.

  NOGMAALS SUCCES DAAR


  ⚠️ Meld

 48. @dick Die jeugdwerkers hier en die politie met gemeente waren nodig om die containers te krijgen;)

  Ook hier in de speeltuin troffen we vaak glasscherven van bierflessen aan. Van de speeltuin zijn we toen met een kratje bier naar hun toe gegaan en samen opgedronken en de situatie uitgelegd. Tot op heden geen last meer van scherven.

  Met activiteiten hier in de speeltuin vragen we ze of ze willen helpen en uiteraard borrelen we dan wat na met die jeugd.


  ⚠️ Meld

 49. Eens derk. Vind ook de rol van de politieke partij in deze discutabel. Komt nogal populistisch over om deze onderwerpen aan te kaarten. Kunnen ze net zo goed (heb ik al eerder geschreven) de NL-klaagtoptien aanpakken en iemand over hondenpoep laten klagen. Dat staat immers op 1 geloof ik. Wat kan de politiek doen? Minstens komen kijken (deze partij heeft dat zelfs al eens nagelaten), dan een vragenlijstje opstellen en proberen een meerderheid te krijgen voor een gefundeerd voorstel. Maar er zal toch wel beleid zijn tegen hangjongeren? Wat mankeert daar aan? Toen wilde geloof ik een meerderheid zo’n hooppiepend ding (Musquito oid), tegen samenscholing. Later mocht dat (landelijk) weer niet, dus zullen die dingen nu wel op de gemeentewerf liggen.

  Idd derk Oplossing is eenvoudig en kost minder energie dan klagen en je eigen lopen op te vreten.
  Klagen is ook een erg negatieve manier van uiten….misschien gewoon meedenken/meedoen aan verbeteringen?


  ⚠️ Meld

 50. Eens met je post van 14:58 wichert. Eigenlijk is het gewoon sneu natuurlijk voor die kinderen, dat “plaatsen waar hobby’s worden beoefend”, soms tot “algemene dumpplaats en hier heb je wat geld voor de rest van de dag of ik kom je wel een keer weer ophalen” zijn verworden. Zal wel met doorslaand egoïsme te maken hebben.


  ⚠️ Meld

 51. :D:D:D Koko, had eigenlijk ook niet anders verwacht.

  Mooie samenwerking dan Koko: Politie en jeugdwerkers. Gelukkig kan het nog anno 2009: goede samenwerking!

  Geweldig dit is een nog betere oplossing:

  Ook hier in de speeltuin troffen we vaak glasscherven van bierflessen aan. Van de speeltuin zijn we toen met een kratje bier naar hun toe gegaan en samen opgedronken en de situatie uitgelegd. Tot op heden geen last meer van scherven.

  Met activiteiten hier in de speeltuin vragen we ze of ze willen helpen en uiteraard borrelen we dan wat na met die jeugd.

  .


  ⚠️ Meld

 52. Ik mis de lege zakjes wiet nog in het vorenstaande.

  De huidge generaties zijn opgegroeid in toenemende welvaart, waardoor men de waarde van geld en goederen steeds meer uit het oog is verloren.

  Zo steekt de jeugd zich meer in meer in de schulden om in haar materiele behoefte of geneugten des levens te voorzien.

  De huidge recessie kan hen hopelijk duidelijk maken dat geld, een baan of statusverhogende zaken niet vanzelfsprekende zijn.

  In elk geval heeft praten met die gasten volgens mij geen enkele zin, daarvoor zijn ze nog te puberig en te verwend!


  ⚠️ Meld

 53. In elk geval heeft praten met die gasten volgens mij geen enkele zin, daarvoor zijn ze nog te puberig en te verwend!
  Door Jongere Oudere, op 28 september 2009 om 15:31

  Vooroordeel! Al geprobeerd?

  Juist de eigen ouders zouden met de kinderen moeten praten. Maarja papa moet werken en mamma zit bij de buren of moet ook werken om de hoge lasten ( waar ze zelf voor hebben gekozen) te verdienen. Kinderen zijn daarvan juist de dupe en nu zie ik dat de rollen omgedraaid, ze zijn lastposten, hangjongeren.

  Dat de jeugd mooie dingen wilt hebben en de nieuwste scooters i-phones ect is eigenlijk een copycat van het gedrag van de ouders en gewoon te weinig aandacht van de ouders. Vroeger toen ik thuis kwam was mijn moeder er en dronken we een kopje thee of wat fris en namen de dag op school door.

