Streekmarkt en Thomas a Kempis succesvolle combinatie

Zwolle – Afgelopen zondag bleek tijdens de streekmarkt op de Agnietenberg dat de samenwerking tussen de Week van de Smaak met het Roots Reli Rage een zeer succesvolle is geweest. De koppeling van streekeigen producten aan de geschiedenis van de Agnietenberg, met name rond het leven Thomas a Kempis en het Agnietenklooster, bleek heel goed te werken.

roots2_470.jpg
De Gebeurtenis, het dek zit vol voor de tocht naar Hasselt

Tegen de zevenduizend mensen kwamen naar deze markt op het gebied van duurzame, regionale en biologische producten. Tijdens de streekmarkt in en rond het Theehuis op de Agnietenberg kwam Thomas a Kempis nadrukkelijk in beeld. Zo was er een expositie te zien van het kunstenaarscollectief het Palet met schilderijen over navolging en Thomas a Kempis. Over de markt liep een “ Thomas in pij “ met zijn eigen teksten. Vanaf het theehuis liep er een uitgezet monnikenpad met inspirerende teksten van Thomas naar begraafplaats Bergklooster en het monument van Thomas a Kempis. Meer dan 1000 mensen hebben het monnikenpad gelopen of gefietst en zeker 150 mensen hebben aan de rondleidingen meegedaan van kerkhistoricus Gert van Klinken op begraafplaats Bergklooster. De groep was zo groot dat de beheerder en kenner van de begraafplaats Bert van Pierik ook meeliep om Gert van Klinken te ondersteunden. Beide heren vulden elkaar uitstekend aan waardoor het een hele boeiende rondleiding werd.

roots1_470.jpg
Bert Pierik (midden) verhaalt over het oude klooster op de Agnietenberg
(Ingezonden foto’s)

Tevens was Roots Reli Rage met de Thomas a Kempis Stichting met een stand aanwezig waar geproeft kon worden van Middeleeuws brood, heerlijke Peperbus koeken en gerechten uit de tijd van Thomas a Kempis. Ook werden er bij de kraam boeken en ansichtkaarten verkocht met teksten van Thomas a Kempis in Loesje vorm. De tekst die het meest werd verkocht was de tekst : “ Als je denkt heel veel te weten, besef dan dat er nog veel meer is wat je niet weet “. Heel veel bezoekers van de Streekmarkt waren verrast toen ze hoorden over de geschiedenis van de Agnietenberg en over Thomas a Kempis. De meeste mensen konden zich niet voorstellen dat er nog steeds bussen met bijvoorbeeld Amerikaanse toeristen komen die naast Amsterdam ook de Agnietenberg bij Zwolle bezoeken, vanwege Thomas a Kempis. Proeven aan de streekeigen producten en proeven aan de streekeigen geschiedenis, het bleek afgelopen zondag een unieke combinatie en dat vraagt om meer.

Artikel delen:
Reacties 3

Reageer