“Meedoen!” genomineerd voor Hein Roethofprijs 2009

Zwolle – Het project "Meedoen!" is één van de vijf projecten die genomineerd zijn voor de Hein Roethofprijs 2009. Het is een initiatief van de bewonersvereniging BaBuTi die actief is in de wijk Gerenlanden en in 2001 is opgericht door een aantal buurtbewoners in samenwerking met Woningstichting SWZ, Stichting Philadelphia Zorg en de gemeente Zwolle. De doelstelling van de bewonersvereniging is helder: bewoners moeten in hun wijk veilig kunnen wonen en leven.

In Gerenlanden was begin 2000 sprake van verloedering, vernieling en er waren veel burenruzies. De politie was geregeld te vinden in de wijk. Na een succesvolle deelname aan de Nationale Straatspeeldag werd besloten om een bewonersvereniging op te richten, BaBuTi. BaBuTi heeft als doel om via gerichte activiteiten de bewonersparticipatie in de wijk te verhogen. Uiteindelijk wil men de buurtcohesie zo versterken dat het stigma van een probleemwijk wordt omgebogen naar een positieve uitstraling; een wijk waar het goed wonen is. De vereniging startte in 2004 een "verhuurbedrijf". In de wijk wordt materiaal verzameld dat afkomstig is uit sponsoring door bedrijven, winkeliers en fondsen, zoals het Oranje Fonds en Stichting Het Hervormd Weeshuis. Daaronder springkussens, stands, keukengerei, trampolines, partijen stoelen en tafels.

Een aantal bewoners kreeg door het "verhuurbedrijf" de mogelijkheid om weer actief te zijn in het maatschappelijke verkeer. Onlangs heeft de bewonersvereniging de beschikking gekregen over een garage van waaruit ze nog beter hun taak kunnen oppakken. Behalve het "verhuurbedrijf" worden verschillende activiteiten in de wijk ontplooid, waaronder speelmiddagen, buurtmaaltijden, uitstapjes en opschoonmiddagen. Inmiddels voelen de buurtbewoners zich veilig, is het aantal meldingen bij politie en woningcorporatie gedaald naar het gemiddelde niveau en zijn andere wijken begonnen met gelijksoortige projecten.

Hein Roethofprijs
De Hein Roethofprijs wordt jaarlijks toegekend aan het beste initiatief in Nederland om criminaliteit te voorkomen en wordt georganiseerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in Utrecht. De prijs, die bestaat uit een bedrag van 20.000 euro en een beeldhouwwerkje, wordt op 19 oktober 2009 door minister Hirsch Ballin van Justitie uitgereikt. De genomineerde projecten ontvangen elk een bedrag van 5.000 euro. Het is de drieëntwintigste keer dat de Hein Roethofprijs wordt uitgereikt. De andere vier genomineerden zijn: het project "Laat je niet flessen!" van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, het project "Doelbewust" van de gemeente ’s-Hertogenbosch, het project "Kraanvogelhof" van de gemeente Nuenen en het project "Veiligheidsarrangement BBA buslijn 109 en 43" van de gemeenten Brummen en Apeldoorn.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Op zich goed, maar ik hoorde van ’t weekend wel wat vaags over het Oranje Fonds. De buurt moest ff samen wat opruimen en ze kregen een compleet verzorgde BBQ. Ff buiten de vraag of het niet leuker met je vrienden BBQ-en is, lijkt me dit op zijn minst zeer ruimhartig.

    Mooie actie in

    Gerenlanden was begin 2000 sprake van verloedering, vernieling en er waren veel burenruzies.    ⚠️ Meld

Reageer