  Jullie hebben het hier over de “overlast” dmv rond hangen. Mag ik jullie eens uitnodigen op ons forum waar je deze zelfde jeugd de boel ziet op te lichten? Zitten gevallen van 14-16 jaar zelfs tussen. Natuurlijk ook ouderen maar we merken dat ze telkens vroeger beginnen met dit soort praktijken.

  http://www.opgelichtopinternet.nl/


  ⚠️ Meld

 54. Raadsleden krijgen vaak klachten binnen van mensen,als ze er niets aan doen en/of aandacht aan schenken zeggen ze die lui zitten wel in de raad maar doen niets voor ons.Als ze vragen gaan stellen wordt er gezegd dat ze dat doen om stemmen te winnen,dus vanaf nu tot Maart als er verkiezingen zijn maar niets meer ondernemen??????Als ik wijkspreekuur heb in Westenholte komen ook daar veel vragen,die naar mijn mening voor 90% worden opgelost,meestal door de wijkbeheerder die aanwezig is.Ook is daar de politie aanwezig.Ik weet niet als dit in elke wijk zo gebeurd maar het voorkomt wel vele vragendie anders door politieke partijen gesteld zullen worden.echter ik vind het kinderachtig te stellen als iemand van de raad een vraag stet om zo negatief te reageren want ik weet gewoon dat het goed bedoelt is.En geloof me er komen heel wat klachten binnen


  ⚠️ Meld

 55. DERK

  Met praten bedoel ik eingenlijk door de Politie ed. Uiteraard dienen de ouders dit wel te doen.

  Dat koppie thee is idd heel herkenbaar!

  Vanaf 12/13 gaat het tegenwoordig al mis, hetgeen voor mij onbegrijpelijk is.

  Dit kan toch alleen maar als de ouders dit niet zien of niet aanwezig zijn?

  Ik hoefde het trouwens niet in mijn hoofd te halen om door de weeks om 22.00 nog niet thuis te zijn!

  Maar ja….


  ⚠️ Meld

 56. Vroegâh had je geen drempels! Alleen maar kuilen! 😀

  Ik hoefde het trouwens niet in mijn hoofd te halen om door de weeks om 22.00 nog niet thuis te zijn!

  Vroeger toen ik thuis kwam was mijn moeder er en dronken we een kopje thee of wat fris en namen de dag op school door.

  Heel herkenbaar! Echter, toen ik op de middelbare school zat ging mijn moeder wel weer gewoon werken. Maar aan aandacht geen gebrek hoor! We waren gewoon thuis ’s avonds!


  ⚠️ Meld

 57. @jongere ouder. waar kunnen jongeren zich in de schulden steken? juist bij de ouders, banken, winkels. Het wordt ze ook wel makkelijk gemaakt en doordat hun ouders ook vaak meer hebben dan dat ze kunnen besteden gaat het vaak over op de kinderen.

  Praten heeft denk ik meer zin dan voortdurend dingen zoeken waar velen inderdaad mee de mist in gaan dit vervolgens op een weblog te benoemen en daarna hopen dat de recessie duidelijk zal maken dat “geld, baan, statusverhogendezaken” niet vanzelf sprekend zijn. Zijn die vanzelfspekend geweest dan?


  ⚠️ Meld

 58. Eens met derk weer, ook met de oudere jongere vwb tijdstip van thuiskomen bijvoorbeeld. En: Vanaf 12/13 gaat het tegenwoordig al mis, hetgeen voor mij onbegrijpelijk is. Dit kan toch alleen maar als de ouders dit niet zien of niet aanwezig zijn?

  Hoorde in de pauze een verhaal van een jochie van ELF hier bij S.wijk uit de buurt die er ’s nachts uitging om met oudere maatjes te stelen.

  Maar, oudere jongere, met praten bedoel ik in eerste instantie praten thuis. De klager zou eerst moeten gaan praten met degene van wie ie last heeft dan de pliesie erbij. Thuis zou de beschermde omgeving moeten zijn en idd opvoeden is niet altijd makkelijk en nee, je kunt het niet van de commerciële tv leren. Volgens mij niet tenminste.
  Hou niet zo van die van “de roze stijllozen” afkomstige beeldvorming als koppie thee drinken.
  Goed voorbeeld voor plieisiewerk vind ik die rotzooi voortdurend niet opruimen. Koko had hele crea oplossingen.


  ⚠️ Meld

 59. Nee jammer genoeg reageren die hier niet. Maar je zou zelf eens een gesprek met hun aan kunnen gaan. Bijvoorbeeld door hun op dit topic te wijzen of gewoon hun duidelijk maken wat je dwars zit. Neem aan dat het geen 15 jongeren zijn. Is de groep wel groot neem dan contact op met de wijagent en vraag of die en gesprek wilt regelen.

  Stap is groot maar kost weinig tijd en de impact voor de jongeren is groter als de weg die nu in is gegaan.


  ⚠️ Meld

 60. en wij de “ouderen”maken ons weer druk en van de jongeren waar het om gaat laten niets van zich horen.
  Door buurtbewoner, op 28 september 2009 om 22:15

  Dat is niet helemaal waar…

  jullie zeuren altijd maar op ons. ben dan wel niet van stadshagen maar ‘hang’ ook wel ergens zoals jullie dat noemen. Maar er word altijd maar geklaagd enzo het word nooit een x van onze kant bekeken
  Door BArry, op 28 september 2009 om 08:00

  Echter, helaas weer even piepen, dat er “nooit een x” naar hun kant van het verhaal gekeken wordt…


  ⚠️ Meld

 61. Zouden er idd kinderen zijn die zich door niemand begrepen voelen? Zouden die toevallig ook in de puberleeftijd kunnen zitten?
  Heb jij je altijd begrepen en met liefde omringd gevoeld?

  1 geprek kan idd al veel ruis op de communicatielijn weghalen, derk.
  Dapper van Barry ook dat ie hier zo durft te posten. Jammer dat er dan weer een plantje is die over die x valt. Netjes trouwens…een “x”;)


  ⚠️ Meld

 62. probeer
  probeer maar om een samenscholingsverbod te maken, dan hebben ze de poppetjes aan het dansen;) en cameras zijn binnen 1 avond weer weg.

  of een mooie plek maken met hokken ofzo waar we kunnen zitten, dan is alles opgelost, maar ze vinden het blijkbaar niet zo belangrijk anders hadden ze wel oplossingen voor ONS bedacht ipv voor jullie.

  mijn mening

  groeten


  ⚠️ Meld

 63. Nee, Dick ik val niet over het gebruik van “x”. (Hoewel het ook niet de schoonheidsprijs verdient ;))
  Ik val over het feit dat we hier wel vaker discussies gezien hebben over hangjongeren, de jeugd van tegenwoordig enz. enz. waarbij in het begin één of enkele jongeren hun mening geven en vervolgens VOLLEDIG afwezig zijn!

  Vaak is de initiële reactie iets in de trant van:”Jullie kennen hier maar één kant van het verhaal en er wordt nooit eens naar ons geluisterd!”
  Wanneer je dan vraagt om de andere kant van het verhaal komt er niets meer. Dáár val ik over!


  ⚠️ Meld

 64. probeer
  probeer maar om een samenscholingsverbod te maken, dan hebben ze de poppetjes aan het dansen en cameras zijn binnen 1 avond weer weg.

  of een mooie plek maken met hokken ofzo waar we kunnen zitten, dan is alles opgelost, maar ze vinden het blijkbaar niet zo belangrijk anders hadden ze wel oplossingen voor ONS bedacht ipv voor jullie.

  mijn mening

  groeten
  Door lol, op 28 september 2009 om 23:57

  Ook gezien mijn eerdere reacties in ieder geval bedankt dat je de moeite neemt om te reageren. Het is inderdaad zo, dat communicatie belangrijk is.

  Reden dat er niets voor jullie bedacht wordt maar voor de mensen die last van jullie hebben is vrij simpel. Er is niets voor jullie geregeld en niemand had een probleem (dacht men). Totdat jullie dan zelf maar een plekje uitgezocht hebben om rond te hangen en mensen er last van schijnen te hebben. Dus voor de klagers ziet het eruit alsof jullie “begonnen zijn”. (Dat is erg kinderachtig verwoord, maar beter kon ik het niet verzinnen.)
  Hebben ze in Stadshagen niet van die metalen hang keetjes? Hier in Zuid wel. En bij de skatebaan hebben ze ook zo’n ding. Zo’n keetje lijkt me de ideale oplossing. Mensen hebben er geen last van je, je kunt lekker een beetje droog zitten en je hebt niet de gedwongen controle die je bij het jeugdcentrum wel hebt. Bovendien is zo’n keetje 24 uur per dag “open”.

  Over het eerste stuk van je reactie verbaas ik me wel een beetje. Komt een beetje dreigend over. Wat zou je willen doen als ze een samenscholingsverbod instellen?
  En camera’s…Ik kan het verkeerd begrijpen, maar ik krijg het idee dat je ze zelf dan wel wil “verwijderen”. Volgens mij zijn de huidige camera’s behoorlijk vandalisme proof. Bovendien zou ik het niet erg waarderen als op die manier ons geld weggegooid wordt.

  Feit is: jullie willen een plekje om lekker rond te hangen en andere mensen claimen last te hebben van jullie op de plek waar jullie nu rondhangen. Daar zul je toch uit moeten komen! En volgens mij kan dat alleen maar door in gesprek te blijven!

  Wat je ook zou kunnen doen… Nu stelt Swollwacht allemaal vragen namens de “klagers”. En de enige oplossing die gesuggereerd wordt is dat jullie weggejaagd moeten worden.
  Waarom neem je geen contact op met een andere politieke partij? Laat hen ook eens wat vragen opstellen! Waarom is er geen openbare hangplek voor jongeren in Stadshagen? Nu hebben mensen last van jongeren; wat gaat de gemeente doen om jongeren een plekje te bieden zodat ze geen overlast vormen? Of misschien nog stelliger (het mag best een beetje ironisch zijn): wanneer gaat de gemeente zorgen voor gratis rolluiken voor mensen die klagen zodra ze buiten een blaadje van een boom op de grond horen vallen?


  ⚠️ Meld

 65. Klasse lol; een reactie!

  Al klinkt dit nogal provocerend, wat denk je met dansende poppetjes en camera’s vernielen te kunnen bereiken? Camera’s mochten volgens mij niet ivm wet op de privacy.

  probeer maar om een samenscholingsverbod te maken, dan hebben ze de poppetjes aan het dansen en cameras zijn binnen 1 avond weer weg.

  Dit is goed meegedacht en ik vind het een goed idee. Al eens aan de wijkmanager of zijn maat of aan de wijkagent meegegeven:

  of een mooie plek maken met hokken ofzo waar we kunnen zitten, dan is alles opgelost, maar ze vinden het blijkbaar niet zo belangrijk anders hadden ze wel oplossingen voor ONS bedacht ipv voor jullie.

  Het gevaar van zo’n hok, lol, is dat er dan jongens uit andere wijken komen die het (vaak uit jaloezie/afgunst) weer willen slopen. Dat hadden wij in Westenholte met (bleek later) gewoon goed volk uit Zuid.

  Tip, ga eens met een man of 2 bij Jurrien Stroomberg langs. Of met een groepje naar het wijkplaform. Heb daar Level-Z ook regelmatig entousiast hun ideeen zien uitdragen. Ongevraagde ervaring van een ouwe l*l? Alleen in overleg kun je wat bereiken!

  Succes…


  ⚠️ Meld

 66. 86 potentiele toezicht houders die anders hun tijd verdoen achter een pc x een dag of 5 per jaar maakt dat het probleem beheersbaar wordt.


  ⚠️ Meld

 67. Nix geen voorzieningen maken voor overlast bezorgende pubers. Dit maakt ze juist nog verwender!

  Je denkt toch niet dat ze in regen, wind en koude hun Wietjes gaan roken, gaan n**ken in het gras of hun iphone laten afspelen!!

  Waar zijn die kampen van Ruudje L gebleven?


  ⚠️ Meld

 68. @ Plantje: je krijgt er van mij een “+” bij.
  Heldere en goede reactie.

  Ga alsjeblieft niet in 2 kampen zitten: het meine en het deine, hullie en zullie, wij en zij enz… Zorg samen voor een oplossing. Zo’n metalen keetje is toch een prima oplossing om jeugd een plekje te bieden?

  @ lol: Je kan altijd informeren bij de wijkbeheerder (of wie dan ook? Dick weet vast wel bij wie je moet zijn) om een gesprek aan te gaan. Stem jullie wensen af en kijk wat de mogelijkheden zijn.

  Veel mensen zijn vaak geneigd om in beperkingen te denken in plaats van mogelijkheden…


  ⚠️ Meld

 69. Marieken de 2e

  Je denkt tog niet dat die gasten in een metalen keetje willen zitten??

  Minimaal de nieuwste PS3 dient er te staan, anders komen ze niet eens!


  ⚠️ Meld

 70. Tip, ga eens met een man of 2 bij Jurrien Stroomberg langs. Of met een groepje naar het wijkplaform. Heb daar Level-Z ook regelmatig entousiast hun ideeen zien uitdragen. Ongevraagde ervaring van een ouwe l*l? Alleen in overleg kun je wat bereiken!

  Het stond er al…


  ⚠️ Meld

 71. @ Willem: 86 (???)
  Wat is je definitie van “tijd verdoen achter een pc”
  x een dag of 5 per jaar (???)
  Wat maakt WELK probleem beheersbaar?

  Wat moet er door wie (zal wel iets met 86 zijn?) gedaan worden?

  Wil je misschien je niet altijd even duidelijk post iets toelichten
  😮


  ⚠️ Meld

 72. Marieken de 2e

  Je denkt tog niet dat die gasten in een metalen keetje willen zitten??

  Minimaal de nieuwste PS3 dient er te staan, anders komen ze niet eens!
  Door Oudere Jongere, op 29 september 2009 om 11:16

  Wat een onzin! Nu hangen ze buiten…zonder wat voor voorziening dan ook! Dan is een metalen keetje toch al een hele vooruitgang of niet dan?


  ⚠️ Meld

 73. Ja hallo, ik ben oudere jongere, ik ga je ff naar de pliesie brengen die je naar het kamp van wenkbrauw Ruudje gaat brengen…..Waarom?……Ja uh, iets met ” n**ken in het gras en je iphone laten afspelen”.  ⚠️ Meld

 74. PLANTJE

  Volgens mij zijn er reeds fantastische voorzieningen in Stadshangen, welke je niet af kunt doen als “metalen keet”.

  Waarom denk je dat er toch overlast is of zo ervaren wordt??


  ⚠️ Meld

 75. Die overlast is er of wordt zo ervaren, omdat jongeren geen zin hebben om naar de bestaande voorzieningen te gaan.

  Waar doel je overigens op met “fantastische voorzieningen”? Het jeugd centrum?


  ⚠️ Meld

 76. Oudere Jongere, jij bent jezelf er toch wel van bewust dat jij hier mensen ongenuanceerd wegzet. Generaliseerd en niet oplossingsgericht bezig bent? Zou jij eigenlijk wel samen aan een oplossing willen werken? Of verdiep je je liever in een grote groep Syberische jongeren en hun woestijn? Je verdiept je zeker niet in de kampen van wenkbrauw Ruudje. Op internet is zo te lezen waarom dat niet door is gegaan. Heb je trouwens zelf kinderen?


  ⚠️ Meld

 77. Beetje een rare vergelijking.

  In de eerste plaats denk ik, dat ze in de woestijn en in Siberië ook niets horen over ons “hangjongerenprobleem”. Zo’n enorme ramp is het nu ook weer niet. Dus wellicht hebben ze er daar ook last van, maar horen we er hier gewoon niets van.

  Ik snap je punt ook niet helemaal eigenlijk. Vind je het geld weggooien als dat soort keetjes er komen? Ben je bang, dat de overlast dan erger wordt? Ben je bang, dat het niet goed genoeg is? Vind je dat het niet goed genoeg is?


  ⚠️ Meld

 78. Zeker heb ik van Level Z gehoord.

  Maar daar zit ‘m juist één van de problemen. De hangjongeren hebben helemaal geen zin om onder controle in een jongerencentrum te hangen. Bovendien weet ik niet precies wat de openingstijden van het jongerencentrum zijn, maar ik gok dat dat niet ruim genoeg is voor ze.
  Dan kun je ze wel dwingen, maar ik denk dat dat niet werkt.

  Bovendien mogen ze waarschijnlijk ook geen jointjes roken in het jongerencentrum. Op zich is dat een goede zaak en dat moet je ook zo houden. Anders zou je je kinderen daar ook niet zomaar naartoe laten gaan! Maar dat zou in zo’n metalen keetje bijvoorbeeld wel kunnen.


  ⚠️ Meld

 79. DICK

  Persoonlijk denk ik dat geen enkele voorziening dit soort overlast kan voorkomen. Het is mi nl een mentaliteitsprobleem!

  Misschien staat er ook wel iets op internet dat bij zware storm, slagregens of strenge vorst er minder hangjongeren gesignaleerd worden die drinken of rondjes rijden op hun scooters. Ik ga op zoek

  Wat hebben mijn kinderen hier nou mee te maken Dick?? Het gaat hier immers over hangjongen.


  ⚠️ Meld

 80. PLANTJE

  Ik ben van mening dat ze helemaal geen Jointjes dienen te roken. Mentaliteit aanpakken doen hoeven al die (overbodige) voorzieningen ook niet!


  ⚠️ Meld

 81. Het feit dat hangjongeren op straat hangen hoeft an sich geen probleem te zijn. (Daar kunnen we het wel over eens zijn toch?)

  Hoe ze zich daar gedragen…DAT is inderdaad vaak wel een mentaliteitsprobleem! Mijn idee om een voorziening als een metalen keet te regelen is ook puur een reactie op de reactie van de jongeren, dat er niet naar hen geluisterd zou worden en nooit iets voor hen geregeld wordt maar alleen maar voor mensen die klagen over de overlast.

  Maar ik denk dat er wel een wisselwerking uit naar voren kan komen. Regel je een mooi metalen keetje waar ze kunnen hangen, schuilen voor de regen enz dan kun je ook vragen of ze er met hun brommertjes naar toe willen rijden en vervolgens de dingen uit willen laten staan. Of je kunt de keet maken op een plek waar niemand er last van heeft. Je kunt er een vuilnisbak bij maken en de jongeren vragen die vuilnisbakken te gebruiken.


  ⚠️ Meld

 82. Ze hoeven inderdaad eigenlijk geen jointjes te roken. Maar vaak heb je het over pubers die de wereld en het leven aan het ontdekken zijn. Schijnbaar laten de ouders ze nu dermate los dat ze nu in het openbaar jointjes aan het roken zijn.

  Geen voorzieningen treffen komt op mij een beetje over als: als we het maar hard genoeg negeren gaat het wel weg.


  ⚠️ Meld

 83. Prima gedachte, waar ik met je mee kan maar ik vermoed dat de praktijk anders zal uitwijzen ….

  Het belangrijkste aan de praktijk is, dat de KLAGERS eens moeten ophouden met dit soort dingen enkel via politieke partijen bij de gemeenteraad neer te leggen en zo het een probleem van iemand anders te maken.
  En tegelijkertijd moeten de HANGJONGEREN eens beginnen met dit soort dingen via politieke partijen en mensen met invloed spelen in plaats van telkens maar zeuren dat er naar hen niet geluisterd wordt en vervolgens de kop maar lekker in het zand steken!


  ⚠️ Meld

 84. jongeren hangen nu eenmaal dit “probleem” speelt al sinds er kinderen op straat spelen.
  Ik denk niet dat er zo een oplossing te vinden is aangezien de jongeren zich af willen zetten tegen de volwassen die het altijd beter weten. Natuurlijk moet je overlast aanpakken, maar denk niet dat als je ergens een clubhuis of vandaal bestendige keet ergens neerzet de jeugd zich niet meer ergens anders zal gaan ophouden.
  Zo kwam er bijna geen jeugd uit de aalanden vroeger in het aa huis en zat in Zwolle Zuid het JC vol met jongeren uit andere wijken op vrijdagavond.
  Een goed gesprek lijkt mij de beste oplossing en een stukje erkenning vor hun ideeen.


  ⚠️ Meld

 85. Helemaal mee eens Plantje. Het is heel makkelijk om met alles de schuld bij anderen te zoeken zowel de klagers als de “hang”jongeren. Ze staan op een afstand tegen elkaar te schreeuwen en te wijzen, ik blijf erbij dat dan in dit geval de klagers,ouderen zo wijs moeten zijn om de eerste stap te moeten zetten en op een rustige manier (hoe moeilijk dat ook is voor sommige ouderen) contact gaan zoeken met die jongeren.  ⚠️ Meld

 86. @ Ouwere (jongere); joints roken ook overal verbieden? Deze kwestie heeft zeker met mentaliteit te maken Ouwere jongere. Ook met samen oplossingsgericht denken. Dat kan idd niet met een mentaliteitsprobleem!

  Misschien staat er ook nog wel wat op het internet over “dat er in de zomer meer mensen in Zandvoort komen als in de winter”. Zoek ze.

  Vraag alleen of je kinderen hebt, van ouders mag je namelijk zéker inlevingsvermogen verwachten. Lijkt me. Hmmmm, je hebt dus kinderen en het zijn ideale schoondochter(s) en schoonzonen(s): gefeliciteerd! Wat moet je een gelukkig man zijn :'(


  ⚠️ Meld

 87. Ik denk inderdaad door de toon waarin deze discussie zich nu in bevindt, geen enkele jongere zich geroepen voelt om hier iets te posten… Dat bedoelen “ze” dus.
  Jongens, ga mét elkaar in gesprek en niet tégen elkaar in gesprek… Ik word hier een beetje moedeloos van…


  ⚠️ Meld

 88. Toch hebben er een paar jongens gereageerd. Kan uiteraard alleen voor mezelf spreken, maar ik heb fatsoenlijk en positief op die jongens gereageerd. Wat vind je van de toon van “Oudere jongere”?


  ⚠️ Meld

 89. praten is de enige oplossing, betrek hier de ouders van deze jongeren er bij. Ik vind dat jongeren van een jaar of 16 op een doordeweekse dag echt om een uur of 21.30 uur thuis horen te zijn. En willen deze jongeren niet praten over het maken van afspraken dan wegwezen.
  Ook jongeren zijn niet alleen op de wereld. En ouders van jullie mag best verwacht worden dat je met jeugd afspaken maakt om zo laat thuis, zo niet…….En ja ook ik heb kinderen in deze leeftijdsgroep van deze hangjongeren


  ⚠️ Meld

 90. Lijkt me een goede zet buurtbewoner. Wie niet de moeite neemt of afhaakt om naar een oplossing te zoeken moet de gevolgen dan ook maar voor lief nemen. En anders verhuizen ze maar naar dat vleermuizenhuis op hessenpoort:D:D;)


  ⚠️ Meld

 91. @ Buurtbewoner; Grote lijnen eens, die strakke tijd vind ik nogal persoonlijk. “Zo niet dan…” vind ik geen goede basis voor een gesprek opvoeders, kinderen en zeg eens politie en of wijkmanager. Verder ok. Wie neemt het initiatief; de wijkagent(e) of de wijkmanager lijkt me…


  ⚠️ Meld

 92. @dick; het gaat idd om enkele posts van “oudere jongere”.

  Sorry dat ik niet eerder heb kunnen reageren; ik was bezig met het opvoeden van 2 kinderen 😉


  ⚠️ Meld

 93. Dick inderdaad zo’n strakke tijd is erg persoonlijk. Het is wat anders vind ik als je weet waar jou kinderen zijn, sporten bij vrienden thuis enz.
  Maar ik vind echt dat als ik met mijn kinderen iets afspeek dat ze zich daar ook aan moeten houden. Dat betekend niet dat als dat een keer niet gebeurd dat gelijk de lat (bij wijze van spreken) er over heen gaat.
  Maar we kunnen alleeen maar met elkaar leven op deze wereld als we af spraken met elkaar maken en we daar elkaar ook op aanspreken.
  Respect voor elkaar is ook iets wat soms ver te zoeken is.En dat geld niet alleen voor de jongeren, maar voor een ieder in deze maatschappij,maar dat is wel iets wat je geleerd moet worden.


  ⚠️ Meld

 94. Ja, afspraken en er aan houden….Weet in elk geval dat ik als kind altijd probeerde de grenzen van die afspraken op te zoeken. Ruimer heb je zeker gelijk: samen leven is afspraken naleven.
  Respect voor alles wat groeit en bloeit. Maar alleen met woorden komt dat niet goed, hoe hol klinken nu al de “normen en waarden” van Balkenende? Het zijn bijvoorbeeld lang niet altijd de mijne. Zie krantenbericht op het Algemene Log bijvoorbeeld uit het NRC.
  Er is ook tactisch inzicht vereist en prijzen….pff er zullen ongetwijfeld duizenden boeken over “opvoeding” zijn geschreven. Er zullen duizenden mensen op afgestudeerd zijn. Maar elk mens is verschillend, met soms een verschillende aanpak.
  Hoop dat hier een goed gesprek uit voortkomt met eerder genoemde partijen.


  ⚠️ Meld

 95. Opvoeden is volgens mij één van de moeilijkste taken die er bestaat.
  Maar het is toch lijk mij voor iedere ouder een uitdaging, juist omdat ieder kind anders is. Zie je het niet als uitdaging dan heb je volgens mij niet de juiste keuze gemaakt. En die normen en waarden van Balkenende, praat me er niet van. Ik heb de mijne en die breng ik over op mijn kinderen.En doe het op je gevoel, en al die boeken die over opvoeden zijn en worden geschreven, ja het zal wel.
  Maar aan de andere kant heb ik meer respect voor ouders die toegeven dat opvoeden moeilijk is en zich er niet voor schamen om op tijd hulp in te roepen (maar dat is er lastig met al die wachtlijsten in de jeugdzorg). Maar ik vind ook dat je als ouder nee moet kunnen zeggen, en dat gebeurd volgens mij te weinig.


  ⚠️ Meld

 96. Zoals een kinderarts in mijn omgeving ooit zei: ouder (in de zin van vader/moeder) ben je niet, ouder word je.

  En natuurlijk kan je dit letterlijk én figuurlijk opvatten ;D


  ⚠️ Meld

 97. zoo overdrijven is ook een vak zeg. en ja ga maar is wat voor de jongeren doen, want wat hebben wij aan een jongeren centrum als die maar 2 avonden open is,en als je daar bent ben je de enige samen met de vrijwilligers nou gezellig en wat is er nou te doen dan beetje muziek luisteren…. ohja een pool tafel en een voetbal tafel nou leuk die de hele avond bezet zijn. dus zorg maar dat er wat beters komt hier in stadshagen want tja anders zou het probleem toch maar blijven he en dan verplaats je het alleen maar, en daar schiet je ook niks mee op.


  ⚠️ Meld

 98. Duidelijke post D. Hoorde hier idd ook dat het jongerencentrum maar heel beperkt open is. Maar hier ben je zelf natuurlijk bij

  zorg maar dat er wat beters komt hier in stadshagen

  . Niets komt zomaar aanwaaien; je zou samen kunnen bedenken wat je wilt. Weet zeker dat wanneer je daarmee naar de wijkmanager en/of de -agent stapt…je zeer serieus wordt genomen.

  Succes!


  ⚠️ Meld

 99. Ik word zo onderhand gek van het woord “implementeren”. Ook Freddy Eikelboom gebruikt dit woord onder punt 5. Dit woord is tegenwoordig ook heel populair in het managementcircuit. Hij had in dit geval ook het woord “ingevoerd” kunnen gebruiken. Dat is voor iedereen te begrijpen.


  ⚠️ Meld

 100. Ik snap dat het vervelend is dat het jongeren centrum maar 2 avonden open is.
  Maar het is natuurlijk onzin om te zeuren over de activiteiten die er te doen zijn als verdediging van het alternatief: op straat rondhangen. Lijkt me namelijk dat daar nog minder te doen is!


  ⚠️ Meld

 101. Admin, waarom is tot twee keer toe een reactie van mij geblokkeerd? Het ging niet over het onderwerp maar wel over het taalgebruik van de schrijver van bovenstaand nieuwsbericht. Is dit ook off-topic?


  ⚠️ Meld

 102. Ik zie net dat mijn reactie van 22.30 toch is geplaatst en daarmee is mijn reactie van 23.27 overbodig geworden. Het taalgebruik van D is ook niet alles maar na twee keer lezen, begrijp ik toch wel wat hij bedoelt.


  ⚠️ Meld

 103. De raad wordt voorgesteld kennis te nemen van de beantwoording art. 45 vragen fractie Swollwacht m.b.t. jeugdoverlast in Stadshagen.

  1. Bent u op de hoogte van de genoemde en ervaren overlast door bewoners in Stadshagen?

  Ja, wij zijn op de hoogte van de overlast in Stadshagen genoemd in uw brief van 27 september 2009. De problematiek is tevens bekend bij het gebiedsbeheerteam (GBT) Stadshagen, waar onder andere politie en jongerenwerk in zijn vertegenwoordigd.

  2. Bent u net als ons van mening dat deze overlast onacceptabel is en vraagt om adequate en drastische maatregelen?

  Wij zijn van mening dat deze overlast door middel van adequate maatregelen aangepakt moet worden. Reeds enkele dagen vóór het verschijnen van uw brief is de inzet van o.a. politie en ambulant jongerenwerk geïntensiveerd naar aanleiding van de zelf geconstateerde toename van overlast.

  3. Zo ja, aan welke maatregelen denkt u, aangezien politie inzet tot op heden niet geleid heeft tot de gewenste oplossing?

  De oplossing voor de genoemde problemen ligt volgens ons in een samenhangende aanpak op basis van de analyse van de situatie. Door samenwerking tussen politie, jongerenwerk, gemeente én de buurt (het melden van overlast) kunnen we de overlast beheersbaar houden.

  Enkele dagen voor het verschijnen van uw brief heeft de politie gerichte controles gehouden, waarna de meldingen bij de politie zijn afgenomen. De jongerenwerker ervaart dat deze groep goed aanspreekbaar is en wil meewerken aan een oplossing voor alle partijen. Hier wordt de komende tijd door de partijen verder op ingezet.

  Het GBT Stadshagen heeft gehoord dat de verhoogde inzet van politie en jongerenwerk niet onopgemerkt is gebleven bij met name bewoners in de omgeving van de Zwaardvegerstraat en de boulevard.

  4. Zijn vergelijkbare maatregelen (samenscholingsverbod, cameratoezicht), welke destijds zijn opgenomen voor het terugdringen van de overlast bij het maagjesbolwerk wellicht een oplossing?

  We willen eerst kijken wat de intensievere inzet van politie en jongerenwerk oplevert. Op basis van de resultaten hiervan bekijken we of er nog meer maatregelen nodig zijn.

  5. Zo ja, kunt u aangeven wanneer deze maatregelen geïmplementeerd kunnen worden?

  Zie antwoord bij vraag 2.

  6. Zo nee, kunt u aangeven, welke effectieve maatregelen u dan voor ogen heeft om de overlast terug te dringen?

  Zie antwoord bij vraag 3 en 4.

  Burgemeester en wethouders van Zwolle,

  de burgemeester, H.J. Meijer

  de secretaris, O. Dijkstra  ⚠️ Meld

 104. levelZ
  hey allemaal

  Ik ben van het jongerencentrum. kan wel even wat dingen uitleggen

  We zijn inderdaad op dit moment 2 avonden en 2 middagen open. Alleen voor vrijwilligers nog wat extra momenten om aan het werk te kunnen. We kunnen nog niet meer avonden open omdat we nog niet zo lang open zijn en we nog aan te opstarten zijn met veel dingen.

  daarnaast willen de jongeren graag buiten zijn inplaats van de hele dag binnen zitten. Ik geef ze groot gelijk.

  En inderdaad wij moeten ons aan de wettelijke regels houden. Dus binnen niet roken, geen wiet en alcohol niet onder de 16. Omdat we een alcohol ontmoedigingsbeleid hebben zijn onze prijzen voor alcohol een stuk hoger dan in de winkel. Dus willen de jongeren liever drank halen in de supermarkt en buiten gaan zitten.

  We zijn ook zeker in gesprek met de jongeren. De ambulant jongerenwerker is samen met de buurtbemiddelen bezig om met beide partijen in gesprek te gaan.

  En verder kan ik alleen maar zeggen. Niet over de jongeren praten, maar met jongeren praten . Spreek bezwoners en jongeren aan op hun verantwoordelijkheid. En laat ze zelf oplossingen bedenken inplaats van hun probleem ergens aan ders neer te leggen.

  heb je verder nog vragen dan kun je mailen naar bovenstaand emailadres. Dan kunnen we verder in gesprek gaan.

  groetjes, Letitia

  laters  ⚠️ Meld

Reageer